Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
La Timisesti, un primar de nota 20

La Timisesti, un primar de nota 20

• „daca stai primar un mandat si nu faci nimic, înseamna ca din vina ta localitatea a îmbatrînit cu 4 ani. Si nimic nu e mai trist decît sa îmbatrînesti de pomana“, este crezul lui Romeo Groza, de 15 ani primar de Timisesti

Reporter: Sînteti la al patrulea mandat si acest fapt spune multe. De ce credeti ca are lumea încredere în dumneavoastra si va tot voteaza?
Romeo Groza:
Consider ca ceea ce s-a realizat sînt lucruri normale, care înseamna un trai decent pentru populatie. Este vorba de cele doua alimentari cu apa la Plaiesu si Preutesti, este vorba de modul cum arata marea majoritate a drumurilor, drumurile comunale sînt balastate, avem doua covoare asfaltice pe Preutesti si pe Timisesti si sîntem în stadiul de a obtine si continuarea la cele doua lucrari, astfel încît în vara aceasta sa le terminam. Avem depuse trei proiecte care nu sînt pe Ordonanta 7, ci pe fonduri guvernamentale. Acestea se refera la drumul comunal Plaiesu - 1,6 km, la interior intravilan sat Dumbrava - asfaltarea si refacerea întregului drum, extinderea retelei de alimentare cu apa a satului Plaiesu - aproximativ 2 km, în fapt o continuare a lucrarii de 7 km. În prezent avem lucrari de reparatii capitale la Caminul din centrul comunei, am montat geamuri termopan, iar de saptamîna viitoare intram la curatenie. O mare realizare, pe care nu speram sa o terminam anul acesta, este investitia începuta anul trecut - Sala polivalenta - Camin cultural - Biblioteca, de la Dumbrava. Am început lucrarea ca o gluma, dar acum sîntem la turnatul planseelor. Este o lucrare colosala, în care este inclusa biblioteca, farmacia umana, dispensarul uman, o bucatarie.
Rep.: La ce suma se ridica investitia ?
R.G.:
Aproximativ 11 miliarde lei.
Rep.: Cînd credeti ca se vor finaliza lucrarile ?
R.G.:
Cred ca în luna mai a anului viitor lucrarea va putea fi predata la cheie.
Rep.: Nu va temeti ca vor fi geloase celelalte sate? Intentionati sa faceti asemenea complexe si în altele?
R.G.:
În momentul de fata avem aprobat în lista de investitii proiectare Sala polivalenta - Camin cultural - Biblioteca si în satul Plaiesu si speram ca în aceasta toamna sa scoatem lucrarea din pamînt.
Rep.: Nu credeti ca riscati sa mai fiti ales primar înca 20 de ani, daca o tineti în acest ritm ?
R.G.:
Daca ar veni acum un om care ma cunoaste de multi ani si ar vedea pe usa mea program de audiente si pe mine la cravata si diplomat… cred ca nu mai am ce cauta acasa.

„La noi drumurile sînt de la bine spre foarte bine“

Rep.: De ce nu purtati cravata domnule primar ?
R.G.:
Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar asa m-am obisnuit sa o port la nunti si la cununiile civile, pe care le oficiez în calitate de ofiter de stare civila. Dupa ce termin îmi dau cravata jos, pentru ca asa este normal si în plus asa m-am obisnuit si nu ma pot dezice de comportamentul parintilor mei si de educatia pe care am primit-o de la ei. Nu pot sa fiu ce nu pot.
Rep.: Sînteti un om al comunei ?
R.G.:
Da, sînt din satul Preutesti.
Rep.: Domnule primar am vazut statia de aici, de lînga pod, functionînd. Cum stati cu drumurile?
R.G.:
La noi drumurile sînt de la bine spre foarte bine. Anul acesta sîntem în stadiul de a termina cam tot ce mai este de finisat. Avem si sprijinul societatii „Omega Tehnoton“, care totdeauna ne-a dat asfalt în plus fata de ceea ce era repartizat. Ma refer la faptul ca avem o colaborare foarte buna.
Din spatiile din fostul sector zootehnic nu am vîndut nimic, toate sînt concesionate, ceea ce înseamna bani pentru primarie. Pentru toti investitorii care au vrut sa vina la noi, am gasit posibilitati prin Consiliul local pentru a-i atrage sa investeasca aici.
Rep.: Cam ce investitori aveti, în ce domenii îsi desfasoara activitatea?
R.G.:
Avem o sfera larga de activitati: tricotaje, lemn, cauciuc si chiar si produse din polimer.
Rep.: Sa nominalizam cîteva societati …
R.G.:
Spre exemplu societatea franceza „SOROCAN“, care produce emulsie catiodica pentru asfalt. Aceasta societate are concesionata de la noi o suprafata de teren si astfel banii vin în bugetul local. Alte societati: „SC MARCO SRL“ care produce articole din cauciuc, „SC FIX“, societatea de la Motca, care produce talaj pentru placaj, „SC Chitosca SRL“, care produce polimer.
Rep.: ÃŽncepe comuna sa semene a mica zona industriala ?
R.G.:
Doar în proportii mici. Mai avem o firma româno-franceza care produce materie prima din stejar pentru export. Mai avem un francez care a concesionat un grajd, care are o asociatie agricola si care a adus în jur de 50-60 de utilaje.
Rep.: Toate acestea înseamna bani buni la bugetul local…
R.G.:
Da. Si vreau sa va spun ca sînt atrasi de taxele care nu sînt foarte mari. Sînt sume acceptabile si pentru noi si pentru cei ce vor sa
vina se investeasca în comuna.

„ÃŽn zona avem si microîntreprinderi, se mai leaga mici afaceri“

Rep.: De ce trag francezii la dumneavoastra, domnule Groza?
R.G.:
Putem spune ca sîntem asezati între munte si „mare“ adica Moldova, Ozana si Stejarul de la Plaiesu.
Rep.: Ce facem cu agricultura?
R.G.:
Un lucru bun este ca marea majoritate a oamenilor s-a înscris sa primeasca bani europeni prin APIA. La ora actuala avem asociatia agricola a francezului, care a obtinut finantare pentru o fabricuta de lapte si pentru ferma, pentru 50 de capete. Fabrica de lapte va fi facuta în Preotesti.
Rep.: Poate constitui un exemplu?
R.G.:
A obtinut finantare SAPARD si este un lucru deosebit. În afara de acesta s-a extins foarte mult si AGROMIXT Dumbrava, datorita unui profesionist director, dl.dr. Nica Vasile, care a luat pamînt de la cetateni si îl lucreaza.
Rep.: ÃŽn arenda?
R.G.:
Da, sub forma de arenda. Oamenii s-au dus singuri, vor avea numai de cîstigat de pe terenurile lucrate stiintific, gospodareste.
Rep.: Se vînd pamînturi în zona dumneavoastra?
R.G.:
Se vînd în special cele intravilan, iar pretul difera în functie de zona. Daca la Zvoronesti este un pret, la Preotesti un pret, cum te apropii de Tîrgu Neamt preturile cresc. Celelalte terenuri se vînd cu foarte putin, deoarece nu sînt suprafete foarte mari si oamenii au copii, nepoti.
Rep.: Am fost saptamîna trecuta la Pipirig. Un sfert de sat este plecat în Spania si Italia. Care este situatia la dumneavoastra ?
R.G.:
Si noi avem persoane plecate la munca în strainatate, dar nu asa multe. Cred ca sînt plecati cam 100 - 150 de oameni. Toti cei care au fost plecati la munca afara, la întoarcere si-au cumparat apartamente sau au început sa-si construiasca case.
Rep.: - Deci oamenii nu se înstraineaza …
R.G.:
- Da si ma bucura faptul ca oamenii construiesc. Daca o luati de la Dumbrava, de la intrarea în comuna si pîna la Cristesti, la iesirea din comuna, sînt numai case frumoase care dau o alta fata localitatii. Sînt oameni care muncesc si care investesc bani cu cap. Aici în zona avem si microîntreprinderi, se mai leaga mici afaceri, sîntem într-un stat European, care înseamna pîna la urma capitalism.

„ÃŽn august - septembrie vom face o serbare decenta, eleganta“

Rep.: Care este situatia scolilor?
R.G.:
Imediat ce se încheie cursurile, pe 15 iunie, scolile vor intra în curatenie - igienizare. Scolile arata foarte bine, pentru ca în ultimii ani toate au trecut prin reparatii capitale cu bani de la bugetul local. Acum am început o campanie de o luna - o luna jumatate, în fiecare sîmbata trimitem copiii în excursii. Consiliul local Timisesti sponsorizeaza transportul, asigurat de firma FLOZAMPET, pentru copiii care merg în excursii organizate de scoala si aprobate de Inspectoratul Scolar, astfel încît copiii sa cunoasca locuri deosebit de frumoase din tara.
Rep.: Apropo de FLOZAMPET. Am participat saptamîna trecuta la o actiune foarte frumoasa, la care si dumneavoastra ati luat parte, ati contribuit financiar. Daca vreti sa ne spuneti despre ce este vorba…
R.G.:
Împreuna cu Politia Rutiera de la Tîrgu Neamt, cu domnul comisar Daniel Harpa, am sponsorizat cu veste reflectorizante pe carutasi si ciclisti.
Rep.: Spuneati atunci ca mai aveti o idee …
R.G.:
Este data comanda pentru numerele de carute si pentru toate felurile de scutere. Am dat comanda si pentru imprimatele care sînt necesare si speram ca în doua saptamîni toata lumea sa poarte veste, inclusiv copiii, ca sa evitam accidentele ce se produc în trafic, în special în zona Dumbrava - Plaiesu.
Rep.: Ce ne puteti spune despre reparatiile la pod?
R.G.:
- Reparatiile la pod le face o firma franceza si speram ca în trei ani si jumatate podul sa fie dat „la cheie“. Este o treaba foarte eleganta, va fi o „miniatura“ a podului Londrei.
Rep.: Domnule primar, tot vorbiti de francezi. Aveti vreo înfratire cu vreun sat din strainatate?
R.G.:
La ora actuala sîntem în tratative cu orasul Dokkum din Olanda. Ne-au vizitat si am luat legatura cu viceprimarul de acolo. Dar, pîna la înfratiri si chestii protocolare, ne gîndim ca anul acesta facem 600 de ani de existenta a comunei Timisesti, 200 de ani de la atestarea localitatii Plaiesu. În august - septembrie vom face o serbare decenta, eleganta, astfel încît toata lumea sa se simta bine.
Rep.: Mai ales ca acei care participa la asemenea sarbatori sa simta ca este sarbatoarea locului…
R.G.
- Nu poti sa iesi din ritmul în care este obisnuit omul. Chiar si atunci cînd am inaugurat sediul primariei au participat colegii din Consiliul local, colegii din executiv - noi toti ne consideram colegi pentru ca functiile sînt efemere.

„Eu sînt foarte multumit ca de-a lungul timpului am avut consiliul local de o calitate exceptionala“

Rep.: Domnule primar, totusi prea multa modestie nu credeti ca strica?
R.G.:
Dimineata, la 6.30 sînt la Primarie si plec dupa-amiaza la cinci, cîteodata la sapte… Daca vii la Primarie si stai patru ani si nu faci nimic ai îmbatrînit comuna exact cu patru ani. Exact ca si un om, daca nu pui un copac, nu faci o casa, un copil si deci nu lasi nimic în urma ta degeaba ai trait.
Rep.: Asta spune multa lume, ca omul sfinteste locul. Dumneavoastra sînteti deja la a patra candidatura si, ca si în alte locuri, sînteti omul care trage partidul dupa el. Apropo de politica, ce parere aveti de ce se întîmpla în tara. Cît va afecteaza si cît nu?
R.G.:
Cert este ca simti o instabilitate. Cînd te duci „sus“ la cineva sa ceri o semnatura, o aprobare, simti nesiguranta lor. Cei care sînt numiti tremura. Eu consider ca ar trebui sa tremure cei care au ajuns în functii pe care nu le meritau, dar un om care merita e pacat sa-l schimbi.
Rep.: S-au facut multe greseli dintr-astea. Politica arde tot...
R.G.:
Eu sînt foarte multumit ca de-a lungul timpului am avut consiliul local de o calitate exceptionala, oameni cu care am discutat problemele comunei. Politice o facem dincolo de gard. Fiecare om vine si spune care sînt problemele din satul lui, iar eu, ca primar, trebuie sa fiu înaintea consilierului cu informatiile.
Rep.: Ati fost ales de trei ori pîna acum cu vot uninominal. Stiti ce înseamna sa iesi singur în fata multimii. Ce parere aveti despre votul acesta extins la toata clasa politica?
R.G.:
Ar fi benefic, nu se va mai aplica principiul - sînt presedinte de organizatie locala si eu fac lista. Cel ce vrea sa reprezinte o comunitate trebuie sa vina în fata oamenilor si sa nu fie tarat de lista.
Rep.: Ce-si doreste primarul Romeo Groza cel mai mult?
R.G.:
Pentru anul acesta cel mai mult îmi doresc ca obiectivele pe care le-am propus sa înceapa sa se deruleze.
Rep.: Ceea ce ati propus electoratului la ultima campanie veti reusi sa finalizati pîna la urmatoarele alegeri?
R.G.:
Eu nu am promis nimic. Stiti, oamenii îsi pun tablouri, îsi pun poze pe garduri, eu nu am facut asta niciodata. Trebuie sa discuti cu oamenii cam ce ar fi de facut si sa stabilesti ce este bun pentru oameni. Acum am o investitie de 17 miliarde desecari la Preotesti. Este fenomenal. S-a umblat, s-a discutat… E bine sa ai prieteni peste tot.
Rep.: Nu sînt acuze ca primarul este din Preotesti si face mai mult pentru oamenii de acolo?
R.G.:
Nu. Sa va dau un exemplu: la Preotesti fac o desecare, la Dumbrava complexul ala minune, la Timisesti trag asfalt si fac reparatia capitala a caminului cultural, la Plaiesu trag asfalt si scot din pamînt noua casa de nunti, iar la Zvoronesti le-am adus cablu, acum le facem clopotnita la biserica, am balastat drumul, au telefon. Trebuie ca fiecare om, din fiecare localitate, sa simta ca esti primarul lui, primarul tuturor si nu al unui clan.

Articol afisat de 6718 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A consemnat Mihai ILIESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de december la data 11.06.2007 03:24
Sa inteleg ca a costat 20 de mil interviul asta?
Sau v-a palit deodata dragostea de primaria Timisesti si de maretele realizari ale primarului de acolo?
Ad�ugat de andreea20 la data 11.06.2007 04:43
felicitari pt articol
mi se pare un lucru bun ca cei care nu au uitat pt ce au fost alesi si contribuie la dezvoltarea judetului sa fie rasplatiti macar printr-un articol... si inca ceva: poate vor lua si altii exemplu de la domnul primar din Timisesti care a demonstrat ca se poate...
Ad�ugat de Anonim la data 12.06.2007 21:14
E frumos in satul Timisesti din judetul Neamt
In jurul datei de Du10\06\2007 in satul Timisesti au mai inflorit si crinii,
flori care la romani si greci simbolizeaza speranta ...
...
In data de ma12\06\2007 seara in satul Timisesti a plouat putin ...
...
Totusi sunt sperante ca
pe raza comunei Timisesti
de pe malul drept al raului Moldova
cel putin 5 (cinci) masini de nisip a cate aproximativ 7.000.000 lei vechi fiecare
si
cel putin 5 (cinci) masini de pietris (prundis) a cate 5.000.000 lei vechi fiecare
adica aproximativ 60.000.000 lei vechi in fiecare zi
sa continuie MAREA HOTIE si MAFIE ZILNICA din SATUL TIMISESTI ...

somer [...] Ioan Todiroae (Timisesti)
Ad�ugat de i_todiroae la data 20.07.2007 23:01
Comemoram pe +IOAN GH. TODIROAE
Cu durere in suflete,
cu evlavie si credinta
am comemorat in 18 iulie 2007
un an de cand nu mai este printre noi in aceasta viata de pe pamant
+IOAN GH. TODIROAE (N. 16 iunie 1916 - D. 18 iulie 2006)
din satul si comuna Timisesti, judetul Neamt.

Defunctul +IOAN GH. TODIROAE
- dupa ce a slujit in Batalionul de Garda Regala a Romaniei in anii 1939 si 1940,
- dupa ce a luptat si a fost ranit pentru binele Romaniei si Europei in anii 1941 si 1942,
- dupa ce a fost decorat cu Medalia "Serviciul Credincios cu spade Clasa I" in anul 1942,
- dupa ce a muncit inclusiv fara zilele de sarbatori in anii de colectivizare a Romaniei,
- si altele
...
deci dupa toate acestea
- in ajunul mortii sale in data de lu17\07\2006, nici ca muribund, nu a beneficiat de asistenta medicala a medicului sau de familie....
- in ziua mortii sale in data de ma18\07\2006, nici ca muribund, i s-a refuzat initial internarea in spital ...(continuare pe Forum la
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective