Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Decembrie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Doamna acuarelei românesti“, ultimul drum...

„Doamna acuarelei românesti“, ultimul drum...

• zeci de nemteni au participat, ieri, la funeraliile reputatei artiste plastice nemtene Iulia Hălăucescu • „Doamna“ a fost petrecută de la biserică la mormînt de colegi, colaboratori, vecini, cunoscuti si numeroase personalităti ale urbei •

Artista plastică Iulia Hălăucescu a fost condusă, ieri, pe ultimul drum de zeci de nemteni îndurerati de disparitia sa fizică. După slujba religioasă oficiată la biserica veche din cartierul Precista, cortegiul funerar a pornit către Cimitirul „Eternitatea“, corpul neînsufletit al defunctei fiind înmormîntat în cavoul familiei. Sutele de flori si nenumăratele coroane, care au fost aduse în semn de omagiu si de pretuire pentru „Doamna acuarelei românesti“, au acoperit carul mortuar. În afară de familia Lia si Iosif Köszeghi, care au fost ca si copiii cuplului Iulia si Lucian Petronius, fiind cununati de către acestia, s-au aflat la căpătîiul artistei pentru a-si lua rămas bun, numeroase personalităti ale urbei, prieteni, colaboratori. Cortegiului funerar i s-au alăturat vecini, cunostinte, dar si admiratori ai operei sale, care i-au apreciat si pretuit dintotdeauna tablourile, cele mai multe dintre acestea zugrăvind flori. Unul dintre cei prezenti la funeralii a fost scriitorul Adrian Alui Gheorghe, seful Directiei de Cultură, care a dat citire mesajului trimis de ministrul Romeo Iorgulescu, prin care acesta îsi exprimă regretul fată de disparitia valoroasei artiste nemtene.
Răpusă de boală, de vîrstă, dar mai ales de dorul sotului plecat la cele vesnice înainte de Pastele 2007, Iulia Hălăucescu a părăsit această dimensiune marti, 18 decembrie. Cum Crăciunul se sărbătoreste în familie, probabil, Doamna a dorit să colinde Raiul alături de cel care i-a fost alături peste sase decenii.
Viata în doi a sotilor Iulia si Petronius, începută - după cum mărturisea cu emotie „Doamna acuarelei românesti“ la împlinirea a 60 de ani de la căsătorie - în „dramatice timpuri, dar binefăcătoare destinului nostru“ - s-a întrerupt brusc si iremediabil în aprilie 2007.
Traiul celor doi oameni - care s-au completat reciproc si s-au unit „devenind după ani si ani două trupuri într-o fiintă“ - rămîne un exemplu al trăiniciei familiei, al prieteniei adevărate si neconditionate. Iulia Hălăucescu s-a născut în 1924, la Tarcău si a fost membru al comitetului de conducere al Uniunii Artistilor Plastici din România. A absolvit Facultatea de Litere si Filosofie Bucuresti, Facultatea de Belle Arte Iasi, Institutul Nicolae Grigorescu Bucuresti si a făcut studii în particular cu pictorul emerit R. Schweitzer-Cumpăna. A participat la expozitia de artă plastică din 1947 ( peste 150 de prezente) figurînd pe simezele a 33 saloane republicane de grafică, în 16 bienale de pictură. A deschis peste 60 de expozitii personale în tară si străinătate, dintre care patru mari restrospective, ultima în 2001 la Bucuresti - la Parlamentul României, în Sala Brâncusi. A participat la peste 30 de expozitii retrospective organizate de Ministerul Culturii. Mesajul său artistic a ajuns în 75 de tări din Europa, America de Nord si de Sud, Africa si Asia.
A realizat nenumărate lucrări de artă monumentală, pictură murală, grafică si mozaic în marmură colorată, tapiserii monumentale.
Pentru întreaga sa activitate artistică, a primit numeroase distinctii, o mică parte dintre acestea fiind „Diploma de Onoare“ acordată de către International Biographical Center - Cambridge din Anglia, si premiul pentru întreaga carieră din secolul XXI, acordat de The American Biographical Institute.

Articol afisat de 1639 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective