Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Aprilie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Curtea Domneascã este restauratã cu 300 de miliarde

• Consiliul Judetean va aloca 4,532 milioane de lei, contributia proprie, pentru a se putea implementa programul •

Restaurarea si punerea în valoare a zonei turistice si culturale Curtea Domneascã din Piatra Neamt, prin reabilitarea, dotarea si punerea în valoare a siturilor si clãdirilor de patrimoniu - Muzeul de Etnografie, Muzeul de Artã, Teatrul Tineretului, Turnul Clopotnitã, Ruinele beciului si Ruinele zidului de incintã ale Curtii Domnesti si muzeul aferent, costã 29.526.048 de lei. Din aceastã sumã, 24.074.150 de lei reprezintã cheltuielile eligibile, 778.000 de lei cheltuielile neeligibile si 4.673.897 de lei TVA. Din valoarea totalã a proiectului, contributia proprie a Consiliului Judetean este de 4.532.184 de lei, din care 435.506 lei sînt cheltuielile eligibile si diferenta, de 4.096.678 de lei, reprezintã TVA. Nu existã cheltuieli neeligibile.
Dupã cum a declarat Vasile Pruteanu, presedinte al CJ Neamt, municipiul Piatra Neamt urmãreste depunerea unui proiect în cadrul Programului Operational Regional 2007 - 2013, Axa prioritarã 5 - Dezvoltarea durabilã si promovarea turismului, proiect care vizeazã restaurarea si punerea în valoare a zonei istorice si culturale Curtea Domneascã. Prin proiect vor fi reabilitate, dotate si puse în valoare Muzeul de etnografie, Muzeul de Artã, Teatrul Tineretului, Turnul Clopotnitã, Ruinele beciului si Ruinele zidului de incintã ale Curtii Domnesti si muzeul aferent. Dintre clãdirile de patrimoniu care urmeazã sã fie reabilitate, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Artã, Teatrul Tineretului, Ruinele Beciului si Ruinele zidului de incintã ale Curtii Domnesti si muzeul aferent sînt în proprietatea CJ. „Avînd în vedere cã în cadrul acestui domeniu major de interventie pot fi încheiate parteneriate între unitãti administrativ-teritoriale pentru implementarea unor proiecte de interes judetean, municipiul Piatra Neamt va depune proiectul, în parteneriat cu judetul Neamt, prin Consiliul Judetean Neamt. Municipiul Piatra Neamt a elaborat, prin achizitia publicã a serviciilor de proiectare, documentatia tehnico-economicã necesarã obtinerii finantãrii din fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea acestor clãdiri, prin Programul operational regional 2007-2013 si finantarea acestuia din bugetul Ministerului Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Locuintelor. ÃŽn vederea obtinerii finantãrii din fonduri europene nerambursabile pentru acest proiect am propus aprobarea unui parteneriat între Consiliul Judetean, municipiul Piatra Neamt si Parohia Bisericii Sfîntul Ioan Domnesc“, a declarat Vasile Pruteanu, presedinte al CJ Neamt.
Muzeul de Etnografie este monument istoric de tip B, datat din anul 1931. Aceleasi caracteristici le are si Muzeul de Artã. Teatrul Tineretului este si el monument istoric de tip B, dar usor mai recent, fiind datat din 1935. Turnul Clopotnitã al lui Stefan cel Mare este monument istoric de tip A, datat din 1499. Ruinele din Curtea Domneascã sînt considerate monumente istorice de tip A si sînt datate din secolele XV-XVII.
Prin implementarea proiectului se urmãreste punerea în valoare a monumentelor din zona studiatã, prin spatii verzi, obiecte de mobilier urban, achizitionarea unui numãr de 28 seturi de dotãri necesare pentru echiparea corespunzãtoare a Muzeului de Etnografie, a celui de artã, a teatrului si Curtii Domnesti. Cum toate aceste monumente sînt în proprietatea CJ, nici o interventie asupra lor nu se poate face fãrã ca aceastã institutie sã fie cooptatã în proiect. Asa se face cã Primãria întocmeste documentatia, iar CJ asigurã cheltuielile obligatorii din proiect.

Articol afisat de 2315 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective