Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SERVICII DE O STEA, COSTURI DE CINCI

SERVICII DE O STEA, COSTURI DE CINCI

• o zi de spitalizare într-una din sectiile Spitalului Judetean Neamt a costat anul trecut în medie 10 milioane de lei vechi • asta în conditiile în care în ultimele trei luni pacientii au venit cu medicamentele de acasã • în topul celor mai costisitoare sectii este Pediatria, în ciuda faptului cã medicii cred cã este undeva o gresealã •

Spitalul Judetean Neamt a avut anul trecut un an dificil, cu mari si multe probleme financiare, cu lipsuri de tot felul si costuri ale unei zile de spitalizare ridicate. Chiar în lipsa problemelor financiare care au dat peste cap activitatea în toate sectiile unitãtii sanitare, spitalul s-a mai confruntat si cu alte probleme care nu sînt deloc noi, ci sînt aceleasi de cînd lumea. Adicã, cea mai mare unitate medicalã din judetul Neamt a avut mereu deficiente de personal, medicii fiind mult mai putini decît necesarul iar asistentele sînt la limita de jos, aparatura performantã si modernã este destul de rarã iar conditiile de cazare si masã sînt în anumite sectii de-a dreptul jalnice, fapt recunoscut chiar si de mai marii unitãtii. Cît despre tratament, acesta a lipsit cu desãvîrsire în ultimele trei luni din 2009, spitalul fiind nevoit sã cearã pacientilor sã-si aducã de acasã medicatia, materialele sanitare si chiar hrana.

Pediatria, cea mai scumpã

ÃŽn ciuda acestor conditii dificile, statistica întocmitã de contabilitatea spitalului nemtean aratã cã pretul unei zile de spitalizare aici a fost anul trecut foarte mare, media fiind undeva pe la 10 milioane de lei vechi. Potrivit acestor date, cele mai mari costuri pentru o zi de spitalizare au fost la Sectia Pediatrie unde s-au cheltuit peste 22 de milioane de lei vechi. ÃŽn acesti bani intrã pretul tratamentului, al cazãrii, meselor oferite, serviciile medicale etc. Costul foarte mare a pãrut inexplicabil atît pentru medicii pediatri cît si pentru directorul medical. „Cred cã este o eroare pe undeva. Dintotdeauna am stiut cã ATI-ul are cele mai mari costuri si acum ne trezim noi cã sîntem în frunte. Ceva e gresit în aceste calcule mai ales cã noi, în ultimele trei luni ale anului trecut nu am avut medicamente si materiale sanitare aproape deloc“ a precizat medicul Suzana Constantinescu, sefa Sectiei Pediatrie. „Si mie mi s-au pãrut costurile cam mari pentru aceastã sectie si am întrebat de douã ori la contabilitate dar mi s-a spus cã atît iese: 2.217 lei pe ziua de spitalizare“, a adãugat medicul Sorin Ciobanu, directorul medical al spitalului nemtean.

Oncologia e cea mai ieftinã - 6,7 milioane de lei

Dupã Sectia Pediatrie, în topul tarifelor urmeazã Sectia de Chirurgie Plasticã si Reparatorie cu 15,6 milioane de lei vechi. În acest pret intrã pe lîngã cazare, masã si servicii medicale, costul interventiilor chirurgicale care sînt destul de multe si cu un grad foarte mare de risc dar si costul medicamentelor care sînt foarte scumpe. Chirurgia, care implicã asemenea servicii supercalificate si specializate si medicamente scumpe a avut un cost de spitalizare de 12,5 milioane de lei, iar Sectia Neurochirurgie a avut costuri de peste 14,6 milioane de lei vechi. Dacã pretul pentru o zi de spitalizare pare mare, medicii sustin cã existã pacienti pentru care se cheltuie si zeci sau chiar sute de milioane de lei vechi în 10-20 de zile de spitalizare pentru cã salvarea acestor vieti costã uneori extrem de mult. O sectie în care se cheltuie foarte multi bani este neonatologia. Salvarea vietii unui bebelus nãscut cu o greutate extrem de micã, în jur de 1 kilogram, implicã eforturi uriase, atît umane cît si materiale, iar procesul de însãnãtosire este unul extrem de îndelungat. Toate acestea costã foarte mult dar în momentul în care acel bebelus este salvat, medicii cred cã a meritat orice sacrificiu. Sectia Boli Interne a spitalului nemtean a avut un cost de spitalizare de 9,2 milioane de lei iar cea mai ieftinã sectie a fost Oncologia, în ciuda faptului cã medicatia utilizatã este extrem de scumpã. Explicatia constã în faptul cã toate citostaticele sînt plãtite de Ministerul Sãnãtãtii, prin acele programe nationale si nu le cumpãrã spitalele.

Articol afisat de 1910 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de rere3 la data 18.01.2010 14:00
RUSINE!
MA MIR CA NU LE ESTE GREATA!TE DUCI SI CUMPERI MEDICAMENTE, LE BAGI BANI IN BUZUNAR SI NU FAC MAI NIMIC ASTEAPTA DOAR SA PRIMEASCA ATENTII DE LA PACIENTI! LA TARGUL MURES NU TE TRATEZA CU O ASA INDIFERENTA SI GREATA CA LA PIATRA NEAMT! BASCA AU MAI LUAT SI PRIME DE CRACIUN!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective