Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Seceta, punct culminant dupa 15 iulie

Seceta, punct culminant dupa 15 iulie

• autoritatile judetene se pregasesc pentru cea mai fierbinte perioada din 2007, care se va instala de pe 15 iulie • specialistii anunta ca Bistrita este singura apa din tara al carei debit multianual va scadea cel mai putin în comparatie cu al altor ape curgatoare •

Punctul culminant al caniculei din acest an va ajunge în zona Neamtului, dupa cum afirma specialistii, în a doua jumatate a lunii iulie, atunci cînd temperaturile se vor situat între 35 si 40 de grade Celsius. Pentru a preîntîmpina consecintele secetei, autoritatile judetene nemtene încearca sa puna la punct un plan de masuri. Deocamdata, în Neamt, dupa cum sustine prefectul Toader Mocanu, în calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, seceta nu a facut ravagii. „ÃŽn judetul Neamt nu exista probleme deosebite produse de seceta. Dupa data de 16 iulie se anunta canicula, temperatura urmînd sa ajunga pîna la 35-40 de grade Celsius si pentru a face fata situatiei trebuie sa fim pregatiti cu un pachet de actiuni de combatere a efectelor secetei. Trebuie sa putem sprijini autoritatile publice locale atunci cînd situatia o va impune“, a declarat prefectul.
ÃŽn baza unei radiograme de la Ministerul Mediului, pîna luni, 2 iulie, la ora 16, la Prefectura trebuie sa se întocmeasca o situatie cu numarul de foraje care trebuie efectuate în satele si comunele din judet, foraje la mica si mare adîncime. „Ne trebuie o situatie reala, nu aberatii. Primarul de Rediu, de exemplu, solicita realizarea a 70 de puturi pentru captari. Nu îmi dau seama cum a putut cere asta. Crede ca ministerul va face fîntîni în fiecare curte?“, a mai spus prefectul.
Inginerul Emil Bostan, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Neamt, a declarat ca prognozele meteorologice nu trebuie sa panicheze populatia, întrucît judetul Neamt va fi mai putin afectat de canicula, chiar daca în a doua parte a lunii soarele va fi dogoritor. „Situatia nu este atît de neagra pentru Neamt. Ne asteptam la canicula, dar bazinul rîului Bistrita va fi cel mai favorizat dintre toate din tara. ÃŽn iunie, debitul multianual a ajuns la 80%-90% sub medie, iar în august se prognozeaza ca va fi la 50% din nivelul mediu multianunal. Mai problematice vor fi debitele pe Moldova si Siret, care vor scadea pîna la 30%-50% din media multianuala. Dar chiar si cu aceste date, zona noastra se va situa mai bine decît toate celelalte din tara“, a declarat Emil Bostan. El a mai spus ca în ceea ce priveste rezerva de apa, aceasta va fi asigurata fara probleme în judet. ÃŽn cele cinci acumulari existente, de la Tasca, Pîngarati, Vaduri, Bîtca Doamnei si Reconstructia exista circa 725 de milioane de metri cubi de apa.

Retele de apa facute în dorul lelii

Unele dintre retelele de apa din judetul Neamt nu le sînt de folos cetatenilor din localitatile în care acestea exista, întrucît nu sînt functionale sau nu functioneaza la întreaga capacitate. ÃŽn special acolo unde s-au realizat alimentari cu apa, fîntînile au fost lasate de izbeliste, neîntretinute si acum nu mai asigura decît într-o mica masura necesarul de apa sau deloc. Prefectul Toader Mocanu a precizat ca, la începutul saptamînii viitoare, va demara un amplu control la toate sistemele de alimentare cu apa nefunctionale din judet. ÃŽn prezent, în sase comune, sistemele de alimentare cu apa finantate din credite guvernamentale sau din fonduri europene nu functioneaza deloc sau partial - Bîra, Bîrgauani, Grumazesti, Pîngarati, Pipirig si Ruginoasa. Prefectul considera ca fondurile primite în aceste comune nu si-au gasit finalitatea si ca trebuie identificate cauzele si solutiile pentru punerea în functiune a respectivelor sisteme. „Este evident ca s-au savîrsit erori din cauza carora oamenii din aceste comune nu pot beneficia de servicii moderne de alimentare cu apa. ÃŽn conditiile unei secete prelungite, sîntem datori sa folosim cît mai bine fiecare sursa de apa“, a mai declarat prefectul Toader Mocanu.

Articol afisat de 1645 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective