Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Arhimandritul Teofil Panait - o viatã mult prea scurtã

Se spune cã citind mai mult citesti mai bine, rugîndu-te mai mult te rogi mai bine, pictînd mai mult pictezi mai bine, vorbind mai mult vorbesti mai bine, scriind mai mult scrii mai bine si tot asa. ÃŽn toate existã un exercitiu... ÃŽntr-una din clipele mele de retragere, reculegere si meditatie în linistea odãii de la Biblioteca Mãnãstirii Secu, acolo unde, din darul lui Dumnezeu, îmi duc ascultarea ca un prinos de jertfã pentru Hristos, am avut bucuria de a rãsfoi adeseori pagini cu slove vechi. Cãci nu numai trupul, ci si sufletul si mintea au nevoie de hranã. Mai ales cînd îti apleci privirea si inima peste chipurile însemnate de altãdatã, acestea prin viata lor, te îndrumã sã înveti din greselile sau împlinirile acelor vremuri. Mintile luminate sînt de pãrere cã cine îsi uitã trecutul este condamnat sã-l repete. Cred însã cã unii oamenii sînt mai puternici decît contextul în care trãiesc, decît istoria... ÃŽntre anii 1978 - 1981, trei preoti români: Pãrintele Irineu Ilie (+1986), Pãrintele Teofil Panait (+1992) si Pãrintele Irineu Ioan Crãciun puneau bazele primei Biserici Ortodoxe din Irlanda, cu adresa în 47 Arbour Hill, Dublin 7, recunoscutã de toti strãinii ca fiind prima „Ctitorie de suflet Româneascã“ din aceastã tarã. Ea a devenit astfel Biserica-Mamã a tuturor credinciosilor ortodocsi trãitori în Irlanda, indiferent de etnie sau limba vorbitã. A fost o mare bucurie si binecuvîntare pentru acele vremuri, ce s-a perpetuat în timp. Astãzi acest gest ne onoreazã si înnobileazã inimile, stiind cã Pãrintii Irineu Ilie si Teofil Panait au fost vietuitori ai Mãnãstirii Secu. Acestia au fãcut cinste atît mãnãstirii, cît si Bisericii, în lucrarea misionarã pe care au sãvîrsit-o cu nãdejde la Domnul pe parcursul întregii vieti.

„Adeseori revenea la Secu, culegînd de fiecare datã cîte un parfum de nostalgie ce se odihnea parcã pe cerdacurile si aleile vechii chinovii“

Amîndoi si-au scris o paginã frumoasã de existentã în aceastã lume, ce uneori parcã a fost prea vitregã cu dînsii... Memoria le este pretuitã nu numai prin faptul cã au studiat în Irlanda, au fost Superiori la Locurile Sfinte si Reprezentanti ai Patriarhiei Române la Ierusalim, stareti de mãnãstiri, cît mai ales prin adierea de smerenie pe care au lãsat-o în urma lor... Arhimandritul Teofil Panait s-a nãscut la 4 aprilie 1953, în comuna Sirna, din judetul Prahova ca un dar a lui Dumnezeu. A absolvit Seminarul Teologic din Bucuresti, continuînd studiile superioare la Institutul Teologic Ortodox tot din Bucuresti. Aici si-a sustinut lucrarea de licentã la catedra de muzicã bisericeascã. Fiind doritor de o viatã aleasã, dãruitã în totalitate lui Dumnezeu, în septembrie 1977 este închinoviat la Mãnãstirea Secu din judetul Neamt. La 7 ianuarie 1978 a fost tuns în monahism, iar la 30 iulie, acelasi an, a fost hirotonit diacon. Printre talantii pe care i-a primit de la Dumnezeu a fost si acela de a înfrumuseta slujbele prin vocea melodioasã pe care o avea si o cultivase de-a lungul anilor, spre a înmulti darul ce l-a primit de la Dumnezeu. Astfel, fiind putini tinerii care pãseau pragul mãnãstirilor si îmbrãtisau viata monahalã, pentru modul deosebit în care slujea si îl slãvea pe Dumnezeu, este transferat diacon la Catedrala Mitropolitanã din Iasi în septembrie 1978, unde va sluji cu bucurie spre folosul Bisericii. Pentru calitãtile sale alese, în februarie 1979 este trimis la o bursã de studii în Irlanda, la Universitatea Pontificalã din Maynooth, unde urmeazã cursurile de doctorat, fiind unul dintre putinii ortodocsi care au studiat la aceastã Universitate. Tot în acea perioadã este trimis la studiile de doctorat si Pãrintele Irineu Ilie, viitorul staret al Mãnãstirii Secu, tot la Facultatea de Teologie din Maynooth - Dublin (Irlanda). Acestea se petreceau în timpul stãretiei la Mãnãstirea Secu a Pãrintelui Arhimandrit Gherontie Stefan. Întorcîndu-se acasã, în februarie 1982 îsi reia activitatea la Catedrala Mitropolitanã din Iasi. Aici a aflat multã mîngîiere si folos duhovnicesc stînd în preajma raclei Sfintei Cuvioase Parascheva, cea care strecoarã discret în inimile multora daruri duhovnicesti si bucurii sfinte... Este hirotonit ieromonah la 14 martie 1982, iar peste o lunã, la 1 aprilie 1982, îi este încredintatã functia de Superior al Asezãmintelor românesti din Tara Sfîntã, unde a rãmas pînã în primãvara anului 1986, cînd a venit la Bucuresti, fiind numit staret al Mãnãstirii Cernica pînã în anul 1990. Adeseori revenea la Secu, mãnãstirea sa de metanie, culegînd de fiecare datã cîte un parfum de nostalgie ce se odihnea parcã pe cerdacurile si aleile vechii chinovii. Le spunea monahilor si fratilor pe care îi întîlnea în cale sã-si transmitã unii altora, nu numai poverile si supãrãrile vietii, ci mai ales bucuriile si împlinirile, pentru a le deveni astfel crucea mai usoarã de purtat.

„Cugetînd la cele ascunse despre Dumnezeu, fii evlavios cu prisosintã, bun, cuminte, blînd, darnic dupã putere, drept, necertãret si cele asemenea“

ÃŽn perioada urmãtoare anilor 1990 va fi preot slujitor la Mãnãstirea Ciorogîrla din comuna Samurcãsesti, judetul Ilfov si director al Asociatiei Bisericilor Crestine din România, pînã la data de 13 februarie 1996, cînd trece la Vesnicele Lãcasuri, în urma unei boli cronice, netratatã la timp. Dar asa cum spunea odinioarã Sfîntul Ioan Hrisostom, Arhiepiscopul Constantinopolului: „moartea nu e moarte, ci plecare si mutare de la cele mai rele la cele mai bune“. Era un bun cîntãret si compozitor de muzicã bisericeascã de traditie bizantinã. A compus alãturi de Pãrintele Arhidiacon Sebastian Barbu Bucur numeroase cîntãri, printre cele mai cunoscute fiind „Si ne auzi“, (glas 8, Liturghia Sfîntului Ioan Gurã de Aur pentru slujba cu Arhiereu). Deschizînd si cufãrul de amintiri ale pãrintilor mai vechi din Mãnãstirea Secu, pe lîngã datele ce le-am asezat discret pe hîrtie, am cules multe suspine, regrete si luminite în ochi pentru cei doi pãrinti. Gîndurile lor s-au încheiat solemn cu slovele „pãrinte, au murit amîndoi mult prea devreme...“ Omul este un altar de jertfã, iar pentru crestin, orice pãmînt strãin îi este patrie si orice patrie îi este un pãmînt strãin. Asa a fost si cu regretatul Pãrinte Arhimandrit Teofil Panait. Am rezemat la loc, în raft, registrul cel vechi si plin cu nume, meditînd la cele gãsite. Filocalia ce o aveam deschisã pe marginea mesei de lucru m-a ajutat sã închei cu multumire în suflet si aceastã zi, simplã si obisnuitã pentru unii, nouã pentru altii. Ochii mi s-au aplecat ascultãtori pe rîndurile Sfîntului Antonie cel Mare, ce parcã îmi soptea mai actual ca niciodatã: „Cugetînd la cele ascunse despre Dumnezeu, fii evlavios cu prisosintã, bun, cuminte, blînd, darnic dupã putere, drept, necertãret si cele asemenea. Cãci aceasta este avutia sufletului care nu poate fi niciodatã furatã: sã placi lui Dumnezeu prin unele ca acestea si sã nu judeci pe nimeni sau sã zici cutare este rãu si a pãcãtuit, ci mai bine este sã-ti cauti de pãcatele tale si sã privesti în tine purtarea ta, de este plãcutã lui Dumnezeu. Cãci ce ne priveste pe noi dacã altul este rãu?“.

Articol afisat de 2906 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Hrisostom FILIPESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective