Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Septembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sinistrati nemultumiti de proiectul de casã

• la ultima evaluare, la Tãmãseni trebuie reconstruite 304 case, fatã de 255, cît era initial • în schimb, la Doljesti, fenomenul este invers, 13 case din 322 trebuie doar reconsolidate, nu construite • sinistratii au primit în weekend vizita secretarului de stat Gheorghe Albu • sinistratii considerã cã proiectul pentru case este urît •

Ultimele evaluãri, fãcute de comisiile de specialitate în satele inundate la începutul lunii trecute aratã cã urmãrile dezastrului cresc încet dar sigur în unele comune, sporind numãrul de locuinte care trebuie reconstruite. Este clar cã vor apãrea case noi, dar ele nu prea par pe placul beneficiarilor. Astfel, numai la Tãmãseni, dupã o ultimã constatare, numãrul de case care trebuie reconstruite din temelii a crescut de la 255 la 304. ÃŽn schimb, în comuna Doljesti, unde trebuiau construite de la zero 322 de case, 13 dintre ele trebuie sã fie doar reconsolidate. Aceste statistici sînt cele finale, autoritãtile locale avînd posibilitatea de a cere, pînã la finele sãptãmînii trecute, suplimentarea necesarului. Odatã depãsit acest termen, statisticile sînt definitive, ultimul pas fiind reconstructia satelor distruse de ape. La finele sãptãmînii trecute, reprezentantii Prefecturii Neamt si autoritãtile locale din comunele sinistrate au primit vizita secretarului de stat, Gheorghe Albu. „Secretarul de stat s-a arãtat multumit pe prima fazã a negocierilor. Pînã în acest moment s-au purtat negocieri cu mai multe firme de constructii, cele mai multe probleme fiind ridicate în Tãmãseni si Dojesti, acolo unde numãrul de case care trebuie reconstruite este de ordinul sutelor. La Tãmãseni s-au purtat negocieri pentru reconstructia a 240 de locuinte din totalul de 304, contractele urmînd sã fie perfectate luni, 1 septembrie. Si la Doljesti situatia este mult mai bunã fatã de acum o sãptãmînã. S-au purtat negocieri cu nouã firme, pentru reconstructia a 175 de case, din totalul de 309. ÃŽnceputul este foarte bun, în Doljesti demarînd încã de vinerea trecutã derularea unui contract, pentru care s-au sãpat deja fundatiile la case“, a declarat subprefectul de Neamt, Ioan Ghica. Reprezentantii Prefecturii au mai subliniat faptul cã suma ce poate fi acordatã pentru ridicarea noilor locuinte nu poate depãsi 100 de milioane de lei vechi, în conditiile în care Guvernul pune la dispozitie toate materialele de constructie. Totusi, Prefectura Neamt a recomandat autoritãtilor locale gãsirea unor altor modalitãti de a multumi firmelor, prin gãzduirea muncitorilor sau identificarea diferentelor de bani din alte surse, garantînd consilierea primarilor pentru ca lucrãrile sã se desfãsoare în conditii optime.

Proiectul, „bãtut în cuie“?

Proiectul realizat de Agentia Nationalã pentru Locuinte în vederea construirii de case pentru familiile ale cãror case au fost luate de ape este considerat, de unii sinistrati, ca fiind „urît“. Acestia s-au plîns autoritãtilor locale si judetene cã proiectul de la Guvern nu are o arhitecturã frumoasã si cer acordul de a aduce unele modificãri, astfel încît sã locuiascã într-o casã mai pe gustul lor. Astfel, în zilele urmãtoare, oficialitãtile de la nivel judetean si central vor încerca sã gãseascã o solutie pentru a le oferi sinistratilor nu numai un acoperis deasupra capului, ci si un acoperis... estetic. Singura conditie, impusã tuturor celor care vor sã dea o notã proprie noului cãmin este aceea ca orice surplus sã fie asigurat din buzunarul propriu. „Am întîlnit mai multe familii care si-au exprimat dorinta de a-si construi casa într-o altã arhitecturã, deoarece nu le place proiectul de la ANL. Multi spun cã au avut case mai frumoase, chiar dacã erau din chirpici. ÃŽncercãm sã vedem dacã putem schimba proiectul sau dacã acesta permite extinderea. ÃŽn mod sigur, el nu prevede mãrirea prin atasarea unui etaj, deoarece structura nu rezistã, însã este posibilã extinderea pe orizontalã. Nu stim concret dacã este posibilã schimbarea proiectului, pentru cã avem nevoie de un control foarte clar al materialelor date de Guvern si care trebuie utilizate pentru proiectul aprobat. Este clar cã orice modificare se va face pe cheltuiala exclusivã a beneficiarului“, a precizat subprefectul Ioan Ghica.
Sinistratii au dreptul la douã tipuri de case: un proiect ce prevede douã camere, de aproape 60 de metri pãtrati, iar un altul cu o singurã camerã, care este destinat persoanelor singure.

Articol afisat de 1878 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Claudia MATEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective