Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Iulie 2008
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Infarct“ imobiliar

„Infarct“ imobiliar

• la fel ca si la apartamente, pretul terenurilor este ´┐Żn sc´┐Żdere • acestea din urm´┐Ż r´┐Żm´┐Żn fabuloase, ´┐Żn unele cazuri chiar de infarct • cel mai probabil aceast´┐Ż tendint´┐Ż se va mentine si ´┐Żn viitorul nu prea ´┐Żndep´┐Żrtat • la Sarata, un metru p´┐Żtrat de teren ajunge la 250 de euro, pe strada Stefan cel Mare 500 de euro, iar ´┐Żn zona Petrodava 450 de euro •

Pretul terenului pentru constructii a ajuns la cifre cu foarte multe
zerouri, valorile de tranzactionare fiind aproape duble fat´┐Ż de anii anteriori integr´┐Żrii Rom´┐Żniei ´┐Żn Uniunea European´┐Ż. Din judet cele mai scumpe r´┐Żm´┐Żn cele din municipiul resedint´┐Ż de judet si cele din ´┐Żmprejurimile orasului, mai multi factori contribuind decisiv la stabilirea sumelor aruncate pe piata imobiliar´┐Ż. Dintre acestia se detaseaz´┐Ż posibilitatea de racordare facil´┐Ż la utilit´┐Żti (ap´┐Ż, canal, gaze, electricitate), dar si cadrul natural deosebit, orasul fiind str´┐Żjuit de culmi muntoase si p´┐Żduri care coboar´┐Ż p´┐Żn´┐Ż l´┐Żng´┐Ż blocuri sau case, prezenta lacului de acumulare de la B´┐Żtca Doamnei. ´┐Żn unele cazuri pretul este mult umflat ´┐Żn mod absolut artificial. Astfel de exemple s´┐Żnt ´┐Żn zonele centrale din oras unde nu mai este teren construibil, iar acolo unde se mai g´┐Żsesc c´┐Żteva sute de metri p´┐Żtr´┐Żti v´┐Żnz´┐Żtorii ´┐Żsi cer partea. Uneori pretul real al zonei este chiar si de 3-4 ori mai mare, conditia esential´┐Ż fiind ca la pretentiile sale s´┐Ż g´┐Żseasc´┐Ż si investitori dispusi s´┐Ż verse o c´┐Żrut´┐Ż de bani numai ca s´┐Ż stea, de exemplu, pe strada Stefan cel Mare. ´┐Żn conditiile ´┐Żn care piata imobiliar´┐Ż din Neamt si nu numai este blocat´┐Ż de lipsa cump´┐Żr´┐Żtorilor, proprietarii tin la terenul lor si la pretul stabilit initial nefiind dispusi s´┐Ż lase nimic, spre deosebire de piata apartamentelor, unde lucrurile stau putin altfel. „Ca toat´┐Ż piata imobiliar´┐Ż, ´┐Żn acest moment si tranzactionarea terenurilor din Piatra Neamt este ´┐Żn sc´┐Żdere. Dac´┐Ż la apartamente proprietarii s´┐Żnt dispusi s´┐Ż mai lase din pret, la terenuri nu se ´┐Żnt´┐Żmpl´┐Ż acest lucru si se ajunge la un blocaj. Tin foarte mult la pretul de v´┐Żnzare, iar pe termen scurt totul depinde de puterea economic´┐Ż a clientilor, de puterea lor de cump´┐Żrare, care la r´┐Żndul ei este str´┐Żns legat´┐Ż de m´┐Żsurile pe care le va lua BNR ´┐Żn privinta creditelor. Conditiile de creditare mai lejere ar mai dezmorti piata, iar ´┐Żn cazul ´┐Żn´┐Żspririi acestora piata va fi pur si simplu blocat´┐Ż. Fat´┐Ż de ´┐Żnceputul acestui an, de exemplu, preturile au sc´┐Żzut cu 10 p´┐Żn´┐Ż la 20%, iar cump´┐Żr´┐Żtorii s´┐Żnt din ce ´┐Żn ce mai putini. P´┐Żn´┐Ż acum un an sau doi piata se mai „misca“ cu investitiile celor care lucrau ´┐Żn afar´┐Ż, dar si aici s´┐Żnt blocaje tot din cauza conditiilor de creditare. Si ei fac credite, pe care ´┐Żns´┐Ż le pot achita mai usor. ´┐Żn anii trecuti c´┐Żnd un imobil valora 20.000 de euro, o persoan´┐Ż care lucra peste hotare str´┐Żngea banii ´┐Żn 1-2 ani. Acum, c´┐Żnd acelasi imobil cost´┐Ż 60.000 de euro si perioada ´┐Żn care poate str´┐Żnge banii s-a triplat. ´┐Żn aceste conditii poate face o rat´┐Ż dac´┐Ż poate accesa un credit ´┐Żn conditii care s´┐Ż-l avantajeze“, a declarat Andrei Jitaru de la agentia imobiliar´┐Ż Casa Ando SRL Piatra Neamt.

Zona Ursuleti si strada Stefan cel Mare, cele mai scumpe

Terenurile de la marginea orasului, devenit´┐Ż acum zon´┐Ż rezidential´┐Ż, s´┐Żnt la fel de scumpe ca cele din buricul t´┐Żrgului. Nu multi reusesc s´┐Ż-si fac´┐Ż cas´┐Ż acolo, preturile fiind fabuloase. De exemplu, la Sarata un metru p´┐Żtrat de teren poate ajunge si la 250 de euro, pentru o sufrafat´┐Ż de 865 de mp. O alt´┐Ż ofert´┐Ż, la Ursuleti, este de 440 de metri p´┐Żtrati contra 33.000 de euro. Pe malul lacului valoarea scade si de 5 ori, probabil proprietarul stie de ce, dar l-ar ceda dac´┐Ż ar g´┐Żsi pe cineva s´┐Ż-i ofere 50 de euro/mp. Un alt teren, tot la Sarata si ´┐Żn intravilan este oferit la acelasi pret. Mai s´┐Żnt oferte cu 52 de euro/mp, iar ´┐Żn alt caz, pentru aceeasi zon´┐Ż, se g´┐Żseste teren cu 85 de euro un mp. Dac´┐Ż cei de la Ursuleti au preturi diferentiate, ´┐Żn una din cele mai bune zone din oras, respectiv strada Stefan cel Mare un metru p´┐Żtrat de teren valoreaz´┐Ż fix 500 de euro. „´┐Żn unele cazuri s´┐Żnt preturi foarte mari, fabuloase. Pretul real, ´┐Żn oras este de 100, 150, cel mult 170 de euro pe mp, iar ´┐Żn zonele limitrofe este undeva sub 100 de euro mp“, a mai spus Andrei Jitaru. Un alt exemplu este oferirea a 1.500 de metri, ´┐Żn zona Petrodava, cu 450 de euro/mp.
Desi este o zon´┐Ż generoas´┐Ż, ´┐Żn D´┐Żrm´┐Żnesti nu prea s´┐Żnt terenuri la v´┐Żnzare. Pe strada 1 Decembrie 1918 valoarea este de 32 euro/mp, o alt´┐Ż ofert´┐Ż este de 50 de euro/mp, ´┐Żn D´┐Żrm´┐Żnesti. Pe Calea Romanului pretul oscileaz´┐Ż ´┐Żntre 50 si 85 de euro/mp dar se poate ajunge si la 100 de euro/mp. ´┐Żn crestere s´┐Żnt valorile pentru zona Asirom, cu prelungire ´┐Żn cartierul M´┐Żr´┐Żtei. Pentru primul caz s´┐Żnt preturi de 140-200 de euro/mp, iar ´┐Żn M´┐Żr´┐Żtei se g´┐Żseste teren cu 200-250 de euro/mp. Zona central´┐Ż si cartierul Precista s´┐Żnt aproape inexistente pe piat´┐Ż. Un teren central cu destinatie de sediu se vinde cu 450 de euro/mp, iar ultracentral ajunge si la 600 de euro/mp. ´┐Żn Precista terenul construibil se ofer´┐Ż cu 250 de euro/mp. Foarte multe oferte la v´┐Żnzare s´┐Żnt ´┐Żn zona Izvoare-Fermelor, la iesirea din oras. Preturile s´┐Żnt pe toate gusturile, de la 10 euro/mp p´┐Żn´┐Ż la 180 de euro/mp, ´┐Żn functie de utilit´┐Żti, apropierea de sosea, sau suprafata terenului scos la v´┐Żnzare.

Articol afisat de 2796 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective