Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Mitropolitul a sfintit, pe Ceahlau, un lacas ridicat cu scandal

Mitropolitul a sfintit, pe Ceahlau, un lacas ridicat cu scandal

• constructia Casei Monahale „Panaghia“, din apropierea vîrfului Toaca, a generat vii polemici • nu s-au respectat „pasii“ legali si general valabili pentru muritorii de rînd •

Respectînd mai mult sau mai putin legea, Mitropolia Moldovei si Bucovinei si-a mai asezat o realizare în palmares, prin sfintirea Casei Monahale „Panaghia“ si a paraclisului acesteia. Evenimentul a avut loc luni, 6 august, cînd pe muntele Ceahlau s-au adunat mai multe fete bisericesti ca niciodata. Cel mai mare peste toti a fost IPS Daniel, mitropolit al Moldovei si Bucovinei, cel care pîna pe 12 septembrie asigura locotenenta la Patriarhia Româna, dupa trecerea la cele vesnice a PF Teoctist. IPS Daniel a venit însotit de PS Calinic -Episcopul Argesului si Muscelului, PS Casian - Episcopul Dunarii de Jos, PS Ioan - Episcopul Covasnei si Harghitei si PS Ioachim Bacauanul - Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului. Fetele bisericesti au sfintit Casa „Panaghia“ de la Manastirea Ceahlau, în prezenta a numerosi credinciosi care s-au rugat alaturi de cei cinci arhierei si un impresionant sobor de preoti si diaconi. Casa „Panaghia“ adaposteste Paraclisul de iarna „Nasterea Maicii Domnului“, chiliile, bucataria, trapeza, camarile pentru alimente si alte anexe gospodaresti.
Istoria acestor constructii este destul de zbuciumata, dat fiind faptul ca ridicarea lor nu a fost întru totul pe litera legii. Pe motiv ca monahii de pe Ceahlau vietuiau în niste conditii extrem de grele, în bordeie sapate în pamînt si ca asta a dus la îmbolnavirea multora dintre ei, pe 6 august 2001, IPS Daniel a sfintit, lînga biserica, locul unde urma sa se ridice respectiva casa, cu multitudinea de constructii de pe lînga ea. Constructia propriu-zisa a început în 2004 si a fost inaugurata în ziua Schimbarii la Fata a anului 2007, cînd toata realizarea a fost sfintita.

A fost si un proces

Doar ca la demararea lucrarilor, fetele bisericesti au mai mers si pe lînga lege, în sensul ca nu au obtinut acord de mediu, desi acest document sta la baza întocmirii întregii documentatii. „Reprezentantii Bisericii au fluturat un aviz dat de Ministerul Mediului, pe baza caruia s-a emis autorizatia de construire, desi le trebuia acord de mediu, ceea ce nu au primit niciodata. Dar nu s-a procedat legal. Cu toate acestea, constructiile s-au ridicat. Apoi au venit sa ne solicite acord pentru a trage curent electric acolo sus si i-am trimis la Academia Româna pentru a primi autorizare. Stiu ca nici de acolo nu au primit aviz favorabil“, a declarat Stefan Pal Gal, director executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Neamt. Aceste mici piedici nu i-au speriat pe preoti. ÃŽn urma cu mai bine de un an, în plina desfasurare a lucrarilor de constructii, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a fost data în judecata de circa 20 de organizatii neguvernamentale cu activitate în protectia mediului, pe motiv ca s-a demarat ridicarea unei constructii fara a avea la baza actele necesare, mai ales ca este vorba de o rezervatie. Asta însa nu a reprezentat o piedica în derularea lucrarilor. Cu elicoptere ale unei unitati militare din Bacau au început transporturile de materiale de constructii pe înaltimile muntelui, în zona de protectie speciala începînd constructia casei de pelerini avînd la baza doar un certificatul de urbanism emis de Consiliul Judetean Neamt, în august 2005, care nu tinea loc de autorizatie de construire si care nu conferea dreptul de a executa lucrari de constructii. Certificatul a fost emis pe vremea cînd CJ Neamt era condus de pesedistul Dan Vasile Constantin.
În cererea de chemare în judecata a Mitropoliei mai era mentionat ca Academia Româna nu a dat aviz favorabil nici unei lucrari, iar Garda Nationala de Mediu - Comisariatul Judetean Neamt, a emis o dispozitie de interzicere a desfasurarii oricarei lucrari sau activitati de constructii-montaj, reparatii ale constructiilor existente în perimetrul Parcului National Ceahlau sau de transport materiale pentru executarea unor asemenea lucrari, susceptibile sa genereze un impact negativ asupra componentelor naturale ale parcului, pîna la obtinerea acordurilor si autorizatiilor prevazute de lege. Si s-a facut sfintirea. Pe 6 august 2007.

Articol afisat de 1906 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective