Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Decembrie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Primăria împădureste Cozla

• studiul de fezabilitate e gata • „Prin acesta se propune reconstructia ecologică a anumitor zone din masivul Cozla, afectate de lucrările de amenajare a instalatiilor de transport pe cablu“, explică oficialii pietreni •

Cozla îsi va vedea chipul verde din nou. În cîtiva ani. Municipalitatea are pe agendă un nou proiect de investitii pentru dealul cu pricina, de data aceasta fiind vorba de unul de reconstructie. În sedinta de săptămîna trecută, consilierii locali au avut pe masă un studiu de fezabilitate, realizat de o firmă băcăuană la cererea municipalitătii pietrene, prin care se analizează si se propun solutiile pentru împădurirea Cozlei.
„Proiectul de investitii se referă la reconstructia ecologică a parcului Cozla. Prin studiul de fezabilitate se propune reconstructia anumitor zone din interiorul masivului forestier Cozla, afectate de lucrările de amenajare a instalatiilor de transport pe cablu si a prîtiilor de schi sau ca urmare a fenomenelor de uscare anormală, unde nu s-a produs regenerarea naturală. Necesitatea reconstructiei acestor zone constă în importanta deosebită a obiectivelor de protejat, precum si a protejării terenurilor împotriva eroziunii“, precizează oficialii primăriei în raportul de specialitate înaintat consilierilor locali. Suprafata propusă pentru reconstcutie ecologică ar fi de 13,82 hectare, adică aproape tot parcul Cozla. Potrivit primăriei, lucrările presupun pregătirea solului si împăduriri făcute diferentiat, în functie de cum sînt prezente iarba si copacii, de pantă, de gradul de eroziune, de eventuale alunecări de teren. Oficialii pietreni s-au gîndit ca puietii să fie plantati în terase, care să fie sau nu sprijinite de gărdulete împletite din nuiele. Asta ar urma să se facă pe culoarele telegondolei si teleschiului, dar si pe lateralele drumurilor si potecilor în pantă. În golurile sau locurile cu vegetatie rară, puietii ar urma să fie plantati în vetre (de 80x60 cm), acolo unde terenurile au înclinare moderată. Mai sînt în plan liziere plantate cu gard viu, un singur rînd, la limita protectiei arborilor. Ca soiuri, municipalitatea ar opta pentru fag, pin negru, mesteacăn si jugastru, arbori care au fost si pînă acum în zonă. Cu singura diferentă că, avînd în vedere că terenurile ce urmează să fie împădurite sînt în mare parte sub instalatii, trebuie avute în vedere anumite conditii de plantare si de crestere.
pentru realizarea acestui proiect, primăria pietreană intentionează să obtină si finantare de la Guvern, dacă poate, prin Fondul de Mediu. Dacă se dau 60% din acest fond, diferenta de 40% ar putea fi asigurată fără probleme din bugetul local, avînd în vedere că proiectul a fost estimat la o valoare de 1.097.790 lei. Cererea de finantare si întreaga documentatie aferentă au luat deja calea Bucurestilor, dat fiind că sesiunea de primit proiecte la Fondul de Mediu s-a încheiat pe 28 noiembrie. Pe la începutul anului viitor ar trebui să sosească si răspunsul.

Articol afisat de 1806 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de fotografii.4my la data 02.12.2008 06:26
arata perfect partia pe 30 nov 2008
s-a deschis sezonul la schi - dealul Cozla: http://www.fotografii.4my.ro/details.php?image_id=2175
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective