Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Anul scolar începe fara dascali

• Inspectoratul Scolar trebuie sa faca rost de aproape o suta de dascali pe care sa-i repartizeze pe catedrele vacante si pe fractiunile de norma • „din nefericire, toti acesti oameni vor fi necalificati“, a declarat inspectorul scolar general adjunct Grigoruta Oniciuc • noua testare va avea loc la sfîrsitul saptamînii viitoare, cînd se va sti cu exactitate deficitul de lucratori din sistemul educational •

Învatamîntul nemtean a ajuns de rîsul lumii, daca tinem cont de faptul ca peste doua zile începe noul an scolar si nu sînt profesori care sa predea orele. Deficitul nu este unul te miri ce, este vorba de un necesar de aproape o suta de oameni care sa fie primiti în sistem, desi ei nu au pregatirea necesara pentru a profesa ca si cadre didactice. Dar chiar si în aceste conditii, Inspectoratul Scolar Judetean Neamt nu are încotro si îi va accepta ca pe proprii angajati.
Ultima testare pentru selectia a peste 500 de dascali, calificati si necalificati, a avut loc saptamîna trecuta. Doar 18 din cei mai bine de 500 au luat note sub 5 si nu au fost asteptati la sedintele publice pe de 11 si 12 septembrie. Conform precizarilor facute de profesorul Grigoruta Oniciuc, inspector scolar general adjunct, aproape toti cei care au luat peste nota 5 au fost repartizati pe catedre si posturi, în functie de specializarea fiecaruia. Cam 10% dintre educatoare, învatatori si profesorii de istorie, adica în jur de zece persoane, nu au primit catedra pentru ca le era imposibil sa ajunga acolo unde existau locuri libere. ÃŽnvatatorii si educatoarele sînt de loc din zona Roman, iar posturile disponibile sînt spre Tîrgu Neamt. Analizînd situatia, nici nu se poate spune ca acestia au beneficiat de o oferta, cîta vreme ei nu puteau ajunge acolo unde era nevoie de ei. Problema grea ramîne, însa, cu posturile neocupate la protectia mediului si ecologie si alimentatie publica si turism, cîte 18 de fiecare, dar si la economic-administrativ si posta. „Din nefericire, toate aceste posturi vor fi preluate de necalificati. Noi oferim elevilor care termina clasa a VIII-a un plan de scolarizare cu domenii atragatoare pe piata muncii, dar nu are cine sa-i formeze pe acesti elevi. Se constata ca, de-a lungul anilor, specialistii care ar fi predat aceste discipline au migrat catre alte domenii. Este o problema care se regaseste în tot sistemul educational românesc“, a declarat Grigoruta Oniciuc, inspector scolar general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt.
Pe lînga aceste zeci de catedre vacante în scoli, colegii si grupuri scolare, alte multe ore, la diverse discipline, reprezentînd frînturi de norma, nu sînt ocupate la ora actuala în multe scoli din Neamt. Acestea, însa, vor fi date, în cele mai multe cazuri, pensionarilor care vor fi platiti cu ora.
Fortati de lipsa acuta de personal din sistem, reprezentantii Inspectoratului Scolar au acceptat la sedinta publica de pe 11 septembrie mai multi necalificati în mediul rural, care vor preda limba si literatura româna, limba franceza si limba engleza. Daca acestia nu-si vor face datoria la catedra, elevii lor vor avea foarte mult de pierdut, întrucît nivelul cunostintelor va fi mult scazut. Asta va conta foarte mult pe viitor, dat fiind faptul ca elevii vor da teze cu subiect unic si li se va lua în calcul media de la obiectele de studiul din gimnaziu, atunci cînd vor accede spre alta treapta de învatamînt, cea liceala sau profesionala. „Din nefericire, de multe ori, suplinitorii necalificati ori nu fac nimic la clasa si pun la toti elevii zece, iar în scoli de elita, pentru un sapte elevul chiar stie carte, ori încep sa aiba conflicte cu directorii si au de suferit tot ei. Odata cu schimbarea metodologiei de intrare în învatamîntul liceal, oricare dintre discipline are în ranita baston de maresal. Orice profesor are disciplina cea mai importanta pentru ca toate conteaza în egala masura la stabilirea mediei de admitere“, a mai spus Grigoruta Oniciuc.

„Este un deficit groaznic de personal în învatamînt“

Dupa cele doua sedinte publice, la Inspectoratul Scolar se lucreaza la reconfigurarea listei cu posturile si catedrele libere. Aceasta lista se va finaliza saptamîna viitoare, cînd, dupa prima, a doua zi de scoala, se va putea sti cu certitudine care dintre dascalii repartizati deja nu se vor prezenta la noul loc de munca. Printre institutiile în care nu s-au gasit profesori se afla si Colegiul National Stefan cel Mare din Tîrgu Neamt. Inspectoratul intentioneaza, însa, ca macar orele de acolo sa fie date unui calificat, la plata cu ora. „Este un deficit groaznic de personal în învatamînt. Dupa ce va începe scoala, vom vedea daca dintre cei pe care i-am repartizat pîna acum vor merge acolo unde au primit posturi. La sfîrsitul saptamînii viitoare, vom mai organiza o testare pentru cei care vor vrea sa intre în sistem“, a mai spus adjunctul ISJ.
Ce-i sigur pentru viitoarea testare este ca va fi data doar de necalificati, care nu pot spera la continuitate pe post pentru anul scolar 2008-2009, profesia lor fiind oricare alta decît cea de dascal.

Articol afisat de 2065 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective