Primăria împădureste Cozla
• studiul de fezabilitate e gata • „Prin acesta se propune reconstructia ecologică a anumitor zone din masivul Cozla, afectate de lucrările de amenajare a instalatiilor de transport pe cablu“, explică oficialii pietreni • Cozla îsi va vedea chipul verde din nou. În cîtiva ani. Municipalitatea are pe agendă un nou proiect de investitii pentru dealul cu pricina, de data aceasta fiind vorba de unul de reconstructie. În sedinta de săptămîna trecută, consilierii locali au avut pe masă un studiu de fezabilitate, realizat de o firmă băcăuană la cererea municipalitătii pietrene, prin care se analizează si se propun solutiile pentru împădurirea Cozlei.
„Proiectul de investitii se referă la reconstructia ecologică a parcului Cozla. Prin studiul de fezabilitate se propune reconstructia anumitor zone din interiorul masivului forestier Cozla, afectate de lucrările de amenajare a instalatiilor de transport pe cablu si a prîtiilor de schi sau ca urmare a fenomenelor de uscare anormală, unde nu s-a produs regenerarea naturală. Necesitatea reconstructiei acestor zone constă în importanta deosebită a obiectivelor de protejat, precum si a protejării terenurilor împotriva eroziunii“, precizează oficialii primăriei în raportul de specialitate înaintat consilierilor locali. Suprafata propusă pentru reconstcutie ecologică ar fi de 13,82 hectare, adică aproape tot parcul Cozla. Potrivit primăriei, lucrările presupun pregătirea solului si împăduriri făcute diferentiat, în functie de cum sînt prezente iarba si copacii, de pantă, de gradul de eroziune, de eventuale alunecări de teren. Oficialii pietreni s-au gîndit ca puietii să fie plantati în terase, care să fie sau nu sprijinite de gărdulete împletite din nuiele. Asta ar urma să se facă pe culoarele telegondolei si teleschiului, dar si pe lateralele drumurilor si potecilor în pantă. În golurile sau locurile cu vegetatie rară, puietii ar urma să fie plantati în vetre (de 80x60 cm), acolo unde terenurile au înclinare moderată. Mai sînt în plan liziere plantate cu gard viu, un singur rînd, la limita protectiei arborilor. Ca soiuri, municipalitatea ar opta pentru fag, pin negru, mesteacăn si jugastru, arbori care au fost si pînă acum în zonă. Cu singura diferentă că, avînd în vedere că terenurile ce urmează să fie împădurite sînt în mare parte sub instalatii, trebuie avute în vedere anumite conditii de plantare si de crestere.
pentru realizarea acestui proiect, primăria pietreană intentionează să obtină si finantare de la Guvern, dacă poate, prin Fondul de Mediu. Dacă se dau 60% din acest fond, diferenta de 40% ar putea fi asigurată fără probleme din bugetul local, avînd în vedere că proiectul a fost estimat la o valoare de 1.097.790 lei. Cererea de finantare si întreaga documentatie aferentă au luat deja calea Bucurestilor, dat fiind că sesiunea de primit proiecte la Fondul de Mediu s-a încheiat pe 28 noiembrie. Pe la începutul anului viitor ar trebui să sosească si răspunsul.
|