Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Doamna acuarelei românesti“, ultimul drum...

„Doamna acuarelei românesti“, ultimul drum...

• zeci de nemteni au participat, ieri, la funeraliile reputatei artiste plastice nemtene Iulia Hãlãucescu • „Doamna“ a fost petrecutã de la bisericã la mormînt de colegi, colaboratori, vecini, cunoscuti si numeroase personalitãti ale urbei •

Artista plasticã Iulia Hãlãucescu a fost condusã, ieri, pe ultimul drum de zeci de nemteni îndurerati de disparitia sa fizicã. Dupã slujba religioasã oficiatã la biserica veche din cartierul Precista, cortegiul funerar a pornit cãtre Cimitirul „Eternitatea“, corpul neînsufletit al defunctei fiind înmormîntat în cavoul familiei. Sutele de flori si nenumãratele coroane, care au fost aduse în semn de omagiu si de pretuire pentru „Doamna acuarelei românesti“, au acoperit carul mortuar. ÃŽn afarã de familia Lia si Iosif Köszeghi, care au fost ca si copiii cuplului Iulia si Lucian Petronius, fiind cununati de cãtre acestia, s-au aflat la cãpãtîiul artistei pentru a-si lua rãmas bun, numeroase personalitãti ale urbei, prieteni, colaboratori. Cortegiului funerar i s-au alãturat vecini, cunostinte, dar si admiratori ai operei sale, care i-au apreciat si pretuit dintotdeauna tablourile, cele mai multe dintre acestea zugrãvind flori. Unul dintre cei prezenti la funeralii a fost scriitorul Adrian Alui Gheorghe, seful Directiei de Culturã, care a dat citire mesajului trimis de ministrul Romeo Iorgulescu, prin care acesta îsi exprimã regretul fatã de disparitia valoroasei artiste nemtene.
Rãpusã de boalã, de vîrstã, dar mai ales de dorul sotului plecat la cele vesnice înainte de Pastele 2007, Iulia Hãlãucescu a pãrãsit aceastã dimensiune marti, 18 decembrie. Cum Crãciunul se sãrbãtoreste în familie, probabil, Doamna a dorit sã colinde Raiul alãturi de cel care i-a fost alãturi peste sase decenii.
Viata în doi a sotilor Iulia si Petronius, începutã - dupã cum mãrturisea cu emotie „Doamna acuarelei românesti“ la împlinirea a 60 de ani de la cãsãtorie - în „dramatice timpuri, dar binefãcãtoare destinului nostru“ - s-a întrerupt brusc si iremediabil în aprilie 2007.
Traiul celor doi oameni - care s-au completat reciproc si s-au unit „devenind dupã ani si ani douã trupuri într-o fiintã“ - rãmîne un exemplu al trãiniciei familiei, al prieteniei adevãrate si neconditionate. Iulia Hãlãucescu s-a nãscut în 1924, la Tarcãu si a fost membru al comitetului de conducere al Uniunii Artistilor Plastici din România. A absolvit Facultatea de Litere si Filosofie Bucuresti, Facultatea de Belle Arte Iasi, Institutul Nicolae Grigorescu Bucuresti si a fãcut studii în particular cu pictorul emerit R. Schweitzer-Cumpãna. A participat la expozitia de artã plasticã din 1947 ( peste 150 de prezente) figurînd pe simezele a 33 saloane republicane de graficã, în 16 bienale de picturã. A deschis peste 60 de expozitii personale în tarã si strãinãtate, dintre care patru mari restrospective, ultima în 2001 la Bucuresti - la Parlamentul României, în Sala Brâncusi. A participat la peste 30 de expozitii retrospective organizate de Ministerul Culturii. Mesajul sãu artistic a ajuns în 75 de tãri din Europa, America de Nord si de Sud, Africa si Asia.
A realizat nenumãrate lucrãri de artã monumentalã, picturã muralã, graficã si mozaic în marmurã coloratã, tapiserii monumentale.
Pentru întreaga sa activitate artisticã, a primit numeroase distinctii, o micã parte dintre acestea fiind „Diploma de Onoare“ acordatã de cãtre International Biographical Center - Cambridge din Anglia, si premiul pentru întreaga carierã din secolul XXI, acordat de The American Biographical Institute.

Articol afisat de 1720 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective