Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 29 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Lehamitea ca sentiment national

Lehamitea ca sentiment national

Prezenta rusinos de micã la votul dublu de duminicã nu mã surprinde. Ea este rezultatul conjugat al mai multor cauze, dintre care prima este politica bãgatului piciorului, practicatã pe fatã si fãrã nici o rusine de toti politicienii „alesi democratic“ dupã 1990. Se vor gãsi multi, si din tabãra analistilor politici, dar mai ales din cea a politicienilor, care sã aducã în fatã argumentul cã 30% prezentã la vot este un procent normal în Uniunea Europeanã. Si cã, în consecintã, iatã încã un efect al integrãrii. Silogismul dus pînã la capãt ar trage concluzia cã România nu e cu nimic mai prejos ca Franta sau Spania si Italia, bunãoarã. Nimeni nu se va obosi sã constate care a fost prezenta la vot a populatiei tãrilor mai sus numite în primul an de dupã integrare. Dacã nu ne convine, nu pomenim. Si nu ne convine, indiferent dacã la unele e în minus, si la altele în plus. Dincolo de comparatiile (toate în dezavantajul nostru) cu ceea ce s-a întîmplat în alte tãri membre, rãmîn concluziile „nationale“. Neaose. Dacã situarea pe primul loc a Partidului Democrat era de asteptat, dat fiind cã el a fost „remorcat“ de prestatia presedintelui Traian Bãsescu, mai putin previzilã era cãderea PSD din pozitia de cel mai mare partid si, cu atît mai putin de asteptat incapacitatea Partidului România Mare de a fi admis în Parlamentul European. De mirare, pentru unii, ar fi si procentul mic cîstigat de fotbalistii crestini si pogorîtori de daruri pentru bobor ai lui Gigi Becali. Partidul Conservator, Partidul Initiativa României si PNTCD vor fi amintite doar în treacãt ca perdante, dat fiind cã au bifat procente jenante. Explicatia pentru toate aceste esecuri este una singurã: nu sãrãcia împinsã la extrem, nu lipsa electricitãtii în sate în proportia cea mai mare din Europa mileniului trei, nu jegul din spitalele românesti, nu coruptia la toate nivelurile, ci perpetuarea arogantei proaste a clasei politice romînesti. Si dacã partide precum România Mare au iesit din competitie pe mîna propriului electorat, asta este semn cã nu se mai poate miza nici pe sentimentul national valorificat în registrele lui groase si nesimtit-populiste, nici pe gargara neacoperitã în faptic a Partidului Initiativa României (dar cine este PIN?), nici pe agresivitatea opulentei si manipularea prin cele mai tari trusturi de presã ale partidului lui Dan Voiculescu. Semnul neparticipãrii la vot, cãci mai curînd neparticipare este decît invers, este unul singur: lehamitea ca sentiment national. Dupã un astfel de semnal, si dupã invalidarea votului pentru referendum, lehamitea va creste. Nu m-as mira deloc, dacã la alegerile din 2008, participarea la vot sã fie încã si mai micã decît cea la votul din 25 noiembrie 2007. Cu toate cã nu mi-ar plãcea sã închei cu „cine seamãnã vînt, culege furtunã“.

Articol afisat de 1388 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ara SEPTILICI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Mos_Tautu la data 29.11.2007 08:53
LEHAMITE SAU LIPSA DE SIMT CIVIC?
In realitate neparticiparea la vot este esecul clasei politice romanesti,deoarece populatia nu a venit 25% pentru Basescu si 90% pentru dl.Tariceanu sau in general pentru partide.Este logic ca daunele sa le suporte cu totii.
Cat despre obsesia de a-l da jos pe Tariceanu si parlamentul eu imi amintesc clar ca Tariceanu vrea acelasi lucru cu basescu si a actionat de mii de ori,impreuna cu cei 322,pentru care a facut si un referendu, esuat si care dupa ei nu a costat bani ci doar cel din 25 noembrie a costat.
Dar presedintele ar fi fost de 3 ori perdant:a pierdut el,PD si nu a putut distruge PNL,ceea ce ar fi un adevarat dus rece.
Din cate stiu 2-3 lucruri care se desfasoara in acelasi timp nu se cauzeaza reciproc neaparat,caci ziarista nu are alt argument decat ca cele 3 catastrofe s-au petrecut in aceslasi timp.
Logica devine si mai stramba cand ne spune ca PD cu 29% este pierdant(dublul scorului din 2004) iar PNl mare castigator cu 13% dupa ce a marit pensiile(jumatate din cat a avut in 2004).

Cat despre disparitia PNLacest lucru nu poate fi facut decat de Dumnezeu sau de PNL-ul insasi,ultimul lucrand tare in acest sens.

Vrea doamna ziarista ca PL
Ad�ugat de Alin Murgu la data 29.11.2007 13:13
Bucuria liberala tradusa in limba romana
Nici in visele lor cele mai frumoase nu mai credeau liberalii ca trec pragul electoral....
Noroc de absenteismul masiv de la euroalegeri....altfel intrau langa vadimisti...
Doar asa se explica jubilarea in fata fatidicului 13....
Nu vi se pare ca tradicenii au adus prea mult ghinion Romaniei ??!!
Eu zic ca da....iar daca lucrurile stau asa...vom vedea in primavara....la alegerile anticipate...

Si apoi apelul rusinos de a nu se duce lumea la vot al dlui tariceanu si conducerii PNL ne dovedesc ca acesti fosti liberali au pierdut orice rusine ca si prietenii lor Iliescu,Constantinescu,Hrebenciuc si alti haldai
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective