Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sutane în politicã

Sutane în politicã

• pãrintele Florin Tuscanu, protopopul Romanului va candida ca independent pentru un post de consilier local • si în comune sînt preoti care vor sã se afirme ca alesi ai sãtenilor • dar numai dupã ce vor primi dezlegare de la Episcopia Romanului • protopopul de Piatra Neamt nu stie de vreun coleg preot cu gînd de a intra în politicã •

Protopopul de Roman, pãrintele Aurel Florin Tuscanu (foto), si-a manifestat intentia de a candida, ca independent, pentru un loc de consilier local al municipiului. Conducãtorul protopopiatului a considerat cã, dupã misiunile filantropice, implicarea în diverse activitãti culturale, redactarea unor lucrãri istorice si religioase, în diferite publicatii de specialitate si actiunile sociale de ajutorare a sãrmanilor, a venit timpul sã se implice mai activ în societatea romascanã. Aceasta în conditiile în care, recent, Sfîntul Sinod a adoptat o decizie prin care preotii au primit dezlegare sã candideze la posturi de consilieri locali, dar fãrã sã fie înregimentati politic.
„As dori sã candidez la Roman si sã mã implic major în viata societãtii. Consider cã un preot are un rol deosebit într-o localitate. ÃŽn conditiile în care comunitatea este mare, sînt destule acte filantropice, sociale, ori activitãti culturale la care as putea avea o importantã contributie. De asemenea, implicarea în organizarea «Zilele Orasului Roman» si a altor evenimente deosebite din viata comunitãtii mi-ar da oportunitatea de a purta permanent un dialog fructuos cu oamenii“, a declarat preotul protopop Florin Tuscanu. Acesta a mai mentionat cã, pentru acest pas, va fi necesarã aprobarea conducerii Episcopiei Roman. „Pînã la sfîrsitul acestei sãptãmîni, la Episcopia Roman va fi tinutã o sedintã în care, probabil, printre problemele de ordin administrativ-religios, va fi discutatã si aceastã nouã hotãrîre a Sfîntului Sinod. Posibil ca atunci sã fie înregistrate cererile preotilor care urmeazã a candida la o functie de consilier local în mediul rural sau urban si, în functie de meritele acestora, de activitatea sustinutã în spirit duhovnicesc, vor fi luate deciziile cele mai bune“, a mai spus protopopul Florin Tuscanu. Dar, acesta nu este singurul preot aspirant la fotoliul de consilier local.

Preotii din mediul rural, doriti în legislativ

Primarul comunei Ion Creangã, Petricã Prichici, a precizat cã, în urma discutiilor purtate cu preotul paroh din localitate, Mihail Buda, acesta a promis cã va candida ca independent pentru postul de consilier. „As fi deosebit de onorat de prezenta pãrintelui Mihail Buda în Consiliul Local Ion Creangã. Acesta va continua linia pe care a adoptat-o în legislatura 2000-2004, ca ales local. Initiativele sale au fost deosebite, cu implicare în viata socialã, cu efecte benefice. Consider cã un asemenea om ar constitui un factor de echilibru între cetãteni si autoritãtile locale. ÃŽn fata preotului, de multe ori, cei care mai au un pic de bun simt se mai rusineazã“, a precizat seful administratiei publice locale din Ion Creangã. Si în comuna Stãnita, preotul paroh Vasile Nistor a pus umãrul, în calitate de consilier, tot în legislatura 2000-2004, la cîteva proiecte sociale majore. „ÃŽn calitate de primar al comunei Stãnita, am avut în acei ani o conlucrare foarte bunã cu preotul Vasile Nistor. Acesta a fost ca un liant care a reusit sã mobilizeze sãtenii la derularea unor proiecte, cum ar fi Centrul Social destinat copiilor cu o situatie familialã grea din localitatea Stãnita. De aceea, întoarcerea acestuia în Consiliul Local Stãnita m-ar bucura si ar da garantia cã problemele comunei ar putea fi cunoscute si prin vocea preotului Vasile Nistor“, a declarat primarul comunei Stãnita, Laurentiu Bebe Todireanu. Preotul paroh din localitatea mentionatã a opinat cã, dacã va primi girul Episcopiei Romanului, este posibil sã încerce obtinerea sustinerii locuitorilor, pentru a-i reprezenta în Consiliul Local. „ÃŽn calitate de preot paroh, eu sînt în slujba enoriasilor, pentru a-i îndrepta spre credinta si dragostea de Dumnezeu. Vizitele la domiciliul credinciosilor m-au convins cã zona este deosebit de sãracã si, pînã acum, mare lucru nu s-a fãcut pentru cresterea nivelului de trai al sãtenilor. De aceea, mã simt capabil sã reprezint interesele acestor oameni si în plan administrativ. Ideile bune pot veni numai prin dialog. Dacã nu vor fi initiate proiecte viabile, vor mai trece ani buni pînã cînd în zonã vor fi conditii mai bune de viatã. ÃŽmi doresc postul de consilier, însã, repet, nu fãrã aprobarea Prea Sfintitului Arhiereu Vicar Ioachim Bãcãuanul. Aceste aspecte vor fi discutate într-o viitoare sedintã din cadrul Episcopiei Roman“, a încheiat preotul paroh din Stãnita. De mentionat cã, în legislatura trecutã, între membrii legislativului s-a numãrat si regretatul preot Viorel Mitru, care a fost ales pe listele Partidului România Mare.
Pînã la închiderea editiei, PS Ioachim Bãcãuanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului, nu a putut fi contactat. Preotul Dumitru Ailincãi, protopopul de Piatra Neamt, ne-a declarat cã nu stie ca vreun coleg de la parohiile din zonã sã-si fi anuntat intentia de a candida pentru o dregãtorie în administratia localã.

Articol afisat de 1944 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC, D. OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective