Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 20 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Audierile prelatilor la CNSAS, pe agenda Sfîntului Sinod

Audierile prelatilor la CNSAS, pe agenda Sfîntului Sinod

• subiectul audierilor la CNSAS va fi introdus pe ordinea de zi a primului Sinod al BOR • PF Daniel ar putea propune ca dosarele prelatilor sa fie studiate de Sfîntul Sinod • „daca cei din Sinod sînt si ei fosti colaboratori si li s-au ars dosarele, cine sa judece? Vorba Elenei Ceausescu, «o sa va judece colegii mei, academicienii». Este ridicol“, a comentat Mircea Dinescu •

Noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), PF Daniel, a afirmat în discutia purtata, marti seara, cu Laurentiu Tanase, membru CNSAS, ca nu poate decide referitor la „participarea sau neparticiparea“ ierarhilor citati pentru audieri la CNSAS, „în absenta unei decizii sinodale“ si ca fiecare membru al Sinodului are libertatea de a lua o hotarîre.
ÃŽnaltul ierarh si-a exprimat interesul ca „trecutul recent al unui regim dictatorial si ateu, care a obligat Biserica Ortodoxa si celelalte culte la acte extreme de supravietuire, sa fie cunoscut cu toate atrocitatile lui, tocmai pentru a nu fi repetat“, se arata într-un comunicat al Patriarhiei remis, ieri, Rompres.
El a declarat ca va introduce subiectul audierilor la CNSAS pe ordinea de zi a primului Sinod al BOR, care se va desfasura în perioada 22-23 octombrie.
Potrivit sursei citate, PF Daniel nu doreste confruntari sau tensiuni cu CNSAS, cerînd Consiliului ca Biserica sa nu fie discriminata pe criterii religioase.
În cursul discutiilor, teologul Laurentiu Tanase a transmis opinia membrilor CNSAS, conform careia nu se intentioneaza umilirea sau discreditarea ierarhilor ortodocsi prin audierile si deciziile luate în ultimele saptamîni, ci aplicarea prevederilor Legii 187/1999, privind deconspirarea securitatii.
Tanase, care este membru CNSAS, a apreciat ca este necesar ca audierile sa aiba loc, în continuare, conform procedurilor, la sediul CNSAS, subliniind ca, în ultima sedinta de Colegiu, s-a luat decizia de a se verifica „modul regretabil“ în care nu a fost respectat angajamentul de confidentialitate al celor responsabili, favorizîndu-se scurgerea de informatii - pe surse, ilegal, în timpul verificarilor aflate în curs, precizeaza comunicatul.
ÃŽn încheierea întîlnirii, P.F. Daniel si-a exprimat dorinta ca raporturile dintre CNSAS si BOR „sa fie de respect reciproc, de responsabilitate institutionala si în spiritul decentei, fara a se recurge la un limbaj trivial si denigrator“.
Laurentiu Tanase a declarat, ieri, pentru Rompres, ca s-a întîlnit cu Patriarhul „în nume personal, ca membru al CNSAS“.
Biroul de presa al CNSAS s-a delimitat de initiativa lui Laurentiu Tanase, sustinînd ca acesta si-a exprimat dupa discutia cu Patriarhul un punct de vedere propriu.
Comunicatul referitor la discutia dintre cei doi a aparut pe site-ul Patriarhiei Române, fiind semnat „Laurentiu Tanase, membru al CNSAS“.

„Dosarele preotilor vor fi judecate ca dosarele oricaror oameni“

Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS, a declarat, tot ieri, ca institutia va continua sa dea verdicte privindu-i pe înaltii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, potrivit Legii deconspirarii securitatii, indiferent de hotarîrile care ar urma sa fie luate în cadrul Sinodului BOR pe marginea acestei chestiuni.
„Dosarele preotilor vor fi judecate ca dosarele oricaror oameni. Noi nu putem sa schimbam o lege si sa functionam pentru unii într-un fel si pentru altii în alt fel. Vom da verdicte si în privinta celor citati care nu vin la audieri“, a declarat, pentru Rompres, Mircea Dinescu.
El a aratat ca întîlnirea pe care a avut-o Laurentiu Tanase, membru al Colegiului CNSAS, cu ÎPS Daniel nu a fost o întrevedere oficiala, institutionala, întrucît CNSAS nu poate negocia cu Patriarhia în privinta presupuselor dosare de colaboratori ai fostei securitati pe care le-ar avea unii dintre înaltii ierarhi.
ÃŽn legatura cu posibilitatea ca Sfîntul Sinod al BOR sa cerceteze dosarele clericilor aflate la CNSAS, asa cum ar putea propune ÃŽPS Daniel, Dinescu a spus: „Daca cei din Sinod sînt si ei fosti colaboratori si li s-au ars dosarele, cine sa judece? Vorba Elenei Ceausescu, «o sa va judece colegii mei, academicienii». Este ridicol“, a comentat Mircea Dinescu.

Articol afisat de 1252 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective