Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Iulie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Infarct“ imobiliar

„Infarct“ imobiliar

• la fel ca si la apartamente, pretul terenurilor este în scãdere • acestea din urmã rãmîn fabuloase, în unele cazuri chiar de infarct • cel mai probabil aceastã tendintã se va mentine si în viitorul nu prea îndepãrtat • la Sarata, un metru pãtrat de teren ajunge la 250 de euro, pe strada Stefan cel Mare 500 de euro, iar în zona Petrodava 450 de euro •

Pretul terenului pentru constructii a ajuns la cifre cu foarte multe
zerouri, valorile de tranzactionare fiind aproape duble fatã de anii anteriori integrãrii României în Uniunea Europeanã. Din judet cele mai scumpe rãmîn cele din municipiul resedintã de judet si cele din împrejurimile orasului, mai multi factori contribuind decisiv la stabilirea sumelor aruncate pe piata imobiliarã. Dintre acestia se detaseazã posibilitatea de racordare facilã la utilitãti (apã, canal, gaze, electricitate), dar si cadrul natural deosebit, orasul fiind strãjuit de culmi muntoase si pãduri care coboarã pînã lîngã blocuri sau case, prezenta lacului de acumulare de la Bîtca Doamnei. ÃŽn unele cazuri pretul este mult umflat în mod absolut artificial. Astfel de exemple sînt în zonele centrale din oras unde nu mai este teren construibil, iar acolo unde se mai gãsesc cîteva sute de metri pãtrãti vînzãtorii îsi cer partea. Uneori pretul real al zonei este chiar si de 3-4 ori mai mare, conditia esentialã fiind ca la pretentiile sale sã gãseascã si investitori dispusi sã verse o cãrutã de bani numai ca sã stea, de exemplu, pe strada Stefan cel Mare. ÃŽn conditiile în care piata imobiliarã din Neamt si nu numai este blocatã de lipsa cumpãrãtorilor, proprietarii tin la terenul lor si la pretul stabilit initial nefiind dispusi sã lase nimic, spre deosebire de piata apartamentelor, unde lucrurile stau putin altfel. „Ca toatã piata imobiliarã, în acest moment si tranzactionarea terenurilor din Piatra Neamt este în scãdere. Dacã la apartamente proprietarii sînt dispusi sã mai lase din pret, la terenuri nu se întîmplã acest lucru si se ajunge la un blocaj. Tin foarte mult la pretul de vînzare, iar pe termen scurt totul depinde de puterea economicã a clientilor, de puterea lor de cumpãrare, care la rîndul ei este strîns legatã de mãsurile pe care le va lua BNR în privinta creditelor. Conditiile de creditare mai lejere ar mai dezmorti piata, iar în cazul înãspririi acestora piata va fi pur si simplu blocatã. Fatã de începutul acestui an, de exemplu, preturile au scãzut cu 10 pînã la 20%, iar cumpãrãtorii sînt din ce în ce mai putini. Pînã acum un an sau doi piata se mai „misca“ cu investitiile celor care lucrau în afarã, dar si aici sînt blocaje tot din cauza conditiilor de creditare. Si ei fac credite, pe care însã le pot achita mai usor. ÃŽn anii trecuti cînd un imobil valora 20.000 de euro, o persoanã care lucra peste hotare strîngea banii în 1-2 ani. Acum, cînd acelasi imobil costã 60.000 de euro si perioada în care poate strînge banii s-a triplat. ÃŽn aceste conditii poate face o ratã dacã poate accesa un credit în conditii care sã-l avantajeze“, a declarat Andrei Jitaru de la agentia imobiliarã Casa Ando SRL Piatra Neamt.

Zona Ursuleti si strada Stefan cel Mare, cele mai scumpe

Terenurile de la marginea orasului, devenitã acum zonã rezidentialã, sînt la fel de scumpe ca cele din buricul tîrgului. Nu multi reusesc sã-si facã casã acolo, preturile fiind fabuloase. De exemplu, la Sarata un metru pãtrat de teren poate ajunge si la 250 de euro, pentru o sufrafatã de 865 de mp. O altã ofertã, la Ursuleti, este de 440 de metri pãtrati contra 33.000 de euro. Pe malul lacului valoarea scade si de 5 ori, probabil proprietarul stie de ce, dar l-ar ceda dacã ar gãsi pe cineva sã-i ofere 50 de euro/mp. Un alt teren, tot la Sarata si în intravilan este oferit la acelasi pret. Mai sînt oferte cu 52 de euro/mp, iar în alt caz, pentru aceeasi zonã, se gãseste teren cu 85 de euro un mp. Dacã cei de la Ursuleti au preturi diferentiate, în una din cele mai bune zone din oras, respectiv strada Stefan cel Mare un metru pãtrat de teren valoreazã fix 500 de euro. „ÃŽn unele cazuri sînt preturi foarte mari, fabuloase. Pretul real, în oras este de 100, 150, cel mult 170 de euro pe mp, iar în zonele limitrofe este undeva sub 100 de euro mp“, a mai spus Andrei Jitaru. Un alt exemplu este oferirea a 1.500 de metri, în zona Petrodava, cu 450 de euro/mp.
Desi este o zonã generoasã, în Dãrmãnesti nu prea sînt terenuri la vînzare. Pe strada 1 Decembrie 1918 valoarea este de 32 euro/mp, o altã ofertã este de 50 de euro/mp, în Dãrmãnesti. Pe Calea Romanului pretul oscileazã între 50 si 85 de euro/mp dar se poate ajunge si la 100 de euro/mp. În crestere sînt valorile pentru zona Asirom, cu prelungire în cartierul Mãrãtei. Pentru primul caz sînt preturi de 140-200 de euro/mp, iar în Mãrãtei se gãseste teren cu 200-250 de euro/mp. Zona centralã si cartierul Precista sînt aproape inexistente pe piatã. Un teren central cu destinatie de sediu se vinde cu 450 de euro/mp, iar ultracentral ajunge si la 600 de euro/mp. În Precista terenul construibil se oferã cu 250 de euro/mp. Foarte multe oferte la vînzare sînt în zona Izvoare-Fermelor, la iesirea din oras. Preturile sînt pe toate gusturile, de la 10 euro/mp pînã la 180 de euro/mp, în functie de utilitãti, apropierea de sosea, sau suprafata terenului scos la vînzare.

Articol afisat de 2760 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective