Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 August 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
GPS pe ambulante si la mori

GPS pe ambulante si la mori

• Ministerul Sanatatii vrea sisteme GPS pentru autosanitare • conducerea Ambulantei Neamt crede ca masini performante si aparatura medicala sĂ®nt mult mai necesare • ANAF doreste camere video si GPS Ă®n panificatie si morarit • unii patroni din Neamt i-au luat-o Ă®nainte sefului Fiscului •

Serviciul Judetean de Ambulanta Neamt, ca de altfel, toate unitatile de acest fel din întreaga tara, ar putea fi dotat în curînd cu sisteme de urmarire prin satelit, tip GPS (sistem de pozitionare globala). Rolul acestor sisteme este acela de a ajuta echipajele Ambulantei sa identifice cu usurinta strazile unde trebuie sa ajunga pentru a prelua cazurile pentru care au fost solicitate. Practic acest sistem de pozitionare se bazeaza pe un program special de computer.
Ministerul Sanatatii intentioneaza sa achizitioneze sisteme GPS, motiv pentru care a organizat o licitatie în acest sens. Conform site-ului Ministerului Sanatatii, (http://www.ms.ro/, licitatii) cîstigatorul pentru terminale speciale de comunicatii în Tetra Standard este Motorola din Tel Aviv, Israel, iar suma pe care tebuie sa o plateasca Ministerul Sanatatii este de 2,1 milioane de euro.
Pachetul licitat mai contine si subsisteme GPS pentru terminale mobile, în valoare de 718.512 de euro, licitatie cîstigata de Ageximco SRL Bucuresti. Întregul pachet, de circa 3 milioane de euro, face parte din faza a doua a unei operatiuni de dotare cu sisteme de comunicare pentru serviciile medicale de urgenta.
Cadrele medicale de la Serviciul Judetean de Ambulanta considera ca în momentul de fata nu sistemul GPS este cea mai mare urgenta a lor, în conditiile în care unitatea dispune de numai patru autosanitare performante din punct de vedere al dotarilor, iar în ceea ce priveste aparatura medicala exista mari lipsuri.
„GPS este foarte bun, foarte util si este o cale de a scurta timpul Ă®n care o masina ajunge la solicitare. Dar cred ca Ă®nainte de asta, avem maxima nevoie de autosanitare noi, dotate cu aparatura de urgenta si la standarde europene. Ca atare, ar fi mai mult decĂ®t utile niste autosanitare cu celula suficient de Ă®nalta si de lata, care sa permita sa ne Ă®nvĂ®rtim Ă®n jurul targii pe care se afla bolnavul si sa facem toate manevrele de resuscitare. Avem nevoie de electro-cardiografe, de defibrilatoare semiautomate si manuale, de aparate de monitorizare a saturatiei de oxigen la nivelul circulatiei periferice, de aparate de ventilatie mecanica utilizare Ă®n respiratia artificiala. Ne sĂ®nt extrem de necesare seringile automate destinate administrarii de medicamente foarte bine dozate si multe altele“, a declarat doctor Letitia Damoc, director al Serviciului Judeten de Ambulanta Neamt.
De altfel, din prezentarea de pe site-ul Ministerului Sanatatii nici nu rezulta ce numar de ambulante ar putea fi dotate sau o arie anume din tara, avuta în vedere prin proiect.

GPS si la moara

ĂŽn razboiul declarat de seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) evaziunii fiscale din domeniul panificatiei si moraritului, Daniel Chitoiu vine cu arme noi. Acesta si-ar dori pentru domeniul mentionat camere de supravehgere si sisteme de monitorizare prin satelit de tip GPS.
ĂŽn urma cu cĂ®teva zile Chitoiu a sustinut ca institutia pe care o conduce ar putea Ă®naspri conditiile de autorizare si supraveghere a firmelor din domeniul morarit si panificatie. Mai mult, acestea ar trebui sa fie asemanatoare cu cele pentru produsele accizabile, alcool, tigari ori petrol. Deoarece supravegherea prin personal ar fi prea scumpa si nici macar eficenta, seful ANAF s-a gĂ®ndit la supraveghere video si sisteme GPS. ĂŽn ce priveste prima dintre variante unii patroni nemteni i-au luat-o cu mult Ă®nainte lui Chitoiu. „Noi avem deja supraveghere prin camere video, existra un sistem cu circuit Ă®nchis de mai bine de un an. ĂŽn ce priveste supravegherea camioanelor care transporta grĂ®u sau faina de grĂ®u cu GPS, ce sa spun, poate sa puna ce vrea“, a declarat Paul Macri, managerul societatii comerciale Pamgaz Piatra Neamt. Practic, daca se vrea, nu este o problema ca aceia care transporta grĂ®u sau faina, marii transportatori, sa aiba GPS, dar seful ANAF a mai sustinut ca morile din mediul rural sĂ®nt adevaratele focare de evaziune fiscala. Cel putin aici puterea lui Chitoiu paleste, deoarece numai un sistem de supraveghere video ar fi de folos, caci monitorizarea carutelor care duc grĂ®u la mori nu prea are cum sa se faca cu GPS. Teoretic, lupta antievazionista este foarte grea, caci este greu de crezut ca la o moara din mediul rural va sti vreodata cineva cu exactitate cĂ®t grĂ®u a intrat cu documente legale si cĂ®t fara acte. La fel, este greu de stabilit si cĂ®ta faina iese Ă®n total din moara. Toate aceste arme de lupta cu evazionistii sĂ®nt numai ipotetice, ANAF nevenind cu o solutie clara si concreta. De mentionat este faptul ca Ă®n judetul Neamt sĂ®nt autorizati 126 de producatori de pĂ®ine, dar functioneaza numai 70 din acestia. Mai sĂ®nt Ă®nca circa 20 de societati de morarit. De cĂ®nd organele de control s-au pus pe unitatile din domeniu mentionat, Ă®n 5 zile, la nivel national au fost controlati circa 1.500 de agenti economici din domeniul productiei si comercializarii. Desi la 85% s-au Ă®nregistrat „nereguli si deficiente“, ANAF Ă®ncadreaza numai 70 de cazuri ca facĂ®nd parte din sfera penala a evaziunii fiscale.

Articol afisat de 2299 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU, G. MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective