Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Decembrie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Moare SMURD-ul?

Moare SMURD-ul?

• această structură medicală de urgentă prespitalicească este amenintată cu desfiintarea • conform unui plan al Ministerului Sănătătii, în SMURD trebuie să lucreze medici de la UPU si pompieri • acestia din urmă vor învăta manevre medicale, efectuînd cursuri de medicină de urgentă timp de cîteva săptămîni • „ceea ce functionează în Neamt sub denumirea de SMURD este de fapt Ambulanta“, sustine doctorul Raed Arafat, ministru secretar de stat în ministerul de resort •

Serviciului Mobil de Urgentă Reanimare si Descarcerare (SMURD) Neamt care functionează în judet de 13 ani (15 septembrie 1994), fiind printre primele structuri de acest fel înfiintate în tară, este pe cale de disparitie. Si asta, pentru că Ministerul Sănătătii nu vede cu ochi buni faptul că aici îsi desfăsoară activitatea medici si asistenti din cadrul Serviciului Judetean de Ambulantă Neamt.
Ministerul de resort a elaborat acte normative si mai are în pregătire documente prin care se legiferează ca la nivelul întregii tări să existe structuri SMURD unde să lucreze medici din cadrul unitătilor de primire a urgentelor de la nivelul spitalelor judetene, municipale, ori a clinicilor de urgentă si pompieri. Pentru a face fată activitătii de urgentă de primă linie si a vorbi acelasi limbaj de specialitate medicală, pompierii trebuie să se scolarizeze, adică să participe timp de cîteva săptămîni la cursuri medicale. Dacă initial s-a spus că durata acestor cursuri va fi de trei săptămîni, în ultima vreme, se vorbeste despre o durată a acestora de trei luni. După scolarizarea specifică în care vor trebui să învete o grămadă de manevre de prim-ajutor, inclusiv acelea de resuscitare, pompierii se vor numi paramedici - în traducere liberă, pe lîngă medici.
Se pare că acele reglementări care interzic asistentilor medicali ai serviciilor de ambulantă să mai administreze pacientilor medicamente banale, precum Calciu, vitamine, Nitriglicerină si altele, tocmai de aceea au fost gîndite.
Pentru că paramedicii, oameni care nu au nimic comun cu medicina, au cu totul alte meserii, dar fac niste cursuri de medicină de urgentă nu au cum aibă habar despre administrarea medicamentelor.
Cel putin deocamdată, toată tevatura aceasta se află în stadiu de proiect. Si, probabil, o bună bucată de vreme va încremeni asa, deoarece, cel putin la Spitalul Judetean Neamt, Unitatea de Primire a Urgentelor functionează cu deficit de medici, motiv pentru care gărzile sînt acoperite de medici de la Serviciul Judetean de Ambulantă Neamt. Cum medicii urgentisti sînt pe cale de disparitie în România, pentru că sînt foarte căutati si foarte bine plătiti oriunde în lume, dar cu precădere în Uniunea Europeană, iar ministerul de resort nu îi motivează salarial pentru a-i tine acasă, criza de astfel de personal de la nivelul Spitalului Judetean, respectiv, Serviciul Judetean de Ambulantă Neamt, nu se va rezolva curînd. Prin urmare, din cauza deficitului de personal, noul concept de SMURD nu va functiona prea repede în Neamt. Cert este că actorii principali din acest scenariu, adică medicii si asistentii de la Ambulanta Neamt, care muncesc si colo si dincolo, pentru că în 1994 asa a fost conceput SMURD Piatra Neamt, vor sări în ajutorul populatiei bolnave si vor răspunde celor mai grave solicitări, asa cum s-au obisnuit de 13 ani încoace.

„Lăsati-mă să fac în întreaga tară un serviciu unitar de tip SMURD“

Doctorul Raed Arafat, cel care în 1994 a încurajat si a sprijinit înfiintarea SMUR Piatra Neamt si care în nenumărate rînduri a apreciat activitatea acestei structuri grefate pe scheletul Serviciului Judetean de Ambulantă, este acum unul dintre principalii inamici ai săi. Doctorul Arafat, acum, secretar de stat în Ministerul Sănătătii, sustine că în Neamt nu există SMURD. „Ceea ce functionează în Neamt sub denumirea de SMURD este de fapt Ambulanta si i-am spus asta de nenumărate ori doctoritei Damoc. I-am spus si ei personal si vă spun si dumneavoastră, lăsati-mă să fac în tară un SMURD asa cum este oriunde în străinătate, un serviciu unitar alcătuit din medici de la UPU si pompieri. Tot ce mă interesează pe mine este ca, în cazuri de maximă urgentă, acest serviciu să ajungă în trei minute si nu în cîteva ore, asa cum s-a întîmplat recent la Giurgiu“, a precizat doctorul Raed Arafat.
Medicii Ambulantei Neamt si implicit cei ai SMURD Neamt sînt extrem de debusolati de ceea ce vrea ministerul să facă în privinta reorganizării asistentei medicale de urgentă prespitalicesti. Neputinciosi, asistă la aplicarea si croirea unor reglementări care în primă fază nu produc decît degringoladă în structura SJA si SMURD Neamt, si panică în rîndul populatiei.
Multi dintre medicii Ambulantei nemtene, dar nu numai, spun că Ministerul Sănătătii a reînceput o campanie de denigrare a corpului medical din România, avînd acum un spin împotriva Ambulantei si a SMURD-ului. „Cît timp sîntem lăsati să ne facem treaba pentru care ne-am pregătit si antrenat, acumulînd ani de experientă si salvînd mii de vieti aflate în mare primejdie, mi-e indiferent cum se numeste serviciul respectiv - SMURD, SIAMUD, Ambulantă. Nu pot însă să înteleg de ce se doreste înlocuirea unui serviciu care din 1994 încoace si-a dovedit eficacitatea si competenta, cu un altul, în care asistenti medicali foarte buni profesionisti, scoliti ani de zile în licee sanitare si scoli postliceale sanitare, iar apoi perfectionati prin intermediul a numeroase cursuri de specialitate sînt substituiti de paramedici, adică oameni care au o cu totul altă pregătire si care învată cîteva tehnici medicale pe parcursul unor cursuri de cîteva săptămîni. Nu înteleg de ce ministrul sănătătii acceptă cu atîta usurintă scăderea standardelor de calificare si profesionalism, tinînd cont doar de ratiuni financiare. Se discreditează medicii si asistentii SMURD-ului existent, care au dovedit în nenumărate rînduri că, efectiv, lucrează ca în vest, si sînt dati de o parte, pentru a se împrumuta un sistem care nu ne apartine si care are mari probleme“, îsi exprimă nedumerirea doctorul Constantin Ciocoiu, seful Serviciului Mobil de Urgentă Reanimare si Descarcerare Neamt. END

Articol afisat de 1616 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective