Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Septembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Parlamentarii de Neamþ, despre parlamentul unicameral

• „douã sisteme, cel unicameral ºi cel bicameral au avantaje ºi dezavantaje“, spune Ioan Munteanu, deputat PSD • „un parlament unicameral cam seamãnã cu Marea Adunare Naþionalã“ este de pãrere deputatul PNL ªerban Strãtilã • „eu sînt de acord pentru cã asta este politica PD“, a declarat deputatul PD, Marius Rogin •

Discuþiile despre necesitatea unui parlament unicameral, purtate în ultimele zile în cele mai înalte medii politice, pornind de la preºedintele României ºi pînã la diverºi membri cu funcþii în partide suscitã interes. Trebuie spus cã pentru un parlament unicameral în România, deziderat la care au achiesat pînã în acest moment Partidul Democrat ºi Partidul Social Democrat, condiþia supremã este modificarea Constituþiei României ºi organizarea unui referendum, adicã organizarea unui scrutin. Cei mai în mãsurã sã-ºi exprime o pãrere despre aceste intenþii sau despre necesitatea unei schimbãrii prin reducere a Parlamentului României sînt senatorii ºi deputaþii aleºi pe listele partidelor din judeþul Neamþ. Pãrerile acestora sînt împãrþite, dar pînã la urmã ideile celor chestionaþi converg spre una singurã - cea de reducere a cheltuielilor pe care le plãtesc contribuabilii pentru întreþinerea celor 470 de senatori ºi deputaþi. Ioan Munteanu, deputat PSD Neamþ a þinut sã precizeze cã ideea modificãrii Constituþiei ºi organizarea unui referendum pe tema amintitã a venit din partea preºedintelui PSD, Mircea Geoanã, în urma disputei avute cu Antonie Iorgovan, membru marcant al partidului. „Nu este iniþiativa PD ºi nici a preºedintelui Traian Bãsescu. Este clar cã dacã domnul Geoanã susþine aceastã iniþiativã voi fi alãturi de el. Pe de altã parte aceste douã sisteme, cel unicameral ºi cel bicameral au avantaje ºi dezavantaje. ÃŽn acelaºi timp ºi votul uninominal are avantaje ºi dejavantaje. ÃŽn cazul în care se rãmîne la o singurã camerã, votul ar trebui sã fie pe liste de partid, deoarece, în alt caz se riscã sã fie o infuzie de independenþi, în cazul în care se merge pe vot uninominal. ÃŽn cazul în care se va renunþa la un numãr de parlamentari, adicã de la 470 cîþi sînt acum, la 300, probabil cã nu va mai fi nevoie de o camerã unicã ºi se vor împãrþi între Senat ºi Camera Deputaþilor, conform aceluiaºi algoritm ca ºi pînã acum“, a declarat Ioan Munteanu.
ªerban Strãtilã, senator PNL de Neamþ a precizat cã este de acord cu reuduerea numãrului parlamentarilor: „Sînt deacord cu reducerea cheltuielilor pe cap de parlamentar, prin reducerea numãrului acestora. Pe de altã parte, avantajul unui parlament bicameral este cã în cazul în care se comite o greºealã într-una din camere, aceasta poate fi rectificatã de cealaltã. Un parlament unicameral cam seamãnã cu Marea Adunare Naþionalã, în timpuri de care vrem sã nu ni le mai aducem aminte“, este de pãrere ªerban Strãtilã. ÃŽn legãturã cu acest subiect a fost luatã ºi opinia deputatul PD de Neamþ, Marius Rogin: „Trebuie modificatã Constituþia. Eu sînt deacord pentru cã asta este politica PD ºi eu ca membru al acestui partid sînt de acord cu aceste hotãrîri“.
Am încercat sã luãm ºi o poziþie din partea Partidului România Mare, dar deputatul de Neamþ Viorica Moisuc nu a putut fi contactatã.

Articol afisat de 1357 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective