De Paste, cumpãtare la mîncare si bãuturã!
Sãrbãtorile pascale, caracterizate prin mai putinã veselie decît acelea de Crãciun, nu pot tihni nimãnui decît dacã este sãnãtos si are o stare generalã de bine. Pentru a preveni situatii nedorite, medicii recomandã nemtenilor sã nu exagereze cu mîncarea si bãutura si, mai mult decît atît, dacã starea lor de sãnãtate depinde de vreun tratament, sã nu uite de el. De Paste, gospodarii sãrbãtoresc punînd pe masã bucate alese, dintre care nu pot lipsi friptura de miel, drobul, sarmalele. Lîngã acestea se adaugã diverse licori bahice cu grade mai multe sau mai putine, cozonacul, pasca si alte dulciuri. Excesul de carne si de ouã rosii, mîncarea grasã, tocãtura sau friptura de miel pot provoca indigestie sau ocluzie intestinalã oricui, dar mai ales persoanelor care au postit. Aceleasi neplãceri le pot avea persoanele care suferã de dischinezie biliarã, cele care au probleme cu ficatul, ori cu stomacul. Combinatia dintre cozonac si vin poate crea arsuri celor care au gastritã, ulcer sau celor cu hiperaciditate. Suferinzilor de ulcer, cirozã hepaticã, ori de hepatitã cronicã li se recomandã sã nu întrerupã tratamentul medicamentos prescris si sã se abtinã, pe cît posibil, de la plãcerile culinare. Sarea în exces poate provoca probleme majore persoanelor cu afectiuni circulatorii sau renale. Cardiacilor, de asemenea, li se recomandã respectarea tratamentului medicamentos si a regimului alimentar. Medicii recomandã cumpãtare mai ales la bãuturã. Tot pentru ca sãrbãtoarea sã nu aibã urmãri nefaste, medicii sugereazã cîteva mãsuri, în scopul prevenirii toxiinfectiei alimentare. Este bine ca ouãle de ratã sã nu se utilizeze la prepararea maionezei si a cremelor, ori a produselor insuficient prelucrate termic. Alimentele reci se vor servi imediat dupã scoaterea din frigider, iar cele calde, la peste 60 de grade. Reîncãlzirea se face la o temperaturã de peste 70 grade, cînd lichidul începe sã fiarbã cu bule.
|