Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 9 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Noul Patriarh va fi cunoscut pe 12 septembrie

Noul Patriarh va fi cunoscut pe 12 septembrie

• asa au decis, ieri, ierarhii Bisericii Ortodoxe Române • în aceeasi zi, Sfîntul Sinod va desemna candidatii • slujba de pomenire la 40 de zile de la trecerea în vesnicie a Patriarhului Teoctist va fi pe 11 septembrie •

Sedinta Colegiului Electoral Bisericesc pentru alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române va avea loc pe 12 septembrie, au decis, ieri, ierarhii BOR în cadrul sedintei Permanentei Administratiei Patriarhale. Alegerea viitorului Patriarh va avea loc la ora 17, dupa sedinta Sfîntului Sinod în care vor fi desemnati candidatii, care se va desfasura în dimineata aceleiasi zile. De asemenea, s-a hotarît ca slujba de pomenire la 40 de zile de la trecerea în vesnicie a Patriarhului Teoctist va fi pe 11 septembrie.
Potrivit statutului, sedinta Sinodului în care vor fi desemnati candidatii va fi prezidata de catre ierarhul eparhiot cu cea mai mare vechime în treapta arhieriei. Potrivit Statutului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Române, în caz de impediment sau refuz, presedintia revine celui cu cea mai mare vechime în hirotonie în treapta arhiereasca, în ordinea dipticelui, daca cel nominalizat nu se numara printre candidati. Presedintele de sedinta este asistat de primii doi episcopi-vicari sau arhierei-vicari cu cea mai veche hirotonie în treapta arhiereasca. Secretarul de sedinta este episcopul-vicar sau arhiereul-vicar cu cea mai noua hirotonie.

Cum decurge alegerea

Sfîntul Sinod voteaza mai întîi candidatii din lista ierarhilor, ordonati dupa vechimea în treapta arhieriei în ordinea dipticelui.
Primul candidat desemnat pentru alegerea în slujirea de Patriarh va fi cel care obtine majoritatea absoluta, adica jumatate plus unu din numarul voturilor valabil exprimate. Daca nici unul dintre candidati nu întruneste majoritatea absoluta, în aceeasi sedinta se repeta scrutinul. Daca nici de data aceasta nu se obtine majoritatea absoluta, în aceeasi sedinta se voteaza pîna ce unul din candidati o obtine. În caz de paritate, se procedeaza la tragere la sorti. Procedura se repeta, fara pauza, pentru desemnarea urmatorilor doi candidati.
În aceeasi zi în care a avut loc desemnarea candidatilor de catre Sfîntul Sinod, are loc sedinta Colegiului Electoral Bisericesc pentru alegerea noului Patriarh. Membrii Colegiului Electoral Bisericesc primesc la începutul sedintei cîte un curriculum al candidatilor desemnati. Convocarea sedintei Colegiului Electoral Bisericesc se face odata cu convocarea sedintei extraordinare a Sfîntului Sinod pentru desemnarea candidatilor. Pe durata sedintei electorale, nici un membru al Colegiului nu poate parasi sala decît motivat, cu încuviintarea presedintelui. Pe fiecare buletin de vot sînt tiparite numele candidatilor, în ordinea desemnarii de catre Sfîntul Sinod.
Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române devine candidatul care a obtinut majoritatea absoluta, adica jumatate plus unu din numarul voturilor valabil exprimate. Daca nici unul dintre cei doi sau trei candidati nu a întrunit majoritatea absoluta, se organizeaza o noua votare, la care participa primii doi candidati care au întrunit cel mai mare numar de voturi. Devine ales cel care a întrunit majoritatea absoluta. În caz de paritate, decid sortii. Procedura de votare este similara cu cea a desemnarii candidatilor.
La apelul secretarului de sedinta, fiecare votant primeste un buletin de vot si bifeaza pe buletin numele celui pe care îl crede vrednic sa fie ales. Fiecare buletin de vot se împatureste în patru, cu stampila la vedere, si se introduce în prima urna. Voturile bifate incorect, cu adaugiri sau fara bifare, se anuleaza. Presedintele face numaratoarea buletinelor, trecîndu-le din prima urna în cea de a doua. Numarul buletinelor trebuie sa fie egal cu cel al votantilor.
Presedintele desface fiecare buletin din cea de a doua urna, îl arata celor doi asistenti, citeste cu voce tare numele bifat si îl depune în prima urna. În acest timp, secretarul înscrie într-o lista voturile sub numele respective, rostite de presedinte. Secretarul, dupa ce a verificat daca suma voturilor este egala cu numarul buletinelor, semneaza lista si o preda presedintelui. Acesta o citeste cu voce tare, dupa care o semneaza împreuna cu cei doi asistenti. Rezultatul alegerii este consemnat într-un proces-verbal la care se anexeaza buletinele voturilor exprimate. Presedintele anunta solemn numele celui ales, dupa care conducerea sedintei este predata celui ce a deschis-o, care o si închide. Actele alegerii se înainteaza Sfîntului Sinod în vederea examinarii canonice si a validarii alegerii.
De asemenea, potrivit Statutului pentru organizarea si functionarea BOR, la încheierea lucrarilor, buletinele de vot se distrug prin ardere, în prezenta membrilor Biroului Colegiului.
Colegiul Electoral Bisericesc este organul electiv central pentru ierarhia bisericeasca superioara, format din membrii Sfîntului Sinod, reprezentantii eparhiilor în Adunarea Nationala Bisericeasca (un cleric si doi mireni din fiecare eparhie), membrii clerici si mireni ai Adunarii eparhiale a eparhiei vacante, decani ai Facultatilor de Teologie si directori ai Seminariilor Teologice (cîte unul pentru fiecare mitropolie).

Articol afisat de 1329 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective