S-a modificat schimbarea
Animalele pot fi sacrificate traditional
• crescãtorii particulari îsi vor putea sacrifica porcii, vitele si mieii în preajma Sãrbãtorilor de Iarnã si a Pastelui fãrã asomare • Comisia Europeanã a acceptat acest lucru •
Nemtenii îsi vor putea sacrifica animalele de Paste si Crãciun fãrã asomare, conform traditiilor mostenite de sute de ani, din generatie în generatie, sectionîndu-le jugulara sau carotida.
În urma discutiilor purtate pe seama asomãrii prin împuscare cu pistol cu glont captiv între reprezentantii Autoritãtii Nationale Sanitare-Veterinare si Pentru Siguranta Animalelor, cei ai Ministerului Agriculturii pe de o parte, respectiv, reprezentantii Comisiei Europene de cealaltã parte, acestia din urmã au înteles cã impunerea acestei reguli în cazul gospodãriilor particulare este o chestiune de schimbare de mentalitate care necesitã timp. Prin urmare, în luna decembrie, reprezentantii Comisiei Europene si-au dat acordul de principiu pentru ca în preajma Sãrbãtorilor de Iarnã, ori a Pastelui, sacrificarea porcilor, bovinelor si mieilor sã se facã traditional de cãtre crescãtorii particulari. Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre ministrul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale, Dacian Ciolos, executivul de la Bucuresti va emite o hotãrîre de guvern în acest sens. Aceasta va intra în vigoare pînã în luna aprilie, astfel încît tãranii sã poatã sacrifica mieii în mod traditional. Decizia, însã, nu va fi valabilã pentru marile exploatatii si nici pentru abatoare, unde reglementãrile europene referitoare la asomare trebuie respectate întocmai.
Reamintim cã, începînd din 2007, odatã cu aderarea la Uniunea Europeanã, ritualul de tãiere a porcului de Crãciun în România trebuia sã tinã cont de directiva europeanã privind bunul tratament al animalelor, care trebuia aplicatã atît de procesatorii industriali, cît si de crescãtorii din gospodãriile particulare. Fermierii români puteau sã îsi sacrifice porcii doar dupã o prealabilã asomare. Acest procedeu face ca animalul sã nu mai simtã durerea atunci cînd este sacrificat dupã metoda clasicã de tãiere a jugularei. Numai cã asta presupune cheltuialã din parte medicilor veterinari concesionari care trebuie sã îsi achizitioneze asomatoare, taxarea gospodarului care solicitã împuscarea animalului si programarea acestei activitãti de cãtre „criminalii“ tocmiti, întocmirea unei liste de asteptare etc.
|