Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Moare SMURD-ul?

Moare SMURD-ul?

• aceastã structurã medicalã de urgentã prespitaliceascã este amenintatã cu desfiintarea • conform unui plan al Ministerului Sãnãtãtii, în SMURD trebuie sã lucreze medici de la UPU si pompieri • acestia din urmã vor învãta manevre medicale, efectuînd cursuri de medicinã de urgentã timp de cîteva sãptãmîni • „ceea ce functioneazã în Neamt sub denumirea de SMURD este de fapt Ambulanta“, sustine doctorul Raed Arafat, ministru secretar de stat în ministerul de resort •

Serviciului Mobil de Urgentã Reanimare si Descarcerare (SMURD) Neamt care functioneazã în judet de 13 ani (15 septembrie 1994), fiind printre primele structuri de acest fel înfiintate în tarã, este pe cale de disparitie. Si asta, pentru cã Ministerul Sãnãtãtii nu vede cu ochi buni faptul cã aici îsi desfãsoarã activitatea medici si asistenti din cadrul Serviciului Judetean de Ambulantã Neamt.
Ministerul de resort a elaborat acte normative si mai are în pregãtire documente prin care se legifereazã ca la nivelul întregii tãri sã existe structuri SMURD unde sã lucreze medici din cadrul unitãtilor de primire a urgentelor de la nivelul spitalelor judetene, municipale, ori a clinicilor de urgentã si pompieri. Pentru a face fatã activitãtii de urgentã de primã linie si a vorbi acelasi limbaj de specialitate medicalã, pompierii trebuie sã se scolarizeze, adicã sã participe timp de cîteva sãptãmîni la cursuri medicale. Dacã initial s-a spus cã durata acestor cursuri va fi de trei sãptãmîni, în ultima vreme, se vorbeste despre o duratã a acestora de trei luni. Dupã scolarizarea specificã în care vor trebui sã învete o grãmadã de manevre de prim-ajutor, inclusiv acelea de resuscitare, pompierii se vor numi paramedici - în traducere liberã, pe lîngã medici.
Se pare cã acele reglementãri care interzic asistentilor medicali ai serviciilor de ambulantã sã mai administreze pacientilor medicamente banale, precum Calciu, vitamine, Nitriglicerinã si altele, tocmai de aceea au fost gîndite.
Pentru cã paramedicii, oameni care nu au nimic comun cu medicina, au cu totul alte meserii, dar fac niste cursuri de medicinã de urgentã nu au cum aibã habar despre administrarea medicamentelor.
Cel putin deocamdatã, toatã tevatura aceasta se aflã în stadiu de proiect. Si, probabil, o bunã bucatã de vreme va încremeni asa, deoarece, cel putin la Spitalul Judetean Neamt, Unitatea de Primire a Urgentelor functioneazã cu deficit de medici, motiv pentru care gãrzile sînt acoperite de medici de la Serviciul Judetean de Ambulantã Neamt. Cum medicii urgentisti sînt pe cale de disparitie în România, pentru cã sînt foarte cãutati si foarte bine plãtiti oriunde în lume, dar cu precãdere în Uniunea Europeanã, iar ministerul de resort nu îi motiveazã salarial pentru a-i tine acasã, criza de astfel de personal de la nivelul Spitalului Judetean, respectiv, Serviciul Judetean de Ambulantã Neamt, nu se va rezolva curînd. Prin urmare, din cauza deficitului de personal, noul concept de SMURD nu va functiona prea repede în Neamt. Cert este cã actorii principali din acest scenariu, adicã medicii si asistentii de la Ambulanta Neamt, care muncesc si colo si dincolo, pentru cã în 1994 asa a fost conceput SMURD Piatra Neamt, vor sãri în ajutorul populatiei bolnave si vor rãspunde celor mai grave solicitãri, asa cum s-au obisnuit de 13 ani încoace.

„Lãsati-mã sã fac în întreaga tarã un serviciu unitar de tip SMURD“

Doctorul Raed Arafat, cel care în 1994 a încurajat si a sprijinit înfiintarea SMUR Piatra Neamt si care în nenumãrate rînduri a apreciat activitatea acestei structuri grefate pe scheletul Serviciului Judetean de Ambulantã, este acum unul dintre principalii inamici ai sãi. Doctorul Arafat, acum, secretar de stat în Ministerul Sãnãtãtii, sustine cã în Neamt nu existã SMURD. „Ceea ce functioneazã în Neamt sub denumirea de SMURD este de fapt Ambulanta si i-am spus asta de nenumãrate ori doctoritei Damoc. I-am spus si ei personal si vã spun si dumneavoastrã, lãsati-mã sã fac în tarã un SMURD asa cum este oriunde în strãinãtate, un serviciu unitar alcãtuit din medici de la UPU si pompieri. Tot ce mã intereseazã pe mine este ca, în cazuri de maximã urgentã, acest serviciu sã ajungã în trei minute si nu în cîteva ore, asa cum s-a întîmplat recent la Giurgiu“, a precizat doctorul Raed Arafat.
Medicii Ambulantei Neamt si implicit cei ai SMURD Neamt sînt extrem de debusolati de ceea ce vrea ministerul sã facã în privinta reorganizãrii asistentei medicale de urgentã prespitalicesti. Neputinciosi, asistã la aplicarea si croirea unor reglementãri care în primã fazã nu produc decît degringoladã în structura SJA si SMURD Neamt, si panicã în rîndul populatiei.
Multi dintre medicii Ambulantei nemtene, dar nu numai, spun cã Ministerul Sãnãtãtii a reînceput o campanie de denigrare a corpului medical din România, avînd acum un spin împotriva Ambulantei si a SMURD-ului. „Cît timp sîntem lãsati sã ne facem treaba pentru care ne-am pregãtit si antrenat, acumulînd ani de experientã si salvînd mii de vieti aflate în mare primejdie, mi-e indiferent cum se numeste serviciul respectiv - SMURD, SIAMUD, Ambulantã. Nu pot însã sã înteleg de ce se doreste înlocuirea unui serviciu care din 1994 încoace si-a dovedit eficacitatea si competenta, cu un altul, în care asistenti medicali foarte buni profesionisti, scoliti ani de zile în licee sanitare si scoli postliceale sanitare, iar apoi perfectionati prin intermediul a numeroase cursuri de specialitate sînt substituiti de paramedici, adicã oameni care au o cu totul altã pregãtire si care învatã cîteva tehnici medicale pe parcursul unor cursuri de cîteva sãptãmîni. Nu înteleg de ce ministrul sãnãtãtii acceptã cu atîta usurintã scãderea standardelor de calificare si profesionalism, tinînd cont doar de ratiuni financiare. Se discrediteazã medicii si asistentii SMURD-ului existent, care au dovedit în nenumãrate rînduri cã, efectiv, lucreazã ca în vest, si sînt dati de o parte, pentru a se împrumuta un sistem care nu ne apartine si care are mari probleme“, îsi exprimã nedumerirea doctorul Constantin Ciocoiu, seful Serviciului Mobil de Urgentã Reanimare si Descarcerare Neamt. END

Articol afisat de 1733 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective