Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Iulie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cardul european de sãnãtate, la mare cãutare

• CAS Neamt elibereazã zilnic circa 50 de certificate provizorii de înlocuire a acestui document

Cardul european de asigurãri de sãnãtate este la mare pret în perioada vacantei de varã, cînd, indiferent de vîrstã, nemtenii merg sã viziteze tãrile Uniunii Europene. Numai cã, pe motiv cã anul acesta, Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate nu a organizat licitatie în vederea desemnãrii firmei care sã confectioneze respectivele documente, de la începutul lui 2008 pînã în prezent nemtenii au primit certificate provizorii de înlocuire a cardului.
Acestea conferã posesorilor exact aceleasi drepturi precum cardurile de asigurãri de sãnãtate, adicã acela de a beneficia gratuit de servicii medicale în caz de urgentã în oricare dintre tãrile membre ale Uniunii Europene. Certificatele europene de sãnãtate au aceeasi valabilitate ca si cardurile, mai exact sase luni si pot fi folosite pînã la data la care titularul primeste cardul propriu-zis, iar serviciile medicale de care beneficiazã nemtenii în afara tãrii, doar în caz de urgentã, sînt decontate de cãtre Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate. În ultimele douã luni, Casa de Asigurãri de Sãnãtate (CAS) Neamt a eliberat, zilnic, aproximativ 50 de certificate provizorii de înlocuire a cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate. Toti cei care doresc obtinerea respectivului card trebuie sã aibã asupra lor o copie dupã actul de identitate, adeverintã de salariat vizatã de CAS Neamt prin care sã se facã dovada plãtii la zi cãtre fondul unic al asigurãrilor de sãnãtate, copie dupã ultimul cupon de pensie, dacã e cazul, adeverintã de student sau elev, ori copie dupã carnet, adeverintã de la Fisc cum cã nu realizeazã venituri, în cazul studentilor, adeverintã de la primãria de care apartine ori de la Fisc cum cã nu realizeazã venituri agricole, în cazul pauperilor. Conditia absolut necesarã pentru ca solicitantul sã obtinã documentul este ca acesta sã aibã calitatea de asigurat si sã fie cu plata la zi cãtre fondul unic de asigurãri de sãnãtate. Documentul este eliberat în trei zile, în regim gratuit. Cardul de sãnãtate sau certificatul provizoriu nu contine informatii medicale despre posesor, cum ar fi grupa de sînge sau bolile de care suferã, scopul lui fiind acela de a facilita accesul la îngrijiri medicale în timpul sederii temporare a posesorului în alt stat european si accelerarea rambursãrii costurilor implicite. De la începutul anului pînã în prezent au fost eliberate 10.350 astfel de documente.

Articol afisat de 2509 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de angelica la data 30.07.2008 15:00
DESCURAJATA
SUNT POSESORUL UNUI CERTIFICAT PROVIZORIU CARE EXPIRA IN AUGUS,28. TREBUIE SA PLEC DIN TARA IN AUGUST SI NU POT UTILIZA CERTIFICATUL PROVIZORIU[pentru ca expira]DAR,DORIND SA-L SCHIMB,AM PRIMIT UN RASPUNS NEGATIV,DATORITA FAPTULUI CA NU-L POT SCHIMBA INAINTE DE A EXPIRA[nu permite calculatorul...]CREDETI CA ESTE NORMAL SA FACEM ATATEA DRUMURI?[imi platesc o asigurare privata si ies mai eftim decat ma costa benzina,efortul...etc].ASTA-I BIROCRATIA LA NOI.SA ADUNI HARTII,SA PLATESTI LA STAT O VIATA SI SA BENEFICIEZI..CAND NU MAI AI NEVOIE,SAU TE-AI DUS DEFINITIV.DEH..GRIJA PENTRU OM!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective