Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 23 Iunie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pensionarii

Îi recunosti, pe barbati, dupa baston sau mersul nesigur, pe femei, dupa o oboseala pe care o ghicesti în vorbe, în gesturi, în mimica singuratatii. Cînd nu-i vede nimeni, batrînii lasa sa zburde pe chipul lor toate umbrele întunecate, toate neputintele, toate amaraciunile. În fata nepotilor, a copiilor, mimeaza seninatati patriarhale si un optimism care se descojeste la un contact mai dur cu realitatea.
Zilele acestea i-am vazut în pietele publice, pe o caldura toropitoare, purtînd cîteva inscriptii pe coli A3, decente ca niste cereri de ajutor de înmormîntare. Cereau de fapt pensii mai mari. Un ministru îmbracat în negru, prevazut cu goarna, încerca sa potoleasca nemultumirile si sa promita ceea ce li se promite dintotdeauna. Din toamna, de prin septembrie, zicea ministrul, dupa ce vom analiza, dupa ce vom reconditiona bugetul, dupa ce vom identifica noi surse, va promit ca voi face tot ce pot. Ce poate face un ministru, fie el liberal, social-democrat, democrat, conservator sau cum o mai fi el îmbracat politic? Mai nimic. În România lucreaza circa patru milioane de oameni, cu carte de munca, iar o data si jumatate pe atîtia sînt pensionari. Cînd pensionarii de azi erau salariatii de ieri, echilibrul dintre cei care lucreaza si cei care au iesit la pensie era invers. Dar si atunci pensiile lor erau tot de mizerie.
Îmi amintesc bucuria bietei mele bunici din partea mamei, prin '91 cred. Bunica era taranca si se lasase tîrîta în CAP pentru a-si salva fiica, pe mama mea, de riscul de a fi exclusa din facultate. Bunica era bucuroasa pentru ca primise o pensie de CAP de 500 de lei. Din acest motiv, cu toate ca nu el era autorul acelei initiative de a da pensii taranilor, îl vota mereu pe Iliescu. Îi spuneam ca în curînd cu aia 500 de lei îsi va cumpara un covrig. Într-adevar, inflatia m-a confirmat. Bunica a murit însa cu bucuria ca este pensionara.
Pensionarii azi sînt subiectul gras pe care politica româneasca si-l disputa zilnic. Partidele, de dreapta, de stînga, de centru cer iubirea pensionarilor, iar pentru asta varsa de la balcoanele puterii si opozitiei ligheane cu promisiuni. Toti suspina, fara exceptie, pentru viata pensionarilor. Toti îsi înjura adversarii politici, luînd drept argument viata mizera a pensionarilor. Opozitia promite ca, ajunsa la putere, va dezlega baierele pungii si va tripla pensiile amarîtilor batrîni. Ajunsa la putere e prima promisiune pe care o uita. Fiecare partid are o lege a pensiilor si o strategie legata de pensionari. Între timp au mai murit 500.000. Socul l-au resimtit si tirajele ziarelor. Pensionarii sînt, erau cei care cunosc exercitiul zilnic al lecturii jurnalului. Ei au fost înmormîntati împreuna cu mari halci din tirajele presei. Tineretul internaut butoneaza presa electronica si se hraneste nu cu litera tiparita, ci cu sunete si imagini din neant.
Domnul Tariceanu, premier, arata la televizor un chip preocupat de chestiunea pensionarilor, prioritara pe agenda Guvernului. Domnul Geoana, presedinte de partid de opozitie prezinta un chip preocupat identic de chestiunea pensionarilor. Si partidul domniei sale are legi si documente gata pregatite sa aduca bunastarea în apartamentele batrînilor uitati nu numai de stat, ci si de rude, prieteni, cunostinte. Domnul Voiculescu, el însusi la vîrsta pensiei, si-a preluat pensionarii ca pe copiii lui. Îti dau lacrimile. Numai ca lucrurile ramîn doar la televizor.
Am vazut marti, Ă®n demonstratiile pasnice ale pensionarilor, si cĂ®teva rabufniri „tineresti“. Cine ati fi fost voi daca nu eram noi, tipa un pensionar cu parul alb, dar Ă®nca Ă®n fire, bine asezat pe picioare. O femeie cu palariuta pe cap si figura de comisar sovietic (poate a si fost!) turuie un discurs care ma face sa zĂ®mbesc amar. „Jos cu nemernicii de Vacaroiu si Patriciu. Au vile, au averi. Din cauza acestor oligarhi nu avem noi pensii“. Nu-i greu sa descifrezi al carui fan este agitatorul-femeie. Bietii batrĂ®ni sĂ®nt o coca Ă®n mĂ®na celor care Ă®i manevreaza cum vor. Saracia face plastilina omului mai usor de framĂ®ntat, iar politicienii abili o storc Ă®n folosul lor. Pacat.

Articol afisat de 1506 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tableta de Lucian AVRAMESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective