Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 9 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dupa 17 ani, ofiteri trimisi în judecata în dosarul „Mineriada“

Dupa 17 ani, ofiteri trimisi în judecata în dosarul „Mineriada“

• procurorii au retinut în sarcina lui Mihai Chitac, Gheorghe Andrita si Dumitru Costea învinuirea ca au determinat subordonatii sa utilizeze armamentul din dotare • fata de Ion Iliescu, urmarirea penala a fost începuta prin rezolutia din 19 iunie 2007 •


Procurorii Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lînga Înalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, ieri, punerea în miscare a actiunii penale si trimiterea în judecata a inculpatilor: general locotenent în rezerva, dr. ing Mihai Chitac, fost ministru de interne, general maior în rezerva dr. ing. Gheorghe Andrita, fost adjunct al ministrului de interne, si colonel în rezerva Dumitru Costea - fost comandant al U.M. Trupe de Paza si Ordine Ploiesti, sub aspectul savîrsirii infractiunilor de participatie improprie la omor calificat si omor deosebit de grav.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, prin acelasi act de sesizare transmis Înaltei Curti de Casatie si Justitie a mai fost trimis în judecata si colonelul în rezerva Vasile Constantin - fost ofiter I în sectia Parasutisti, din cadrul Comandamentului Aviatiei Militare, sub acuzatia de comitere a infractiunilor de participatie improprie la omor calificat si omor deosebit de grav si participatie improprie la tentativa de infractiune de omor calificat si omor deosebit de grav, fapte aflate în concurs real.
Procurorii au retinut în sarcina lui Mihai Chitac, Gheorghe Andrita si Dumitru Costea ca au determinat, în data de 13 iunie 1990, subordonatii sa utilizeze armamentul din dotare cu munitie de razboi si sa traga asupra manifestantilor, actiune în urma careia a rezultat decesul prin împuscare a doua persoane si punerea în pericol a vietii altora, faptele fiind comise de catre militari, fara vinovatie, si constituie participatie improprie la omor calificat si omor deosebit de grav.
Vasile Constantin este acuzat ca în noaptea de 13-14 iunie 1990, fiind seful Detasamentului de parasutisti, a determinat subordonatii sai sa utilizeze armamentul din dotare cu munitie de razboi, tragînd în zona magazinului „Romarta Copiilor“ asupra manifestantilor, dintre care unii protestau violent, actiune în urma careia a rezultat decesul prin împuscare a 2 persoane si a pus în pericol viata altora, fapta fiind comisa de catre militari, fara vinovatie, si constituie participatie improprie la omor calificat si omor deosebit de grav.
De asemenea, Vasile Constatin este acuzat si pentru ranirea tot prin împuscare de catre subordonatii sai, în aceeasi zona a magazinului „Romarta Copiilor“, a 3 manifestanti
Potrivit comunicatului Parchetului, cele doua fapte au fost comise în conditiile concursului ideal de infractiuni.
Sursa citata aminteste ca la data de 19 iulie 2007, procurorii Sectiei Parchetelor Militare au dispus - prin rezolutie - disjungerea cauzei penale în ceea ce îl priveste pe Ion Iliescu, cauza fiind declinata si înregistrata pe rolul Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe lînga Înalta Curte de Casatie si Justitie la data de 6 august 2007, urmare a deciziei Curtii Constitutionale, conform careia parchetele si instantele militare nu mai au competenta de a cerceta si judeca persoane civile.
Fata de Ion Iliescu, urmarirea penala a fost începuta prin rezolutia din 19 iunie 2007, sub aspectul savîrsirii infractiunii prevazute de art. 31 raportat la art. 176 din Codul Penal, constînd în aceea ca la data de 13 iunie 1990 a determinat cu intentie interventia în forta a militarilor împotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti si din alte zone ale Capitalei, fapt ce a avut ca urmare moartea si ranirea prin împuscare a mai multor persoane.
În ceea ce priveste alte fapte savîrsite în împrejurari diferite decît cele expuse în rechizitoriu, respectiv pentru cele peste 1.000 de persoane retinute de fortele de ordine cu concursul minerilor, precum si pentru celelalte 2 victime ucise prin împuscare sau ranite cu arme de foc sau în alt mod, cercetarile se efectueaza într-un alt dosar aflat în curs de solutionare la Sectia Parchetelor Militare, mai precizeaza comunicatul Ministerului Public.

Articol afisat de 1566 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective