Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pensionarii rãmîn fãrã tratament

Pensionarii rãmîn fãrã tratament

• judetului Neamt i-au fost alocate doar 4.400 de bilete pentru perioada martie-decembrie 2008 • la Casa de Pensii sînt depuse circa 6.000 de solicitãri • prima serie va pleca în statiuni între 26-28 martie • pensionarii din Tîrgu Neamt se împrumutã pentru medicamente si nevoile zilnice • CAR are în circa 7.500 de membri •

Au venit biletele de tratament pentru acest an, dar o parte dintre cei care ar fi dorit sã-si refacã starea de sãnãtate nu o vor putea face. Pentru perioada martie - decembrie 2008, nemtenii au la dispozitie doar 4.400 de bilete în statiunile traditionale cu care lucreazã Casa Nationalã de Pensii, dar cererea este de circa 6.000 de bilete. Cei care vor avea privilegiul de a se trata la preturi fãrã concurentã vor fi selectati în functie de data depunerii solicitãrii, tipul de afectiune si profilul de tratament. De mentionat este faptul cã nemtenii s-au îngrãmãdit în primele zile ale acestui an pentru a depune cererile în vederea obtinerii unui astfel de bilet. În 2007, acestea au venit foarte tîrziu, în anii din urmã prima serie sosind cam la mijlocul lunii februarie, tratamentele medicale în diverse statiuni începînd în aceeasi lunã. Casa de Pensii Neamt anuntã ca numai cei care au depus cereri pentru primul trimestru sã se prezinte pentru ridicarea biletelor, prima datã de intrare în statiune fiind 26-28 martie 2008. Adicã peste cîteva zile. Ca mãsurã de prevedere, în cazul în care cineva ar renunta, mai pot contacta telefonic institutia si aceia care au depus solicitãri pentru lunile aprilie-mai. Ultima serie va pleca la tratament pe 4 decembrie 2008. În urmã cu cîtiva ani, cînd judetul primea circa 10.000 de astfel de bilete într-un an, oamenii nu prea erau interesati, astfel încît cota s-a redus drastic. Anul trecut, în Neamt au fost 4.830 de bilete de tratament pentru pensionari. Ca regulã, la distribuire se are în vedere data înregistrãrii cererii, recomandarea medicalã si statiunea aleasã de beneficiar, iar alocarea se face electronic. Pentru ridicarea biletelor, solicitantii trebuie sã vinã cu ultimul cupon de pensie în original si recomandarea medicalã, iar pretul este stabilit la 50% din valoarea pensiei din luna anterioarã celei acordãrii biletului. Solicitantii au trecut pe formularul de cerere trei optiuni pentru statiuni. În ceilalti ani, biletele au fost în statiuni precum Amara, Buzias, Cãciulata, Covasna, Eforie Nord, Felix, Govora, Lacul Sãrat, Mangalia, Tîrgu Ocna, Tusnad, Techirghiol sau Vatra Dornei. Unui beneficiar cãruia i s-a aprobat un bilet pentru o anumitã statiune, la o anumitã datã, si refuzã ridicarea acestuia nu i se mai înregistreazã si nu i se mai aprobã o altã cerere pe anul în curs. De asemenea, nu se pot elibera douã bilete de tratament pentru aceeasi persoanã în acelasi an.

Pensionarii din Tîrgu Neamt, potopiti de nevoi

Pensionarii din zona Tîrgu Neamt fac cu greu fatã problemelor cotidiene, la fel ca majoritatea vîrstnicilor din tarã, apãsati de grija zilei de mîine. Probleme precum medicamente mult prea scumpe pentru un buget mult prea mic, factura la întretinere, insuportabilã cîteodatã costul alimentelor care trebuie puse pe masã zi de zi, îi fac pe multi dintre ei sã apeleze la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor(CAR). Numãrul membrilor a crescut constant în ultimii ani, ajungîndu-se ca în prezent sã fie înscrisi circa 7.500 de pensionari, dintre care vreo 4.000 din cele 15 comune arondate. Aproape 1.000 s-au înscris numai în acest an, cotizatia fiind de 1% din pensia lunarã. Presedintele CAR Tîrgu Neamt, Gheorghe Luchian, afirmã cã cei mai multi bãtrîni apeleazã la împrumuturi pentru a-si putea plãti medicamentele sau întretinerea. Cei care locuiesc în mediul rural mai au nevoie de bani pentru arat, însãmîntat, pentru lemne. Se dau în fiecare lunã si ajutoare nerambursabile de 2,5 milioane de lei vechi celor care au nevoi urgente cauzate de operatii, proteze, incendii si altele, solicitãrile fiind verificate prin anchete sociale la fata locului. „Am tinut întotdeauna cont de nevoile oamenilor, nimeni nu a fost respins. Chiar în aceastã sãptãmînã am avut 11 cazuri de acordare de ajutoare nerambursabile, si avem în fiecare lunã astfel de situatii. Ajutoarele de deces se plãtesc pe loc, le-am si majorat de la 1 ianuarie, fiind stabilite în functie de vechime. Mergem pe ideea cã omul trebuie ajutat atunci cînd are nevoie, de aceea si împrumuturile le acordãm repede, uneori chiar în aceeasi zi. Se tine cont de fondul depus, putîndu-se acorda pînã la 30 de milioane de lei vechi de persoanã. Pentru o familie, sot si sotie, se poate onora astfel o solicitare pentru 60 de milioane. ÃŽnseamnã foarte mult pentru pensionari, iar banii sînt returnati în conditii avantajoase. Anul acesta am acordat împrumuturi de aproape 30 miliarde de lei vechi“, a declarat Gheorghe Luchian, care spune cã se mîndreste cã are alãturi un colectiv bun, bine pregãtit, cu un comportament civilizat fatã de vîrstnici.
Pentru membrii CAR s-au avut în vedere si alte forme de sprijin. Se deconteazã 30% din costul biletelor de tratament, periodic se organizeazã excursii, la care participantii plãtesc doar 50% din cheltuielile de masã si cazare, iar de sãrbãtori se acordã pachete cu alimente pentru cei cu venituri foarte mici.
S-a înfiintat si o frizerie, în fostul sediu al primãriei orasului, cu tarife reduse pentru pensionari, iar initiativa s-a bucurat de succes si este profitabilã. Anul trecut s-a achizitionat o Dacie papuc pentru nevoile de serviciu ale institutiei, iar presedintele Luchian a decis sã o punã la dispozitie si în cazuri nefericite. Astfe, membrii CAR care au decese în familie primesc masina gratuit pentru înmormîntãri, scutind o cheltuialã de 1,5-2 milioane lei vechi, cît se percepe în mod obisnuit pentru închirierea unui autoturism în acest scop. „Avem multe lucruri pe care nu le-au fãcut alte institutii de felul nostru. Am reusit si ne-am cumpãrat sediul, l-am amenajat, ne aprovizionãm cu tot ce e necesar, nu cersim nimic de la nimeni, nu avem datorii. Unii chiar au luat de la noi modele de planuri pentru a le aplica în unitãtile lor“, a mai spus Gheorghe Luchian.

Articol afisat de 1597 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, R. AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective