Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Ianuarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Hoti si falsificatori de cecuri, pe bãncile liceului

• o fatã si doi bãieti, de la un liceu din Roman, au furat carnetele de alocatii ale colegelor si au încercat sã scoatã banii • acestia au fost descoperiti gratie vigilentei unei functionare de la Postã • tinerii sînt cercetati pentru furt, fals material în înscrisuri oficiale, tentativã de înselãciune si uz de fals •

Trei elevi de clasa a IX-a de la un liceu romascan sînt cercetati de cãtre lucrãtorii Politiei pentru cã la finele anului trecut au început sã se dedea la ilegalitãti, furînd carnetele de alocatii ale colegelor si încercînd sã scoatã fraudulos banii. Lucrãtorii Oficiului Postal Roman 1 au depistat falsul în momentul în care un tînãr în vîrstã de 16 ani, din comuna Sãbãoani, a atasat foile de pe carnetul furat unei colege, la propriul carnet de cecuri. Angajata de la unul din ghisee a observat neregula, pe care a sesizat-o imediat, retinînd si actul incriminator. ÃŽn ceea ce-l priveste pe tînãrul în cauzã, acesta s-a fãcut nevãzut în clipa în care a simtit cã a fost „descoperit“, dar totul s-a aflat. Dirigintele Oficiului Postal Roman 1 a sesizat imediat Politia Roman, predînd totodatã si carnetul de cecuri, în baza unui proces-verbal. „ÃŽn luna noiembrie, la ghiseul unde se acordã alocatiile, s-a prezentat un tînãr care a prezentat un carnet de cecuri suspect încã de la prima vedere. Asta pentru cã seria de pe copertã nu coincidea cu seria de pe filele din interiorul actului. Functionara de la ghiseu a sesizat imediat acest lucru si s-a întors spre colegele sale, pentru a cere unele lãmuriri. Tînãrul a lãsat cartea de identitate pe tejghea si, imediat ce si-a dat seama cum stau lucrurile, si-a luat actul de identitate si a pãrãsit incinta oficiului postal. Conform procedurii, noi am anuntat Politia Roman, lucru pe care de altfel îl facem în toate situatiile suspecte, nu doar în cazul cecurilor de alocatii“, a declarat Victor Nãstase, dirigintele Oficiului Postal Roman 1.

Mãsuri de precautie

Acesta a mai precizat cã, la începutul fiecãrei luni, scolile emitente comunicã toate carnetele care sînt anulate, fie cã au fost pierdute de elevi, fie cã le-au fost sustrase. Astfel, la data de 10 ale fiecãrei luni, cînd Posta începe acordarea alocatiilor, în baza de date apar seriile la toate carnetele de cecuri anulate. ÃŽn felul acesta, sînt depistati cu usurintã cei care vor sã încaseze bani care nu li se cuvin. „Au mai fost situatii de cecuri cu alocatii fãrã acoperire. ÃŽn majoritatea cazurilor de fraudã, elevii îsi sustrag actele în cauzã unii de la altii. Filele de cec trebuie sã fie stampilate de scoala emitentã si elevul trebuie sã prezinte nu doar fila, ci si carnetul propriu-zis. Sînt cazuri în care între copertile carnetului de cecuri sînt introduse file strãine de cec. Autorii acestor fraude nu merg în aceeasi lunã sã ridice alocatia, ci si dupã patru luni, chiar. Toate carnetele de cecuri furate sau deteriorate intrã în baza noastrã de date, înainte de eliberarea alocatiilor. Astfel, noi avem o anexã cu numãrul de carnete anulate de la platã. Oricît s-ar încerca sã se facã plãti pe cecuri false, acest lucru este imediat observat de functionarii nostri“, a mai precizat Victor Nãstase.
Pornind „pe fir“, lucrãtorii Politiei Municipiului Roman au descoperit cã au de-a face cu un grup de trei elevi care „opera“ în defavoarea colegilor. „ÃŽn cursul lunii decembrie, s-a înregistrat o plîngere din partea lui P.S., în vîrstã de 16 ani, din comuna Tãmãseni, elevã la un liceu din oras, despre faptul cã i-a fost sustras carnetul de cecuri pentru alocatii. Pe parcursul cercetãrilor, s-a stabilit cã în aceeasi situatie se aflase o colegã de clasã a acesteia, care de asemenea depusese o reclamatie. Lucrãtorii de la Politia Roman au «mers pe fir»si au stabilit cã principalii suspecti sînt trei adolescenti, cu vîrste de 16 ani, doi bãieti si o fatã, colegi cu pãgubitele. Este vorba despre T.M. si S.N. din Roman, respectiv O.M., din Sãbãoani. Cei trei au sustras carnetele de cecuri în cauzã si, într-adevãr, au încercat sã scoatã banii de la Postã. ÃŽn prezent, în cauzã a fost întocmit un dosar penal. Infractiunile conturate sînt furt, fals material în înscrisuri oficiale, tentativã de înselãciune si uz de fals“, a declarat inspector Cãtãlina Bãdeanu, ofiter de relatii publice în cadrul IPJ Neamt.

Articol afisat de 1969 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. BUGA, T. CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective