Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 30 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Codul Rutier, noi modificari

• Guvernul a adus unele modificari importante în Codul Rutier • astfel, permisul suspendat va putea fi recuperat mai repede de catre posesori • limita de viteza a crescut pentru anumite tipuri de autovehicule • încheierea de politie RCA va fi obligatorie pentru mopede si remorci •

Dupa cîteva luni de la intrarea în vigoare, noul Cod Rutier a suferit primele modificari. Cea mai importanta vine în sprijinul soferilor care au calcat pe bec, numai daca abaterea lor nu a avut urmari sociale grave. Modificarile au fost decise de catre Guvernul României si erau absolut necesare, mai ales dupa ce, în cele sase luni de la intrarea în vigoare, au fost sesizate „slabiciunile“ noului Cod Rutier. Astfel, printre alte modificari se numara si dreptul cetatenilor români de a obtine permisul de conducere în orice stat membru UE, obligativitatea încheierii de polite RCA pentru mopede si remorci, precum si cresterea limitei de viteza pentru o serie de categorii de autoturisme. Mai trebuie precizat ca detectoarele radar vor ramîne în continuare legale.
Reexaminarea soferului, în cazul în care acestuia i s-a suspendat carnetul, se va face numai daca abaterea a avut urmari sociale grave. Daca soferului i s-a suspendat carnetul de conducere pe o perioada de 60-90 de zile, acesta va avea posibilitatea de a-si recupera permisul, prin intermediul unei reexaminari, însa nu dupa o perioada de mai putin de 30 de zile.
Viteza maxima pentru vehiculele din categoria C, D si D1 va fi de pîna la 110 km/h în cazul autostrazilor, pe celelalte drumuri urmînd sa fie de 80 de km/h.
Autovehiculele din categoriile A1, B1 si C1 vor putea rula pe autostrada cu o viteza de 90 de km/h, cu 80 km/h pe drumurile nationale si cu 70 km/h pe alte tipuri de drumuri.
Vehiculele care tracteaza remorci vor trebui sa circule pe drumurile publice cu 10 km/ h mai putin decît viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul tragator.
Se va introduce obligativitatea încheierii asigurarii obligatorii de raspundere civila auto pentru remorci si mopede.
O alta modificare va face ca sa nu mai fie obligatorie preschimbarea permisului de conducere în situatia schimbarii domiciliului. Foarte important este faptul ca, de acum înainte, încalcarea unor reguli de circulatie va putea fi probata si cu ajutorul camerelor video, mijloc tehnic ce nu se omologheaza, ci doar se certifica.
Guvernul a stabilit ca noul proprietar al unui autovehicul sa fie obligat sa transcrie vehiculul pe numele sau, pentru a fi luat în evidentele autoritatilor, în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea.
În cazul pierderii, furtului, schimbarii numelui, ori deteriorarii certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, proprietarul vehiculului respectiv va fi obligat sa solicite autoritatii competente eliberarea unui nou certificat de înmatriculare sau de înregistrare, în conditiile stabilite de autoritatea competenta, în termen de 30 de zile de la data declararii pierderii sau furtului, de la data schimbarii numelui, ori de la data constatarii deteriorarii, dupa caz.
De acum înainte, neîndeplinirea de catre unitatea de asistenta medicala autorizata - care a efectuat examenul de specialitate - a obligatiei de a comunica politiei rutiere faptul ca o persoana a fost declarata inapta pentru a conduce un autovehicul sau tramvai, daca s-a produs un accident de circulatie care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale, ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, ca urmare a afectiunilor medicale ale conducatorului de vehicul, se va pedepsi cu amenda.
Mai trebuie precizat ca o alta modificare va da dreptul politistilor sa sanctioneze comportamentul conducatorilor de vehicule care folosesc, nejustificat, luminile de ceata, deranjînd prin aceasta pe ceilalti participanti la trafic.

Articol afisat de 2322 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective