Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2008
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Mai 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Program în douã ture la Policlinicã

• începînd de luni, 5 mai, cele mai multe dintre cabinetele din aceastã unitate sanitarã vor avea program dimineata si dupã-amiaza • la Chirurgie si Ginecologie, program între 7-14, respectiv 14-21 • în specialitãtile unde sînt 5-6 medici, la nivelul ambulatoriului integrat se va lucra 10 ore si 30 de minute pe zi, în cele cu patru medici, sapte ore, iar pentru sectoarele medicale cu unul, doi sau trei medici, programul zilnic va fi asigurat timp de 3 ore si 30 de minute •



Nemtenii care necesitã consultatii de specialitate care depãsesc competenta medicilor de familie vor avea acces la acestea atît dimineata, cît si dupã-amiaza, gratuit, la Policlinica Piatra Neamt, care de luni, 5 mai, îsi reorganizeazã activitatea, intrînd în regim de Ambulatoriu Integrat al Spitalului Judetean de Urgentã Neamt.
Reorganizarea activitãtii acestei instituti, ca de altfel a tuturor policlinicilor din judet, a fost gînditã si pusã în aplicare de cãtre ministerul de resort, pe de o parte, pentru a veni în sprijinul pacientilor, iar pe de alta, pentru a acoperi lipsa de medici specialisti, extrem de evidentã la nivelul acestor unitãti sanitare, dar valabilã si pentru multe dintre sectiile spitalelor.
Astfel, de acum încolo nu va mai exista notiunea de medic de spital si medic de policlinicã, pentru cã absolut toti, cu exceptia a foarte putini care au optat pentru cabinete individuale, vor lucra si într-o parte si în alta. Chiar dacã aceastã decizie nemultumeste multi medici din spital, ea va fi aplicatã, întrucît asa prevede noua legislatie în domeniu. Conform ordinului elaborat de cãtre ministrul sãnãtãtii, activitatea medicalã a cabinetelor din Policlinica Piatra Neamt ar trebui sã fie organizatã pe douã ture, 14 ore pe zi, de la 7 pînã la 21. Numai cã acest program nu poate fi acoperit decît în cazul specialitãtilor practicate de foarte multi medici - minimum opt. La nivelul Spitalului Judeteana Neamt, astfel de situatii „fericite“ se întîlnesc la Chirurgie Generalã si Obstetricã-Ginecologie. Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre doctorul Stelian Ghitã, managerul Spitalului Judetean de Urgentã Neamt, pe linie de chirurgie generalã, prevederile referitoare la noua organizare a activitãtii, mai ales în policlinicã, vor fi aplicate fãrã probleme. Una dintre ture va fi acoperitã de cãtre chirurgul Gheorghe Bors, iar cealaltã, de cãtre medicii cu aceeasi specialitate din sectia de spital, opt la numãr. Nu la fel de simplu se va rezolva aceastã problemã în specialitãtile Obstetricã si Ginecologie. Din cauza lipsei de adresabilitate a pacientelor cãtre cele douã sectii, tradusã în indicatori medicali si economico-financiari nu foarte buni înregistrati mai ales la Ginecologie, cele douã sectoare de activitate s-au reunit în unul singur, unde lucreazã nouã medici.

Adaptare din mers

Prin reorganizarea activitãtii ambulatoriului integrat al spitalului, cei doi medici ginecologi care lucrau pînã acum în policlinicã au fost preluati în sectie. Conform noilor reguli, cei 11 medici trebuie sã asigure activitatea din spital, dar si cele 14 ore de la cabinetul din policlinicã. Cum programul din spital presupune raport de gardã dimineata, operatii, urmãrirea pacientelor post operator, contravizitã, si gardã, acoperirea orelor de consultatii în policlinicã îi bulverseazã pe medici. Mai ales în conditiile în care turele trebuie sã functioneze între 7 si 14, respectiv 14-21. „Avem unele rezerve în ceea ce priveste acest program în ambulatoriul integrat al spitalului, pentru cã, din experienta pe care o avem, stim cã adresabilitatea pacientelor cãtre policlinicã este deficitarã, iar mai ales dupã-amiaza, dupã ora 17, nu mai vine nimeni. ÃŽn conditiile în care cele douã colege, care si-au desfãsurat pînã acum activitatea în policlinicã, acum se integreazã în programul sectiei, va fi oarecum dificil sã respectãm programul cabinetului din ambulatoriu si pe acela de spital, fiecare avînd specificul si rigorile sale. Dar cum va fi nevoie sã ne adaptãm acestor noutãti si cum totul este perfectibil, sperãm sã ajungem la un numitor si la întelegere atît cu conducerea spitalului, cît si cu cea a Casei de Asigurãri, care, fiind forul plãtitor, impune niste reguli“, a declarat doctor Georgeta Vintea, sefa sectiei Obstetricã-Ginecologie. Cît priveste specialitãtile unde sînt 5-6 medici, la nivelul ambulatoriulu integrat se va lucra 10 ore si 30 de minute pe zi. Pentru specialitãtile cu patru medici, se va lucra sapte ore, pe tot parcursul zilei, iar pentru acele sectoare medicale cu unul, doi sau trei medici, programul zilnic din Policlinicã va fi asigurat timp de 3 ore si 30 de minute.
Conform normativelor în vigoare, prin noua organizare a activitãtii spitalului si ambulatoriului integrat, toate sectiile de spital vor trebui sã aibã cabinet corespondent în policlinicã si invers. Cel putin deocamdatã, la Spitalul Judetean, acest lucru nu este posibil. De exemplu, în unitatea cu paturi existã compartimentul Neurochirugie, unde lucreazã un singur medic, care nu are corespondent în ambulatoriu, iar în Policlinicã existã cabinetul Alergologie si Imunologie care nu are echivalent în spital. În ceea ce priveste specialitatea din urmã, conducerea Spitalului Judetean a decis cã ori de cîte ori vor exista solicitãri pentru astfel de probleme în spital, medicul alergolog din Policlinicã va fi solicitat. O situatie aparte o mai reprezintã Gastroenterologia, specialitate existentã pînã acum numai în Policlinicã, dar care de acum încolo va functiona si în spital, fiindu-i alocate cinci paturi în cadrul sectiei Interne.

Articol afisat de 3901 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective