Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Decembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Votul pe la Români

• lumea la tarã a votat asa cum i-a dictat constiinta • în comuna Români doar ceata i-a oprit pe oameni sã mai iasã din case • ziaristii au dat inclusiv de persoane „mai catolice decît Papa“, în comisiile electorale •

Fluvii de cernealã au curs, referitor la modul în care s-ar putea frauda alegerile în zona Romanului, cu exemple date din experienta jurnalistilor, politicienilor sau a oamenilor care trebuiau doar sã punã stampila. Si fluviile s-au cam dus, vãrsîndu-se în marea cea mare a evidentelor stricte, unde nu mai este loc de tocmealã, ci doar de lege. Scrutinul parlamentar din ziua Sfîntului Andrei a însemnat si va rãmîne în memoria cetãtenilor doar ca o zi cînd au fost cei mai importanti. Aleator, am ales prezentarea scrutinului din comuna Români, o localitate cu circa 3.300 de oameni cu drept de vot. Conteazã prea putin bãtãlia electoralã pe sufragii, investitiile celor implicati, „urmãririle“ pentru locuri cît mai bune de afisaj. Important este cã locuitorii din Români, Silistea I, Silistea II sau Gosmani au iesit din case cu ideea sã schimbe ceva. ÃŽncã de dimineatã, grupuri de oameni luau calea sectiilor de votare, fiecare cu gîndul stabilit unde sã îsi exprime optiunea. Au avut la dispozitie patru sectii, amenajate în scoli.

Hai la vot!

Observatori inclusiv în zona cu pricina, reporterii Monitorului au apucat sã... observe, doar, faptul cã lumea de la sat este constiincioasã si atunci cînd vine vorba de vot. ÃŽnceputul a fost timid în ceea ce priveste prezenta. Pe de altã parte, intentia electoralã, clarã, era prezentã la tot pasul: în mash-ul cu Vlad Marcoci, sfîsiat pe clãdirea vecinã cu Scoala Români, în teancurile de afise ale lui Culitã Tãrîtã, zãcînd rupte pe lîngã garduri sau în putinul „galben de PNL“ rãmas sus, pe stîlpi, înfãtisînd-o pe Daniela Soroceanu. „Mergem la vot, cã asa este normal. ÃŽn afara unor pungi de diverse culori, a unor pixuri, brichete sau pliante, n-a primit nimic. De regulã, îmi erau puse în gard sau în stîlpii portii. Am o optiune clarã si asa o sã «merg». Cine stie dacã va fi cum as vrea eu sau nu? A fost o campanie în nota celor de dinainte si cu asta basta. Sã vedem ce va face alesul, asta ne doare, de fapt“, a spus Vasile S., din comuna Români. Ziaristii prezenti aici au avut ocazia sã întîlneascã o sere de comisii electorale foarte „stricte“. Doamna Mihalea Pilat, de la Sectia 382 - Silistea I, de exemplu, a interzis pînã si fotografierea incintei unde se desfãsura procesul electoral. Permanent cu „legea în mînã“, adicã o carte cu prevederile legislative, scoasã la luminã special pentru acest prilej, presedinta de circumstantã a „suflat în iaurt“ inclusiv în ceea ce priveste acreditãrilor ziaristilor, date de cãtre Autoritatea Electoralã Permanentã. Jandarmul de la usã astepta, parcã, un semn cã „uite, ziaristii fac necazuri“. Si el era de serviciu. ÃŽn rest, toate bune si frumoase. Pînã si la iesirea de pe poarta scolii a fost amenajat ad-hoc inclusiv un loc de fumat din cîtiva boltari si o pancardã.

„Suprize, surprize“, cu Andreea Andrei

Lumea din sate a venit si a plecat linistitã de la urne, ori cu gîndul sã meargã la rude, ori sã îsi sãrbãtoreascã un Andrei sau o Andree. Asa cum a fost cazul si la Sectia 381, unde presedinte a fost taman... Andreea Andrei, functionar în cadrul Primãriei Români. Aceasta avea „promis“ un buchet de trandafiri de la seful administratiei care, însã, a amînat gestul, tocmai din teama de a nu fi interpretat eronat. Aceasta a primit bine atît urãrile de „La multi ani!“ din partea reporterilor, cît si întrebãrile, firesti, legate de prezenta la urne sau eventualele probleme semnalate. La Gosmani am ajuns la lãsarea întunericului, într-o sectie destul de linistitã. Afarã, însã, zãcea un autocar cu numere de Bacãu, inscriptionat cu afise PNL. Nimeni nu a vrut sã spunã cã a fost fãcut vreun fel de „turism electoral“ însã, dupã cum afirma o femeie „glumeatã“: „cine a avut de mers la vot, a avut cu ce...“. ÃŽn administratie s-a lucrat non-stop. Primarul Manole Ciobanu, viceprimarul Vasile Poenaru si secretarul (aflat non-stop la telefon), Mihai Sandu, au fost prezenti peste tot. Politia Români, coordonatã de subcomisarul Viorel Iancu, a cam „somat“ si, dupã pãrerea unanimã, a fost „de bine“. Ceata deasã a fost singurul lucru care a tãiat pofta de vot a „românilor“, mai ales la lãsarea serii, cînd puteai, foarte lesne, din neatentie, sã-ti bagi degetele în ochi. Poate doar „cîntecul“ lebedelor de pe lacul din fata primãriei mai putea atrage pe oameni la vot. Important a fost, însã, cã sãtenii si-au demonstrat spiritul civic si au ales exact cum au vrut.

Articol afisat de 1806 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective