Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Decembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Primãria împãdureste Cozla

• studiul de fezabilitate e gata • „Prin acesta se propune reconstructia ecologicã a anumitor zone din masivul Cozla, afectate de lucrãrile de amenajare a instalatiilor de transport pe cablu“, explicã oficialii pietreni •

Cozla îsi va vedea chipul verde din nou. În cîtiva ani. Municipalitatea are pe agendã un nou proiect de investitii pentru dealul cu pricina, de data aceasta fiind vorba de unul de reconstructie. În sedinta de sãptãmîna trecutã, consilierii locali au avut pe masã un studiu de fezabilitate, realizat de o firmã bãcãuanã la cererea municipalitãtii pietrene, prin care se analizeazã si se propun solutiile pentru împãdurirea Cozlei.
„Proiectul de investitii se referã la reconstructia ecologicã a parcului Cozla. Prin studiul de fezabilitate se propune reconstructia anumitor zone din interiorul masivului forestier Cozla, afectate de lucrãrile de amenajare a instalatiilor de transport pe cablu si a prîtiilor de schi sau ca urmare a fenomenelor de uscare anormalã, unde nu s-a produs regenerarea naturalã. Necesitatea reconstructiei acestor zone constã în importanta deosebitã a obiectivelor de protejat, precum si a protejãrii terenurilor împotriva eroziunii“, precizeazã oficialii primãriei în raportul de specialitate înaintat consilierilor locali. Suprafata propusã pentru reconstcutie ecologicã ar fi de 13,82 hectare, adicã aproape tot parcul Cozla. Potrivit primãriei, lucrãrile presupun pregãtirea solului si împãduriri fãcute diferentiat, în functie de cum sînt prezente iarba si copacii, de pantã, de gradul de eroziune, de eventuale alunecãri de teren. Oficialii pietreni s-au gîndit ca puietii sã fie plantati în terase, care sã fie sau nu sprijinite de gãrdulete împletite din nuiele. Asta ar urma sã se facã pe culoarele telegondolei si teleschiului, dar si pe lateralele drumurilor si potecilor în pantã. ÃŽn golurile sau locurile cu vegetatie rarã, puietii ar urma sã fie plantati în vetre (de 80x60 cm), acolo unde terenurile au înclinare moderatã. Mai sînt în plan liziere plantate cu gard viu, un singur rînd, la limita protectiei arborilor. Ca soiuri, municipalitatea ar opta pentru fag, pin negru, mesteacãn si jugastru, arbori care au fost si pînã acum în zonã. Cu singura diferentã cã, avînd în vedere cã terenurile ce urmeazã sã fie împãdurite sînt în mare parte sub instalatii, trebuie avute în vedere anumite conditii de plantare si de crestere.
pentru realizarea acestui proiect, primãria pietreanã intentioneazã sã obtinã si finantare de la Guvern, dacã poate, prin Fondul de Mediu. Dacã se dau 60% din acest fond, diferenta de 40% ar putea fi asiguratã fãrã probleme din bugetul local, avînd în vedere cã proiectul a fost estimat la o valoare de 1.097.790 lei. Cererea de finantare si întreaga documentatie aferentã au luat deja calea Bucurestilor, dat fiind cã sesiunea de primit proiecte la Fondul de Mediu s-a încheiat pe 28 noiembrie. Pe la începutul anului viitor ar trebui sã soseascã si rãspunsul.

Articol afisat de 1903 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de fotografii.4my la data 02.12.2008 06:26
arata perfect partia pe 30 nov 2008
s-a deschis sezonul la schi - dealul Cozla: http://www.fotografii.4my.ro/details.php?image_id=2175
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective