Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Drogati cu ciumafaie

• doi adolescenti de 16 ani, din Piatra Neamt, au ajuns la spital în stare critica dupa ce au înghitit seminte de ciumafaie • tinerilor le-a fost oferit „produsul“ de un prieten • cazul este anchetat de Politie • semintele îngurgitate au efect halucinogen •


Doi adolescenti în vîrsta de 16 ani din Piatra Neamt se afla în atentia Politiei pentru ca au consumat o substanta cu efect halucinogen, în scopul de a trai senzatii mai putin obisnuite, pe care le pot oferi drogurile. Alin si Madalin au trait senzatii nu tocmai placute si au ajuns în stare critica la spital marti seara, dupa ce au înghitit seminte de ciumafaie. Baietii au intrat în posesia acestui produs prin intermediul unui prieten care le-a oferit „drogul“ gratuit, spunîndu-le ca fiind prima data cînd „se trateaza“ cu asa ceva, beneficiaza de oferta promotionala.
Tranzactia dintre cei trei prieteni si „trairile“ de dupa s-au petrecut în Parcul Tineretului, din preajma Teatrului Tineretului din municipiul resedinta de judet.
Cert este ca, la un timp de la înghitirea semintelor de ciumafaie, Alin si Madalin au fost gasiti într-o stare deloc buna, de dezorientare si de semiinconstienta, de catre alti doi prieteni care treceau prin parc. Speriati, ei i-au transportat pe cei doi „drogati“ la Spitalul Judetean Neamt. Cum pacientii nu puteau vorbi, dar aveau o privire stranie si pupilele foarte dilatate, cadrele medicale de la Unitatea de Primire a Urgentelor au presupus ca este vorba de ingerarea unui drog. Au recoltat sînge, în vederea efectuarii analizei toxicologice si au administrat pacientilor tratament universal valabil în orice fel de intoxicatie, adica perfuzii cu glucoza, cu vitamine si substante care sa sustina functiile vitale ale organismului. La un moment dat, adolescentii au devenit extrem de agitati, motiv pentru care au fost sedati. Dupa cîteva ore bune de tratament si de supraveghere, cei doi au devenit perfect constienti, au putut sa vorbeasca si au spus ce au înghitit si în ce împrejurari.
Ieri, dupa ce si-au revenit aproape complet, adolescentii au fost internati la Psihiatrie, pentru a beneficia de tratament de specialitate. Conform procedurilor în astfel de situatii, cînd tinerii erau inconstienti si nu puteau spune ce au înghitit, a fost anuntata si Politia, care a demarat o ancheta în acest caz.
„Ancheta în acest caz este efectuata de lucratorii de la Politia Municipiului Piatra Neamt. Se încearca identificarea persoanei care a oferit aceste seminte de ciumafaie, pentru a stabili daca aceasta stia ce efecte are aceasta planta. De asemenea, cei doi adolescenti vor fi audiati în momentul în care îsi vor reveni din starea în care se afla. Trebuie spus ca aceasta planta nu figureaza pe lista substantelor interzise, nefiind inclusa în categoria drogurilor. Colegii mei asteapta si concluzia Laboratorului din cadrul Serviciului de Medicina Legala, care va stabili daca îngurgitarea acestor seminte este sau nu evidentiata ca si drog în organismul celor doi adolescenti. ÃŽn functie de concluziile ce vor fi trase, se va propune o solutie legala în dosar“, a declarat inspectorul Catalina Badeanu, purtatorul de cuvînt al Politiei Neamt.

Ciumafaia nu este drog, dar are proprietati halucinogene

Ciumafaia, sau Laurul porcesc, este o planta toxica, mai ales prin frunze si seminte, raspîndita pe marginea drumurilor, pe lînga case, santuri, pe terenuri bogate în resturi organice. Se cultiva ca planta medicinala, uneori si ca planta ornamentala. Pentru obtinerea drogului se recolteaza frunzele la începutul înfloririi, în iunie-septembrie, si se usuca în aer liber sau în uscator la maximum 45°C, iar semintele se recolteaza dupa maturarea capsulelor (septembrie-octombrie).
Contine hiosciamina, atropina si, în cantitate mai mica, scopolamina. Actiunea sa este asemanatoare cu a atropinei. Se utilizeaza în tratamentul astmului sub forma de comprimate sau tigarete, în catarul sever al bronhiilor. Tinctura sau extractul din frunze sau seminte se utilizeaza tot în tratamentul astmului. Se fabrica numai în unitati industriale farmaceutice, iar preparatele pe baza acestui produs se folosesc numai prescrise de medic. Efectele sale toxice sînt asemanatoare cu cele din intoxicatia cu matraguna. Datorita continutului mai mare în scopolamina si mai redus în atropina, pot lipsi accelerarea pulsului si înrosirea fetei. Sînt foarte intense halucinatiile, în special cele vizuale. 15-20 de seminte pot determina moartea unui copil.

Articol afisat de 8722 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU, D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective