Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Europarlamentarul tau îti raspunde

Europarlamentarul tau îti raspunde

- Care sînt avantajele de care se bucura România odata cu intrarea în Uniunea Europeana? - Avantajele de care se bucura România, precum si implicatiile care decurg din statutul de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene sînt numeroase si greu de cuprins într-o sigura lista. În primul rînd, putem vorbi de avantajul de a fi cetatean european. Cetatenia europeana nu înlocuieste cetatenia româna, ci confera noi drepturi, alaturi de cele nationale. Fiecare cetatean al Uniunii Europene, indiferent de vîrsta, are dreptul de a calatori, locui, munci si studia oriunde pe teritoriul Uniunii. Acest drept este o provocare, dar cîstigul personal în urma unei astfel de experiente este foarte mare, pentru ca înseamna un real schimb cultural, noi orizonturi personale, contact direct cu o alta cultura, oportunitatea ideala pentru a învata o alta limba, de a lucra într-un mediu multicultural.
Tratatul de la Maastricht a garantat cetatenilor Uniunii Europene cele cinci drepturi fundamentale cunoscute: dreptul de a avea libertatea de miscare si de rezidenta pe teritoriul oricarui stat al Uniunii Europene; dreptul de a vota si de a candida la alegerile europene municipale sau cele pentru Parlamentul European, din tara de rezidenta; dreptul de a fi protejati de catre autoritatile diplomatice si consulare ale oricarui stat membru al Uniunii, în cazul în care statul de care apartine nu are reprezentanta diplomatica într-o tara care nu este membra a Uniunii; dreptul de a depune o petitie la Parlamentul European; dreptul de a se adresa Ombudsmanului (Avocatul European al Poporului sau Mediatorul European).
Uniunea Europeana înseamna democratie si respectarea drepturilor omului în toate cele 27 de tari membre. Din punct de vedere economic, în momentul de fata, Uniunea Europeana reprezinta cea mai mare piata interna din lume, care faciliteaza circulatia de bunuri, capital, persoane si servicii la nivelul Uniunii.
De asemenea, luînd ca exemplu un segment din sectorul aerian, piata unica si concurenta din interiorul Uniunii Europene au adus zboruri ieftine pentru cetateanul european, facilitînd libertatea de miscare. Aceeasi libera circulatie este protejata si de legislatia europeana, iar astazi putem calatori pe teritoriul Uniunii doar cu buletinul, fara a mai fi nevoiti sa trecem prin formalitatile pentru vize si controlul de la granite. Introducerea de standarde stricte pentru industrie, la nivel european, a dus la o mai mare protectie a consumatorului, fie ca ne referim la masini sau alimente, îmbracaminte sau calculatoare sau orice alt bun de consum.
Pentru tineri, Uniunea Europeana înseamna programe de studii în Europa, mobilitate, finantare, posibilitatea de a-si largi orizontul si a cunoaste noi culturi, dar mai ales o recunoastere a diplomelor pe tot teritoriul Uniunii. Cum afirmam si la început, avantajele de a fi membru al Uniunii Europene sînt numeroase si vor fi simtite tot mai mult cu trecerea timpului.

Silvia CIORNEI, senator PC de Neamt, deputat ALDE în Parlamentul European

Articol afisat de 1410 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective