Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 10 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pavarotti, vina de a fi murit

Luciano Pavarotti, magicul italian care a construit cu materialul singular al vocii lui o scara de aur între pamînt si cer a murit - vestea mi-a parvenit prin toata media. Avea 71 de ani si a fost biruit de un cancer pancreatic. Dumnezeu sa-l odihneasca în pace! Atunci cînd s-a nimerit sa-l ascult, neputîndu-ma lauda ca domnul Traian Basescu, presedintele nostru, cu o disciplina concertistica severa, am trait o emotie speciala. Emotia estetica pentru firile stilate se consuma în creier, trece prin distileria rece a ideilor. Eu o resimteam pamîntean si oarecum primitiv, epidermic aproape, ca o înfurnicare. Vocea lui, care nu mai contenea sa urce în cer, transmitea un curent electric prin toata alcatuirea fiintei mele, înfiorînd-o, chircind-o si apoi eliberînd-o pe marile si neatinsele pajisti ale vazduhului.
Ma rog, n-are însa prea mare importanta ce simt sau am simtit eu ascultîndu-l pe nemuritorul Pavarotti, pentru ca el ramîne un nemuritor. Important este ca el a sporit cu o octava minunea si frumusetea lumii. De la Scala din Milano, la Metropolitan, de la Sao Paolo, pîna la Bucuresti, vocea lui Pavarotti a adunat omenirea în salile de concert si a obligat-o la unanimitatea aplauzelor. Urmaresc acum întrecerea mediei, fireasca pîna la un punct, în a-l omagia pe marele disparut. O televiziune face legaturi în direct cu personalitati culturale românesti care au avut atingere cu Pavarotti. Prietenul meu Pino (l-am numit pe Ion Caramitru, actor de Hamlet si fost ministru) gaseste vorbe nimerite, fara multa emfaza, pentru a-l creiona pe Pavarotti. Iata-i însa si pe confratii de voce ai disparutului. Gabriel Nastase, tenor român talentat (dar nu mai mult de atît!) îl lauda pe italian omorîndu-l înca o data. Vocea subtire si peltica a tenorului nostru, mai expresiva pe scena, îl coboara pe Pavarotti si-l asasineaza nemilos. Gabriel Nastase crede ca Pavarotti nu a fost atît un talent, cît un tehnician. Cum adica, întreaba reporterita, sa înteleg ca n-a avut har si 99 la suta gloria lui s-a datorat naduselii? Urmeaza explicatii bîlbîite, latite, laudele cu jumatatea de gura ale tenorului român, platitudini cu duiumul. Contact cu o soprana. Vocea ei e gîfîita, ofteaza, lacrimeaza si parca îsi da duhul. Pare ca viata ei s-a ispravit odata cu ultima respiratie a italianului. Tata daca i-ar fi fost, amant, frate si n-ar fi trait o asemenea rascolire si îndurerare. Ai crede ca si ea îsi va gasi sfîrsitul în direct, în aceasta clipa. O doamna la Radio „Sant“ îsi aminteste ca Pavarotti si-a înselat nevasta cu o secretara care era mai tînara decît cele patru fiice ale sale. Cu alte cuvinte, o fi cîntat el bine, dar a fost un nemernic daca si-a parasit la batrînete familia încurcîndu-se cu o juna. Regii biblici, la vîrste matusalemice îsi lungeau viata dormind în pat cu fecioare. Faceam, în ceea ce ma priveste, o derogare pentru Pavarotti de la severa morala a familiei numai sa ne mai fi bucurat cu vocea lui niste ani.
Ce nimerite-s versurile eminesciene din „Scrisoarea I“: „O sa vie pe-a ta urma în convoi de-nmormîntare, /Splendid ca o ironie cu priviri nepasatoare... /Iar deasupra tuturora va vorbi vrun mititel, /Nu slavindu-te pe tine... lustruindu-se pe el...“
Cineva îsi aminteste ca Pavarotti n-a avut studii. A fost, cu alte cuvinte, un autodidact al vocii. Ei, si? În sfîrsit, o televiziune pune punct comentariilor si îl lasa pe Pavarotti sa cînte. Dumnezeule Mare! Pamînteanul din mine urca pe calcîie pîna la cer, sufletul meu e carat în înalturi. Vocea lui Pavarotti n-a murit. Italianul asta mare si paros ca un urs nu va muri niciodata.

Articol afisat de 1686 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tableta de Lucian AVRAMESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective