Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
COPILUL EROU

COPILUL EROU

• un copil de 15 ani, orfan de mama, a salvat un alt copil de la moarte sigura • este vorba despre adolescenta care a fost violata si aruncata într-un put în care satenii aruncau animalele moarte • salvatorul a reusit sa îndeparteze un capac de circa 100 kg care fusese pus peste gura putului pentru ca victima sa nu aiba sanse de supravietuire • „Am ajuns la putul sec si am vazut pe margine o fata. Numai capul îl avea afara. Nu putea iesi singura afara. Mi-am dat seama ca fusese aruncata acolo si s-a tras capacul ca sa nu iasa“, a declarat anchetatorilor Stefan Sechel •

Fapta unui tînar de 21 de ani, din Bîrgaoani, care a siluit o minora si a aruncat-o într-un put unde se depozitau cadavrele de animale, dupa care a tras deasupra un capac de circa 150 de kilograme, cu intentia de a ucide victima, a socat în iulie 2007 atît anchetatorii, cît si întreaga comunitate. Ceea ce nu a fost facut public pîna acum consta în aceea ca cel care a salvat victima de la o moarte sigura este un elev de scoala generala, care în urma cu cîteva zile a împlinit 15 ani. El a povestit cu lux de amanunte anchetatorilor cum a mers si a strigat continuu pîna a gasit copila, cum tot singur a împins capacul de 150 de kilograme si cum s-a oferit sa-i dea fetei haina si pantofii lui. „Astazi (ieri n.r), l-am audiat pe unul din martorii din acest dosar si am ramas impresionat de gestul lui. Chiar daca teoretic putea fi facut de oricine, numai el a plecat în cautarea victimei. A strigat pe cîmp pîna a localizat-o si, miscat de faptul ca victima statea agatata la gura putului adînc de 8 metri, unde erau depozitate cadavre de animale, a reusit sa traga capacul si a scos-o. Cred ca este un gest deosebit, mai ales ca atunci nu avea nici 15 ani împliniti“, a declarat procurorul criminalist care instrumenteaza dosarul, Alexandru Togan. Pentru început, trebuie spus ca Stefan Costel Sechel, erou nestiut, este cel mai mic dintr-o familie cu patru copii, iar pe 11 septembrie 2007 a împlinit 15 ani. Mama este decedata, iar tatal lucreaza în Bucuresti, astfel încît pe timpul verii munceste pe unde poate pentru a face un ban. Asa s-a întîmplat si în vara acestui an, cînd s-a angajat la o stîna din localitate, unde trebuia sa aiba grija de oi. Pentru a nu face zilnic traseul catre stîna si înapoi acasa, noaptea dormea acolo.

„Eu am zis ca daca nu merge nici unul, merg eu“

ÃŽn declaratia data ieri în fata procurorului, si în prezenta unui martor asistent, Stefan Costel Sechel a povestit faptele asa cum le-a vazut el, cu ochi de copil. „Pe 9 iulie 2007, baciul Tamas s-a trezit primul, dar eu am mai ramas în asternuturi, ca era frig. Am auzit fluieraturi si strigate si am crezut ca era baciul. Chiar l-am întrebat ce l-a apucat, dar el a zis ca nu el striga asa, ca aude si el dar nu stie de unde vin strigatele. Eu am zis ca daca nu merge nici unul, eu ma duc sa vad, pentru ca strigatele nu mai conteneau. Dupa voce mi-am dat seama ca este o femeie. ÃŽntîi, nu am gasit acel loc, dar auzeam strigatele, am strigat si eu si m-am apropiat si astfel am putut comunica“, a declarat în fata anchetatorilor copilul care saptamîna viitoare va pasi în clasa a VIII-a. Pentru a întelege dimensiunea gestului facut de acest minor, trebuie spus ca victima era de ore bune în putul în care erau cadavre de animale în putrefactie. Fusese aruncata acolo de un consatean, Gabriel Sechel, de 21 de ani (între învinuit si micul erou nu exista nici o legatura de rudenie), care siluise minora. Cînd aceasta a spus ca va da totul în vileag, acuzatul a intentionat sa o omoare. Pentru a fi sigur de reusita, a tras deasupra putului capacul, un pietroi foarte greu. Despre toate acestea, salvatorul nu stia nimic. „Am ajuns la putul sec si am vazut pe margine o fata care se tinea cu mîna de buza putului. Numai capul îl avea afara. Era un capac de beton foarte greu, nu putea iesi singura afara. Mi-am dat seama ca fusese aruncata acolo si s-a tras capacul ca sa nu iasa. Cu un efort deosebit, am dat capacul deoparte, desi cred ca avea 100-150 de kilograme“, a mai spus Stefan Sechel.

„Este un om rau“

Desi are putin peste un metru si jumatate, despre acest copil se vede, dupa cum ne-a spus procurorul Togan, ca munca grea nu-i este straina si are o constitutie robusta care l-a ajutat sa elibereze victima din capcana unde fusese prinsa. „Am luat fata în brate si am reusit sa o scot afara. Abia atunci am recunoscut-o. Tremura toata si m-am dezbracat de pulover si i l-am dat ei sa se îmbrace. Am vazut-o desculta si am vrut sa-i dau încaltarile mele, dar mi-a zis ca pleaca acasa. Am întrebat-o ce s-a întîmplat si mi-a zis ca vecinul ei, Sechel, în seara precedenta a violat-o si pentru a nu se descoperi a aruncat-o în fîntîna si a pus capacul crezînd ca va muri. Am însotit-o o bucata de vreme. Mai tîrziu a venit politia si mi-a luat prima declaratie. Despre Gabriel Sechel stiu ca este un om rau, mai ales daca mai si bea, face scandal si înjura. Consider ca autorul a comis o fapta grava care a indignat multa lume si merita o pedeapsa aspra“, a spus Stefan.
Desi initial s-a retinut în sarcina învinuitului doar infractiunea de viol, ulterior el a fost acuzat si de tentativa de omor, datorita cruzimii de care a dat dovada si intentiei de a ucide minora. Ea nu a suferit nici un traumatism major, desi putul sec avea 8 metri adîncime. Nu se putea îneca cu resturile în putrefactie, deoarece nu erau peste înaltimea sa, în schimb se putea asfixia datorita gazelor emanate. Disperata, s-a urcat pe marginea tuburilor din care este facut putul, pîna a ajuns sus, si toata noaptea a stat agatata asa, pentru a putea respira. A declarat atunci ca si-a dat seama ca nu are sens sa strige, nici nu putea îndeparta capacul, astfel încît a asteptat pîna în zori. Cînd s-a facut lumina, a început sa tipe, pîna ce a fost auzita. De Stefan.

1 miliard daune morale

„Pentru noi este destul de clar ca viata sa a fost pusa în primejdie si am retinut în sarcina lui Sechel si infractiunea de tentativa de omor, pe lînga viol“, a apreciat procurorul Togan, din cadrul Parchetului Judetean Neamt. Toata lumea s-a mirat de faptul ca victima a supravietuit caderii de la aceasta înaltime, dar si ca avut inspiratia si curajul se a se feri de gazele toxice din put. Cu toate acestea, fata avea numeroase julituri pe brate, pe torace, dar si pe picioare. Ca numar de zile de îngrijiri medicale, s-a apreciat ca ar avea nevoie de putine, dar, dincolo de trauma fizica, ramîne cea psihica, atît din cauza agresiunii sexuale, cît si pentru ca a stat o noapte întreaga printre hoituri. Ea a fost internata pentru o perioada la Sectia psihiatrie a Spitalului Judetean si urmeaza în prezent un tratament care o ajuta sa scape de cosmaruri. ÃŽnca de la primele audieri, Gabriel Sechel a recunoscut faptele si le-a motivat prin aceea ca era beat. El a sustinut ca a avut convingerea ca victima nu i se va împotrivi si, cînd si-a dat seama ca nu este asa, a contrîns-o. Atunci cînd copila a amenintat ca va da totul în vileag, a decis sa o suprime. „M-am gîndit sa o omor“, a declarat la ancheta si nici nu i-a trecut prin cap ca vecina lui va scapa cu viata de unde se asigurase ca singura nu se poate salva. Surprinzator este faptul ca cei doi sînt vecini si au copilarit împreuna. Pentru fapta sa, învinuitul a fost arestat preventiv. El urmeaza a fi trimis în judecata sub acuzatia de tentativa de omor si viol. Partea vatamata solicita de la Gabriel Sechel suma de un miliard de lei vechi, cu titlu de daune morale. Daca acesta va fi gasit vinovat, risca ani grei de închisoare.

FOTO: Procurorul Togan a fost profund impresionat de gestul adolescentului de 15 ani

Articol afisat de 2307 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective