Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Se „coc“ plecãri din „Mittal Steel“?

Pînã vine ancheta Comisiei Europene...

• tevarii au motive serioase sã creadã cã foarte curînd „se dã drumul“ din nou la plecãri voluntare • o asemenea rundã de disponibilizãri este oricum „bãtutã în cuie“ pînã la finele anului • ancheta Comisiei Europene cu privire la privatizarea fabricii nu a adus deocamdatã „vizite“ la Roman •

„Vîntul“ disponibilizãrilor colective voluntare a început din nou sã „batã“ prin cea mai mare întreprindere a judetului, „Mittal Steel“ Roman, în plin scandal international cu privire la ancheta Comisiei Europene referitoare la privatizarea fabricii si în timpul repetatelor negocieri salariale pe unitate. Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber „Petrotub“, a declarat cã a discutat vizavi de investigatiile oficialilor de la Bruxelles cu membrii din conducerea uzinei, iar opinia colectivã este cã dacã ar fi gãsite nereguli, acestea ar apartine reprezentantilor statului român, nu cumpãrãtorului. „Pînã în prezent, nu a fost nici o investigatie la noi în fabricã, deoarece, altfel, am fi stiut. Chiar marti, 2 octombrie, am purtat discutii cu reprezentantii firmei pe tema aceasta si nu am gãsit nici un aspect care sã ne ducã cu gîndul la faptul cã Mittal Steel ar avea vreo «vinã» în stergerea datoriilor fostei «Petrotub» la privatizare. Acest fapt tine, credem noi, de APAPS, cea care a reprezentat statul român la tranzactie“, a afirmat Gheorghe Ciobanu. Acesta a mai declarat cã are motive întemeiate sã creadã cã, în viitorul foarte apropiat, „se va da drumul“ din nou muncitorilor care vor sã plece din fabricã, pentru o anumitã sumã de bani si plãti compensatorii.

Oricum „se pleacã“

ÃŽn primul rînd, se stie cã, pentru anul în curs a fost „prinsã“ o asemenea rundã de disponibilizãri, a cãrei punere în practicã este „o problemã de timp“. „Multã lume întreabã «ce se mai aude» despre aceste anuntate «plecãri». Probabil, acum, dupã ce s-a încheiat auditarea din partea Diviziei de tevi a concernului, de la Rotterdam, care a cuprins inclusiv partea de personal, se va trece la «fapte». Totul va depinde de sefii «cei mari». De altfel, a plecat, zilele trecute, o delegatie a fabricii noastre, la Galati, tocmai pentru discutii pe probleme de resurse umane, asa cã putem crede cã se pregãteste disponibilizarea voluntarã“, a mai afirmat Gheorghe Ciobanu. Pãrerea acestuia este împãrtãsitã si de cãtre Mircea Anton, lider al celuilalt sindicat mare din „Mittal Steel“, „Romantub“. „Abia au plecat cei 17 membri ai delegatiei de la Rotterdam si din Canada, care ne-a auditat si sîntem curiosi ce s-a stabilit, mai ales pe domeniu de resurse umane. La momentul acesta nu avem nimic oficial cu privire la plecãri, numãr de oameni sau conditii, dar este clar cã se vor face aceste disponibilizãri voluntare, pentru cã sînt «prinse» în contractul pe anul în curs“, a afirmat Mircea Anton. Pînã ce va fi anuntatã vestea, sindicalistii se pregãtesc pentru o nouã rundã de negocieri pentru salariile tevarilor, care vor debuta la finele sãptãmînii în curs, la Galati, dupã ce, pînã în prezent, au avut loc discutiile preliminare. De mentionat cã tevarii tind sã devinã din ce în ce mai putini, dupã anterioarele douã runde de asemenea plecãri voluntare.
ÃŽn acelasi timp, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), fosta APAPS, asteaptã si ea delegatia Comisiei Europene, care va verifica modul în care s-a desfãsurat privatizarea fabricii romascane, în 2003, si dacã nu cumva era mai avantajoasã închiderea ei. Forul national a anuntat deja cã nu vede nici o problemã în stergerea a aproape 1.000 de miliarde de lei datorii ale „Petrotub“ înainte de vînzare, deoarece uzina încã merge. Si sindicalistii de pe platforma fabricii au împãrtãsit aceastã idee, considerînd cã lichidarea ar fi avut un impact social devastator pentru Roman.

Articol afisat de 1472 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective