 Reabilitarea Cetătii Neamtului s-a scumpit
Consiliul Judetean Neamt va da 1.841.499 de lei, pentru finalizarea lucrărilor de reparatii la Monumentul Istoric „Cetatea Neamtului“.
În conformitate cu Acordul cadrul încheiat între Ministerul Integrării Europene - Agentia pentru Dezvoltare Regională Nod-Est - Consiliul Judetean Neamt - Consiliul Local Tîrgu Neamt si cu Ordonanta de urgentă nr. 76 din 4 octombrie 2008, privind stabilirea obligatiilor beneficiarilor contractelor de lucrări finantate de fonduri Phare, Consiliul Judetean Neamt, în calitate de beneficiar local, are obligatia să suporte contributia rămasă, în valoare de 249.191,68 de euro, echivalent a 10% din costul total al lucrării, din surse proprii. Pe parcursul derulării proiectului, specific lucrărilor de reabilitare a unui monument istoric au fost generate o serie de modificări fată de proiectul initial, ce nu au putut fi prevăzute la conceperea documentatiei tehnice, fapt ce a condus la emiterea de către proiectant si acceptate de reprezentantul beneficiarului, a unor dispozitii de santier, prin care unele lucrări au fost modificate cantitativ si calitativ.
Astfel, cele mai multe adaosuri s-au stabilit pentru drumuri, utilităti si clădirile auxiliare. S-a produs o modificare a pretului la articole generale, reducîndu-se de la 117.400 de euro, la 116.252 de euro. Lucrările efective la Cetate, de la 1.352.214 euro, au ajuns la 1.653.576 euro. Pretul clădirilor auxiliare s-a modificat de la 93.708 euro, la 132.605 euro. Utilitătile s-au scumpit de la 200.339 de euro, la 388.800 de euro, iar drumurile, de la 501.716 euro, la 693.337 euro. Rezultă o valoare majorată a proiectului de 492.656 de euro, respectiv 1.841.499 de lei. Proiectul de reabilitare a Cetătii Neamtului a suferit multe modificări si schimbări fată de proiectul initial, datorită atît situatiei reale existente pe santier, cît si conditiilor neprevăzute, descoperite după începerea lucrărilor. În timpul perioadei de executie a proiectului, conditiile existente ale clădrii, împreună cu conditiile neprevăzute ale terenului si solicitările Ministerului Culturii, au dus la emiterea de către proiectant a optsprezece dispozitii de santier pentru arhitectură si unsprezece dispozitii de santier pentru structură. Acestea au generat unele lucrări suplimentare, care nu erau cuprinse în proiectul initial. Pe parcursul executării lucrărilor, unele cantităti au crescut în unele zone, altele s-au micsorat, iar alte cantităti au rămas aceleasi, toate cantitătile fiind conform măsurătorilor reale executate pe santier de către dirigintele de santier desemnat de firma de consultantă, pentru a reprezenta beneficiarul local. În urma emiterii dispozitiilor de santier, unele lucrări au fost eliminate, nefiind necesare alte lucări, altele au fost înlocuite, acestea rezultînd în noi articole cu noi preturi unitare.
|