Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Giovani 2, siguranta si libertate în acelasi timp

Giovani 2, siguranta si libertate în acelasi timp

• Primaria a inaugurat, ieri, cel de-al doilea spatiu de recreere pentru copii, la Scoala nr. 5 din Darmanesti • sub supraveghere atenta, juniorii pot petrece tipul jucîndu-se si facînd sport, pot participa la laboratoare creative si seminarii, la proiecte de voluntariat si la actiunile municipalitatii dedicate copiilor cu vîrste între 10 si 16 ani • „este o alternativa a televizorului si a Internetului pentru toti copiii, dar în special pentru cei ai caror parinti sînt plecati în strainatate si au ramas în grija bunicilor“, spune viceprimarul Vasile Ouatu • „va doresc sa petreceti cît mai multe ore aici, sa va jucati si sa va faceti noi prieteni“, le-a urat viceprimarul Mihaela Stoica juniorilor prezenti la inaugurare •

Copiii au primit, în pragul vacantei, un cadou din partea autoritatilor locale. Primaria Piatra Neamt a inaugurat, ieri, cel de-al doilea spatiu pentru activitati recreative Giovani, oferind copiilor sansa de afirmare. Modelul este preluat din orasul italian Beinasco, înfratit cu Piatra Neamt, si include amenajarea mai multor spatii pentru activitati recreative destinate tinerilor între 10 si 16 ani. Giovani, de la cuvîntul italian pentru „tineri“, se doreste a fi o alternativa pentru adolescenti la calculator, televizor sau, mai rau, baruri si cîrciumi. Este locul în care tinerii îsi pot petrece timpul liber într-un mod placut si, în acelasi timp, beneficiaza de îndrumare, materiale sportive, jocuri si suport informativ. Dupa deschiderea centrului Giovani din incinta Scolii nr. 2 din Maratei, municipalitatea s-a convins de utilitatea si priza la public a acestui gen de spatii pentru activitati recreative, astfel ca, ieri, s-a taiat panglica inaugurala a celui de la Scoala nr. 5. ÃŽn prezenta viceprimarilor Mihaela Stoica si Vasile Ouatu, a consilierilor locali Vasile Stanoaia, Victor Stanescu, Viorel Chirila si Adrian Armencea, a cadrelor didactice de la scoala si a angajatilor Directiei de Asistenta Sociala, juniorii au luat cu asalt mesele de ping-pong, jocurile de sah, scrabble, rummy si sudoku. Unii, mai zglobii, au încins un fotbal cu baloanele din sala. „Va place?“, i-a întrebat viceprimarul Mihaela Stoica pe cei aproape 30 de copii care au participat la deschiderea centrului. Raspunsul a venit pe mai multe voci, dar a fost unanim: „Daaa!“. „Atunci înseamna ca o sa aveti grija de tot ce aveti aici, o sa pastrati si o sa va gînditi si la cei care vin dupa voi. Va doresc sa petreceti cît mai mult timp în mod placut aici, sa va jucati, sa va faceti noi prieteni si sa nu mai stati printre masini sau în locuri care nu sînt sigure, sa nu va îngrijorati parintii. Ma bucur ca va place si va doresc distractie placuta. La joaca!“, le-a spus viceprimarul Stoica juniorilor.
„Este al doilea centru pe care Primaria îl amenajeaza pentru a oferi alternative de petrecere a timpului liber pentru copii. Giovani este o alternativa a televizorului si Internetului pentru toti copiii, dar în special pentru cei ai caror parinti sînt plecati în strainatate si au ramas în grija bunicilor. Din discutiile cu conducerea scolii, am înteles ca sînt foarte multi copii în aceasta situatie. Primul spatiu a fost binevenit si cautat, iar noi vrem sa realizam cîte un spatiu Giovani în fiecare scoala, sa îmbunatatim serviciile oferite, sa diversificam activitatile pe care le pot avea copiii în acest centru. Este ocazia pe care tinerii o au ca sa se recreeze într-un cadru organizat, sub supraveghere, astfel încît ei sa se distreze si sa se bucure de libertate, dar si parintii lor sa fie linistiti ca le sînt copiii în siguranta“, a declarat viceprimarul Vasile Ouatu.

Solutie perfecta pentru vacanta

Autoritatile considera ca tinerii au nevoie de cît mai multe optiuni educational-recreative, dar, în acelasi timp, trebuie formati prin implicare activa. ÃŽn acest sens, dincolo de sporturile si jocurile pe care le au la dispozitie, tinerii sînt cooptati si în proiecte menite sa le sporeasca responsabilitatile. Pot participa la laboratoare creative si la seminariile ce vor fi organizate în colaborare cu Primaria. Se pot implica în programele de voluntariat si pot participa la actiunile organizate de Serviciul Cultura Culte Sport si Agrement din cadrul Primariei. Giovani este deschis de luni pîna vineri, între orele 14 - 20. Acum, fiind perioada vacantei, spatiul de recreere îsi va adapta programul la sezonul estival, astfel ca va fi la dispozitia juniorilor în timpul saptamînii, între orele 10 si 16. „Tinerii aleg spatiul Giovani pentru ca ofera posibilitatea de afirmare, de a-si face noi prieteni, de a participa la activitati de socializare, de a-si dezvolta spiritul de echipa si, deci, de a dobîndi deprinderi si abilitati care le vor fi cu siguranta de ajutor pe viitor. Sînt convinsa ca multi ne vor trece pragul, mai ales în perioada vacantei. Noi vom încerca sa îi implicam în mai multe actiuni, în proiecte de voluntariat, în actiunile si concursurile ce vor avea loc de Zilele Orasului. Sînt cam greu de stapînit, e drept, la vîrsta aceasta, dar eu am mai lucrat cu copiii si sînt convinsa ca ne vom întelege de minune“, a declarat Catalina Purice, cea care îi va supraveghea si coordona pe copii la Giovani 2. De bine ce s-au simtit ieri înconjurati de copii, consilierii locali prezenti la deschidere s-au gîndit ca n-ar strica daca s-ar amenaja astfel de spatii si pentru cei mai în vîrsta, pentru ca si ei au nevoie de un loc în care sa se întîlneasca pentru a juca table, sah, canasta ori, pur si simplu, pentru a discuta despre una-alta.

Articol afisat de 1628 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective