Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 22 Septembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

BNR a redus cu un punct dobînda de politicã monetarã, la 7,5%

Consiliul de Administraþie al BNR a decis, miercuri, sã reducã dobînda de politicã monetarã cu un punct procentual, de la 8,5% pe an la 7,5% pe an, ºi a coborît la 1% dobînda plãtitã la facilitatea de depozit, se aratã într-un comunicat al bãncii centrale.
„Rata inflaþiei a atins în luna august 2005 cel mai scãzut nivel lunar din ultimii 15 ani (0,1%), fiind în concordanþã cu prognoza prezentatã cu ocazia trecerii oficiale la þintirea directã a inflaþiei ºi cu anticipaþiile de continuare a dezinflaþiei. ÃŽn aceste condiþii, Consiliul de Administraþie a hotarît reducerea ratei dobînzii de politicã monetarã la nivelul de 7,5% pe an, precum ºi repoziþionarea corespunzãtoare a ratelor dobînzilor la facilitãþile permanente ale BNR, acestea conturînd culoarul dobînzilor pe pieþele monetare ºi financiare în monedã naþionalã“, se aratã în comunicatul Consiliului de Administraþie al Bãncii Naþionale a României.
În ºedinþa de miercuri, banca centralã a redus dobînda plãtitã la facilitatea de depozit de la 4% la 1% pe an ºi a diminuat rata dobînzii solicitatã la facilitatea de credit de la 20% pe an la 14% pe an.
Dobînda de politicã monetarã reprezintã nivelul plãtit de banca centralã la depozitele atrase cu termen la o lunã în cadrul operaþiunilor de sterilizare.
La începutul lunii august, BNR a anunþat unificarea dobînzii de politicã monetarã cu rata dobînzii de intervenþie utilizatã în piaþã. Pînã la acea datã, rata publicatã reprezenta doar maximul pe care banca centralã putea sã-l plãteascã, iar dobînda de intervenþie se situa mult mai jos, la 7,5%. Prin unificarea la un nivel de 8,5%, BNR a urcat, practic, dobînda de intervenþie cu un punct.
În fapt, dobînda de 8,5% a fost utilizatã limitat de BNR, care a lansat în aceastã perioadã numai douã licitaþii pentru depozitele la o lunã. În acelaºi timp, banca centralã a vîndut bãncilor certificate de depozit cu scadenþã la trei luni pentru o dobîndã de 6,59%. Acest nivel este corespunzãtor unei dobînzi pentru depozitele la o lunã mult sub 8,5%.
În lipsa operaþiunilor de sterilizare, bãncile au preferat sã-ºi plaseze excesul de lichiditate în facilitatea de depozit constituitã la BNR. Reducerea ratei la numai 1% ar putea reprezenta o loviturã serioasã pentru bãncile comerciale.
Noua rata plãtitã de BNR la facilitatea de depozit este mai micã decît dobînda bonificatã pentru rezervele minime obligatorii constituite în lei, modificatã tot miercuri, de la 2% pe an la 1,5% pe an.
Banca centralã a redus ºi rata dobînzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite în lei, de la 30%pe an la 21%pe an.

Articol afisat de 1629 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective