Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 22 Septembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Monumente istorice din judeþul Neamþ“, primul volum

„Monumente istorice din judeþul Neamþ“, primul volum

• volumul „Situri arheologice“ este o lucrare de popularizare, cu þinutã ºtiinþificã, a tuturor descoperirilor arheologice din judeþul Neamþ, identificate pînã la sfîrºitul anului 2003

A apãrut prima parte a lucrãrii „Monumente istorice din judeþul Neamþ“, volumul „Situri arheologice“, de Elena Ciubotaru, în seria „Patrimoniu“ a Editurii Crigarux. Cartea a apãrut cu sprijinul Ministerului Culturii ºi Cultelor din România, prin Direcþia pentru Culturã, Culte ºi Patrimoniu Cultural Neamþ.
„Anunþãm apariþia unui volum extrem de util, extrem de consistent, extrem de aºteptat de multã lume: primul volum din «Monumente istorice din judeþul Neamþ», intitulat «Situri arheologice». Cartea cuprinde un repertoriu al siturilor arheologice din judeþul Neamþ ºi este o lucrare consistentã, la care a trudit o colegã de-a noastrã, doamna Elena Ciubotaru, arheolog ºi consilier în cadrul Direcþiei pentru Culturã, Culte ºi Patrimoniu Cultural Neamþ. Volumul este un instrument de lucru atît pentru specialiºtii în arheologie, cît ºi pentru administraþiile locale, pentru cã fiecare primar, fiecare consiliu local poate repera în teritoriu zonele susceptibile a avea vestigii arheologice. Pornind de la o bibliografie extrem de generoasã, doamna Elena Ciubotaru a reuºit sã dea coerenþã unui material complex, care include toate localitãþile din judeþul Neamþ, toate comunitãþile. Sperãm ca aceastã carte sã fie perceputã ca o realã valoare, ca un adevãrat eveniment cultural în judeþul Neamþ“, a declarat Adrian Alui Gheorghe, directorul Direcþiei pentru Culturã, Culte ºi Patrimoniu Cultural Neamþ.
Volumul „Situri arheologice“ este o lucrare de popularizare, cu þinutã ºtiinþificã, a tuturor descoperirilor arheologice din judeþul Neamþ, identificate pînã la sfîrºitul anului 2003. Lucrarea este caracterizatã prin marea ei accesibilitate, care o face sã se adreseze unui orizont de aºteptare larg, incluzînd specialiºti, cadre didactice, oameni de culturã, primari, consilieri locali din unitãþile administraþiei publice ale judeþului, preoþi, de fapt oricãrei persoane interesate sã cunoascã istoria locului.
„Volumul prezintã toate punctele arheologice identificate pe teritoriul judeþului Neamþ pînã la sfîrºitul anului 2003 ºi þin sã menþionez cã, din cele 1.500 de puncte identificate, 172 sînt prezentate în lista monumentelor istorice ca situri arheologice de interes naþional, deci au un potenþial arheologic de valoare excepþionalã. Toate aceste descoperiri au fost deja publicate în lucrãri ºi reviste de specialitate, eu am încercat doar sã fac o sintezã ºi sper sã fi reuºit. Am sintetizat descoperirile pe epoci, perioade, culturi, apoi am fãcut o sintezã pe comune, pentru ca fiecare primãrie, fiecare consiliu local sã þinã cont de aceste descoperiri ºi sã le protejeze. Orice intervenþie într-o zonã protejatã nu se poate face decît cu avizul nostru ºi sub supravegherea specialiºtilor de la Complexul Muzeal Neamþ. De-a lungul timpului, ºi mai ales dupã 1990, au fost zone în care s-au distrus situri arheologice, cum s-a întîmplat cu situl din satul Traian, comuna Zãneºti. Acolo s-au fãcut lucrãri pentru un rezervor de alimentare cu apã a comunei din sursã proprie ºi s-a trecut prin sit. Excavatorul a scos la luminã urme de locuire din neolitic - Cultura Cucuteni. Noi sîntem puþini ºi nu putem supraveghea toate punctele de pe raza judeþului. ÃŽnsã odatã cu publicarea acestei lucrãri, cei care fac intervenþii sau lucrãri în zone protejate nu vor mai putea spune cã nu cunosc perimetrele susceptibile de a deþine material arheologic, mai ales cã astfel de fapte se sancþioneazã cu amenzi contravenþionale, amenzi penale ºi chiar privare de libertate în cazul distrugerii unui sit arheologic“, a precizat arheolog Elena Ciubotaru.
Anul viitor va apãrea volumul doi din lucrarea „Monumente istorice din judeþul Neamþ“. Cartea va fi semnatã de arhitect Niculina Iliescu, consilier în cadrul Direcþiei pentru Culturã, Culte ºi Patrimoniu Cultural Neamþ, ºi va prezenta toate monumentele de arhitecturã de pe teritoriul judeþului Neamþ.

Articol afisat de 1651 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective