Selectiile, muncă grea pentru antrenorii de atletism
• antrenorii găsesc tot mai greu copii dispusi să acorde o sansă atletismului • bilantul acestei toamne numără 18 copii, însă, din experienta anilor trecuti, antrenoarele Carmen Bolea si Tereza Lungu se asteaptă ca unii să renunte • Cum sezonul competitional la atletism s-a încheiat încă din vară, odată cu începerea scolii antrenorii de la Clubul Atletic au pornit căutările prin scolile din oras, în vederea formării de noi grupe de copii care să continue rezultatele unor predecesori ca Anton Ghercă sau Florin Asmarandei, sportivi care au terminat de curînd junioratul la CA Roman. Din păcate, greutătile din anii trecuti au persistat si acum, astfel încît după două luni de selectie perspectivele nu sunt extrem de îmbucurătoare. Antrenorilor le este din ce în ce mai greu să-i atragă pe elevi spre disciplinele atletice, dar la fel de adevărat este si faptul că găsesc tot mai putini copii cu calitătile necesare pentru atletism. „În zilele noastre copiii fac tot mai putină miscare si în cel mai fericit caz se multumesc cu orele de sport cuprinse în orarul scolar. Nu sînt încurajati să facă sport, iar cînd mergi prin scoli constati că foarte putini au un fond fizic cît de cît satisfăcător de la care să pornesti, ceea ce înseamnă o bază de selectie foarte restrînsă, cel putin pentru probele de aruncări. Cred că nici la nivelul părintilor nu există o preocupare foarte intensă pentru ca copiii lor să facă sport deoarece am avut si cazuri de sportivi care au fost selectionati, au rămas la atletism dar după unu-doi ani părintii i-au retras de teamă că sportul le-ar afecta performantele scolare“, a declarat Carmen Bolea.
Antrenoarele Carmen Bolea si Tereza Lungu se consideră norocoase că au reusit să formeze în această toamnă o grupă de 10, respectiv 8 copii, însă sînt constiente că vor trebui să muncească serios nu doar la antrenamente ci si pentru a-i mentine pe cei selectionati aproape de atletism în anii care vor urma.
Selectiile au vizat elevi de la clasa a IV-a pînă la a VII-a, iar faza de formare, de initiere a acestora ar putea dura pînă la un an de zile, antrenorii urmînd să evalueze în detaliu calitătile motrice, viteza, forta sau îndemînarea copiilor selectionati.
„Atletismul este un sport care necesită un efort considerabil din partea celui care îl practică, îti trebuie timp pentru a ajunge în vîrf, chiar dacă vorbim de juniori, unele probe sînt pretentioase, cer calităti deosebite si cum această disciplină nu este extrem de mediatizată este greu să mentii vie pasiunea copiilor pentru atletism. De fapt, pînă la urmă, contează mai putin cîti copii selectionezi, ci cu cîti rămîi pe termen lung. Eu am găsit opt copii cu un real potential dar as fi foarte multumită dacă rămîn cel putin cu patru“, a precizat Tereza Lungu.
|