Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Unde-s campaniile de altãdatã?

Unde-s campaniile de altãdatã?

• cumintenia a cuprins partidele în bãtãlia pentru Parlamentul European • cu exceptia micilor sicane, gen lipit afise peste rivali pe garduri si a adezivului prost, campania la Piatra Neamt este pasnicã spre inexistentã • doar sloganurile ce mai dau culoare •

Cu doar 11 zile înainte de primul scrutin european ce cheamã tara la urne, în Piatra Neamt domneste linistea. Dacã n-ar fi cîteva chipuri zîmbitoare pe bucãti de hîrtie lipite pe panourile metalice puse de primãrie, nici nu s-ar zice cã sîntem în campanie electoralã. Potrivit politistilor comunitari pietreni, au fost respectate locurile pe panourile electorale, nu s-a mai lipit nimeni peste adversari, nu s-au dezlipit afise, nu s-au furat panouri. Singura agresiune a venit din partea ploii, care a dat jos cîteva foi de hîrtie lipite cu adeziv prost. Asta în locurile oficiale. ÃŽn locurile neoficiale, cum sînt panourile metalice de la Scoala 4 sau ferestrele firmelor, Politia Comunitarã nu are jurisdictie: acolo s-a lipit cu acordul proprietarilor. La Scoala nr. 4 s-a înregistrat o singurã micã sicanã, ca între fosti colegi: afisele puse în stil tapet de liberalii care-l promoveazã pe Daniel Dãianu au fost acoperite în cîteva ceasuri cu afise tot în stil tapet, puse de liberal-democratii care-l promoveazã pe Theodor Stolojan. Cumintenia de care dau dovadã partidele s-ar putea sã aibã legãturã cu diferenta dintre politica europeanã si cea dîmboviteanã. Dar e greu de crezut. Mai degrabã ar putea fi vorba de interesul scãzut pe care îl au românii pentru europarlamentare, ceea ce a fãcut ca politicienii sã nu se arunce în luptã cu toate resursele. ÃŽn Piatra Neamt s-au pus panouri pentru afisele electorale în 17 locuri. Numai opt concurenti, din 13, s-au obosit sã meargã la primãrie sã-si tragã la sorti pozitia pe afisaj: PNG - locul 1, PRM - 2, PLD - 3, PC - 4, PNL - 7, PNTCD - 8, PSD - 12 si PD 14. Din pãtrãtica proprie zîmbesc chipuri cu care pietrenii sînt familiarizati mai mult sau mai putin, dar pe lîngã care trec toti fãrã sã arunce vreo privire. Primul e Gigi Becali. Sub flamura sloganului religios caracteristic, PNG se bate sã intre „ÃŽn slujba crucii europene“, cu credintã, nãdejde si dragoste. De neam. De pe panoul nr. 2 zîmbeste senatorul PRM de Neamt, Viorica Moisuc. Zîmbeste trist, pentru cã Vadim si-a propus sã obtinã putine locuri în Parlamentul European, iar ea riscã sã rãmînã fãrã fotoliul pe care-l ocupã acum la Bruxelles. Sloganul „Cu România Mare într-o Europã Unitã“, peremistii s-au pus de-a curmezisul grupului nationalistilor europeni din care fac parte. Si tot cu acest slogan, picantat cu cîteva afise, se încheie eforturile electorale ale formatiunii politice. PRM a împãrtit tara în patru zone - Banat, Ardeal, Moldova si Bucuresti - în care îi plimbã pe primii cinci candidati de pe listã. ÃŽn functie de zonã, completeazã cu candidatii locali. Dar cam atît. Pînã la vot, PRM pune accent doar pe aceste întîlniri si pe dezbaterile televizate care sînt gratuite, cã, deh, e partid sãrac, neajuns la putere pînã acum.

Sloganuri dupã inspiratie

PLD este cel mai vizibil în Piatra Neamt. Nimic surprinzãtor. Liberal-democratii au acaparat nu doar panourile cu nr. 3, ci si tot ce înseamnã gard, geam, vitrinã, cub publicitar, perete de complex comercial. Peste tot pe unde s-au putut lipi afise, s-au lipit. Pe unde s-au putut pune bannere, s-au pus. Chiar si pe sediul pedistului Altex Megastore din fata parcului, spre ciuda si dezamãgirea celor de la PD. Din afise zîmbeste Theodor Stolojan, cerînd votul pe 25 noiembrie. Pentru mai multã prizã la public, sloganul „Voteazã Stolojan. ÃŽl meriti pe cel mai bun“ a fost adaptat conditiilor din teren: „Gheorghe Stefan voteazã Stolojan“.
Democratii nemteni au încercat, pe cît posibil, sã-si promoveze candidatii separat de PLD. ÃŽn general le-a iesit, pentru cã peledistii le-au luat-o înainte. Fãrã un slogan general valabil, democratii sînt singurii care au anuntat cã vor cupla campania pentru europarlamentare cu cea pentru referendum. Atuul lor este, desigur, figura presedintelui Bãsescu, iar sloganurile valabile pe Neamt sînt europene: „Un vot pentru România, o alegere pentru Europa“ si „Sã vorbim Europei despre România“. PD are programate si cîteva mitinguri în orasele mai mari, iar cei din Neamt vor purcede, probabil, spre adunarea de la Iasi. Tãrãnistii nemteni s-au miscat cu talent doar la lipit afise în locurile regulamentare. Sub sloganul „Rãmîn român în Europa“, de pe afise zîmbesc figurile lor marcante în frunte cu Aurelian Pavelescu, în costum si cu opinci în picioare. PIN-ul lui Gusã a pus slogan în rime - „Voteazã PIN, voteazã ursul carpatin“ - iar pentru cei uimiti au pus si numãrul de telefon al Laviniei Sandru, cap de listã si locomotivã. Nu la Neamt, pentru cã liderul Adrian Chifu a fost prin Italia la începutul lunii. Liberalii de la centru au dat-o în calambur: „EU promovez România“, E si U fiind initialele englezescului European Union, adicãtelea Uniunea Europeanã. Pentru scos la vot românul cu buletin de Neamt, liberalii locali au apelat la figurile cunoscute din judet. Asa se face cã Renate Weber sau Daniel Dãianu zîmbesc suav cãtre coltul opus, spre Vlad Marcoci, Dorinel Ursãrescu sau Serban Strãtilã, zîmbãreti la rîndul lor. PSD a intrat în cursa „Pentru o Românie mai puternicã si echitabilã“, iar PSD Neamt a pus-o pe afis pe Gabriela Cretu, candidatul cel mai apropiat de zona noastrã, fiind deputat de Vaslui. Alte eforturi social-democrate nu se întrevãd, cel putin în judetul Neamt. Conservatorii defileazã sub clasicul „Afirmã-te, române!“. PC Neamt nu a bãgat la înaintare figura actualului europarlamentar, senatorul de Neamt Silvia Ciornei, ci au pus cap de afis electoral portretul presedintelui judetean, Miron Smarandache. La nivel national, cei mai activi din punct de vedere electoral se dovedesc a fi cei de la UDMR. ÃŽn Neamt, însã, nu e cazul. Votul pentru Parlamentul European are loc pe 25 noiembrie.

Articol afisat de 1691 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Alin Murgu la data 14.11.2007 05:56
Alegerea politicienilor oligarhi:CULTURA SAU UNTURA!
Alegerea politicienilor oligarhi:CULTURA SAU UNTURA!

Pe timpul cand regimul comunist se credea nemuritor aveam un activist de partid care vedea relatia dintre materie si cultura dupa o formula proprie:cultura sau untura(untura fiind materia care primeaza asupra constiintei).

Aparent deputatii oligarhilor(PNL,PRM,PSD) au dreptatate si multi au facut compromisul untura contra cultura,cu scuza pentru ca merita o viata mai buna,pentru a trai cum merita.

Dar ma intreb,Faust care a obtinut bogatia,tineretea si dragostea vanzandu-si sufletul lui Mefisto a procedat corect?

Se pare ca pana la urma Faust a regretat si a reusit sa rupa pactul cu Diavolul renuntand la binefacerile vanzarii constiintei.

Deci iata ca si acum se pune problema activistului de partid,a oligarhului de astazi:

CULTURA SAU UNTURA?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective