Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Decembrie 2007
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Doamna acuarelei romÔnesti“, ultimul drum...

„Doamna acuarelei rom´┐Żnesti“, ultimul drum...

• zeci de nemteni au participat, ieri, la funeraliile reputatei artiste plastice nemtene Iulia H´┐Żl´┐Żucescu • „Doamna“ a fost petrecut´┐Ż de la biseric´┐Ż la morm´┐Żnt de colegi, colaboratori, vecini, cunoscuti si numeroase personalit´┐Żti ale urbei •

Artista plastic´┐Ż Iulia H´┐Żl´┐Żucescu a fost condus´┐Ż, ieri, pe ultimul drum de zeci de nemteni ´┐Żndurerati de disparitia sa fizic´┐Ż. Dup´┐Ż slujba religioas´┐Ż oficiat´┐Ż la biserica veche din cartierul Precista, cortegiul funerar a pornit c´┐Żtre Cimitirul „Eternitatea“, corpul ne´┐Żnsufletit al defunctei fiind ´┐Żnmorm´┐Żntat ´┐Żn cavoul familiei. Sutele de flori si nenum´┐Żratele coroane, care au fost aduse ´┐Żn semn de omagiu si de pretuire pentru „Doamna acuarelei rom´┐Żnesti“, au acoperit carul mortuar. ´┐Żn afar´┐Ż de familia Lia si Iosif K´┐Ższeghi, care au fost ca si copiii cuplului Iulia si Lucian Petronius, fiind cununati de c´┐Żtre acestia, s-au aflat la c´┐Żp´┐Żt´┐Żiul artistei pentru a-si lua r´┐Żmas bun, numeroase personalit´┐Żti ale urbei, prieteni, colaboratori. Cortegiului funerar i s-au al´┐Żturat vecini, cunostinte, dar si admiratori ai operei sale, care i-au apreciat si pretuit dintotdeauna tablourile, cele mai multe dintre acestea zugr´┐Żvind flori. Unul dintre cei prezenti la funeralii a fost scriitorul Adrian Alui Gheorghe, seful Directiei de Cultur´┐Ż, care a dat citire mesajului trimis de ministrul Romeo Iorgulescu, prin care acesta ´┐Żsi exprim´┐Ż regretul fat´┐Ż de disparitia valoroasei artiste nemtene.
R´┐Żpus´┐Ż de boal´┐Ż, de v´┐Żrst´┐Ż, dar mai ales de dorul sotului plecat la cele vesnice ´┐Żnainte de Pastele 2007, Iulia H´┐Żl´┐Żucescu a p´┐Żr´┐Żsit aceast´┐Ż dimensiune marti, 18 decembrie. Cum Cr´┐Żciunul se s´┐Żrb´┐Żtoreste ´┐Żn familie, probabil, Doamna a dorit s´┐Ż colinde Raiul al´┐Żturi de cel care i-a fost al´┐Żturi peste sase decenii.
Viata ´┐Żn doi a sotilor Iulia si Petronius, ´┐Żnceput´┐Ż - dup´┐Ż cum m´┐Żrturisea cu emotie „Doamna acuarelei rom´┐Żnesti“ la ´┐Żmplinirea a 60 de ani de la c´┐Żs´┐Żtorie - ´┐Żn „dramatice timpuri, dar binef´┐Żc´┐Żtoare destinului nostru“ - s-a ´┐Żntrerupt brusc si iremediabil ´┐Żn aprilie 2007.
Traiul celor doi oameni - care s-au completat reciproc si s-au unit „devenind dup´┐Ż ani si ani dou´┐Ż trupuri ´┐Żntr-o fiint´┐Ż“ - r´┐Żm´┐Żne un exemplu al tr´┐Żiniciei familiei, al prieteniei adev´┐Żrate si neconditionate. Iulia H´┐Żl´┐Żucescu s-a n´┐Żscut ´┐Żn 1924, la Tarc´┐Żu si a fost membru al comitetului de conducere al Uniunii Artistilor Plastici din Rom´┐Żnia. A absolvit Facultatea de Litere si Filosofie Bucuresti, Facultatea de Belle Arte Iasi, Institutul Nicolae Grigorescu Bucuresti si a f´┐Żcut studii ´┐Żn particular cu pictorul emerit R. Schweitzer-Cump´┐Żna. A participat la expozitia de art´┐Ż plastic´┐Ż din 1947 ( peste 150 de prezente) figur´┐Żnd pe simezele a 33 saloane republicane de grafic´┐Ż, ´┐Żn 16 bienale de pictur´┐Ż. A deschis peste 60 de expozitii personale ´┐Żn tar´┐Ż si str´┐Żin´┐Żtate, dintre care patru mari restrospective, ultima ´┐Żn 2001 la Bucuresti - la Parlamentul Rom´┐Żniei, ´┐Żn Sala Br´┐Żncusi. A participat la peste 30 de expozitii retrospective organizate de Ministerul Culturii. Mesajul s´┐Żu artistic a ajuns ´┐Żn 75 de t´┐Żri din Europa, America de Nord si de Sud, Africa si Asia.
A realizat nenum´┐Żrate lucr´┐Żri de art´┐Ż monumental´┐Ż, pictur´┐Ż mural´┐Ż, grafic´┐Ż si mozaic ´┐Żn marmur´┐Ż colorat´┐Ż, tapiserii monumentale.
Pentru ´┐Żntreaga sa activitate artistic´┐Ż, a primit numeroase distinctii, o mic´┐Ż parte dintre acestea fiind „Diploma de Onoare“ acordat´┐Ż de c´┐Żtre International Biographical Center - Cambridge din Anglia, si premiul pentru ´┐Żntreaga carier´┐Ż din secolul XXI, acordat de The American Biographical Institute.

Articol afisat de 1761 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective