Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Ianuarie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Hoti si falsificatori de cecuri, pe băncile liceului

• o fată si doi băieti, de la un liceu din Roman, au furat carnetele de alocatii ale colegelor si au încercat să scoată banii • acestia au fost descoperiti gratie vigilentei unei functionare de la Postă • tinerii sînt cercetati pentru furt, fals material în înscrisuri oficiale, tentativă de înselăciune si uz de fals •

Trei elevi de clasa a IX-a de la un liceu romascan sînt cercetati de către lucrătorii Politiei pentru că la finele anului trecut au început să se dedea la ilegalităti, furînd carnetele de alocatii ale colegelor si încercînd să scoată fraudulos banii. Lucrătorii Oficiului Postal Roman 1 au depistat falsul în momentul în care un tînăr în vîrstă de 16 ani, din comuna Săbăoani, a atasat foile de pe carnetul furat unei colege, la propriul carnet de cecuri. Angajata de la unul din ghisee a observat neregula, pe care a sesizat-o imediat, retinînd si actul incriminator. În ceea ce-l priveste pe tînărul în cauză, acesta s-a făcut nevăzut în clipa în care a simtit că a fost „descoperit“, dar totul s-a aflat. Dirigintele Oficiului Postal Roman 1 a sesizat imediat Politia Roman, predînd totodată si carnetul de cecuri, în baza unui proces-verbal. „În luna noiembrie, la ghiseul unde se acordă alocatiile, s-a prezentat un tînăr care a prezentat un carnet de cecuri suspect încă de la prima vedere. Asta pentru că seria de pe copertă nu coincidea cu seria de pe filele din interiorul actului. Functionara de la ghiseu a sesizat imediat acest lucru si s-a întors spre colegele sale, pentru a cere unele lămuriri. Tînărul a lăsat cartea de identitate pe tejghea si, imediat ce si-a dat seama cum stau lucrurile, si-a luat actul de identitate si a părăsit incinta oficiului postal. Conform procedurii, noi am anuntat Politia Roman, lucru pe care de altfel îl facem în toate situatiile suspecte, nu doar în cazul cecurilor de alocatii“, a declarat Victor Năstase, dirigintele Oficiului Postal Roman 1.

Măsuri de precautie

Acesta a mai precizat că, la începutul fiecărei luni, scolile emitente comunică toate carnetele care sînt anulate, fie că au fost pierdute de elevi, fie că le-au fost sustrase. Astfel, la data de 10 ale fiecărei luni, cînd Posta începe acordarea alocatiilor, în baza de date apar seriile la toate carnetele de cecuri anulate. În felul acesta, sînt depistati cu usurintă cei care vor să încaseze bani care nu li se cuvin. „Au mai fost situatii de cecuri cu alocatii fără acoperire. În majoritatea cazurilor de fraudă, elevii îsi sustrag actele în cauză unii de la altii. Filele de cec trebuie să fie stampilate de scoala emitentă si elevul trebuie să prezinte nu doar fila, ci si carnetul propriu-zis. Sînt cazuri în care între copertile carnetului de cecuri sînt introduse file străine de cec. Autorii acestor fraude nu merg în aceeasi lună să ridice alocatia, ci si după patru luni, chiar. Toate carnetele de cecuri furate sau deteriorate intră în baza noastră de date, înainte de eliberarea alocatiilor. Astfel, noi avem o anexă cu numărul de carnete anulate de la plată. Oricît s-ar încerca să se facă plăti pe cecuri false, acest lucru este imediat observat de functionarii nostri“, a mai precizat Victor Năstase.
Pornind „pe fir“, lucrătorii Politiei Municipiului Roman au descoperit că au de-a face cu un grup de trei elevi care „opera“ în defavoarea colegilor. „În cursul lunii decembrie, s-a înregistrat o plîngere din partea lui P.S., în vîrstă de 16 ani, din comuna Tămăseni, elevă la un liceu din oras, despre faptul că i-a fost sustras carnetul de cecuri pentru alocatii. Pe parcursul cercetărilor, s-a stabilit că în aceeasi situatie se aflase o colegă de clasă a acesteia, care de asemenea depusese o reclamatie. Lucrătorii de la Politia Roman au «mers pe fir»si au stabilit că principalii suspecti sînt trei adolescenti, cu vîrste de 16 ani, doi băieti si o fată, colegi cu păgubitele. Este vorba despre T.M. si S.N. din Roman, respectiv O.M., din Săbăoani. Cei trei au sustras carnetele de cecuri în cauză si, într-adevăr, au încercat să scoată banii de la Postă. În prezent, în cauză a fost întocmit un dosar penal. Infractiunile conturate sînt furt, fals material în înscrisuri oficiale, tentativă de înselăciune si uz de fals“, a declarat inspector Cătălina Bădeanu, ofiter de relatii publice în cadrul IPJ Neamt.

Articol afisat de 1696 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. BUGA, T. CIOBOTARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective