Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Inspectoratul ªcolar, sub tirul contestaþiilor

Inspectoratul ªcolar, sub tirul contestaþiilor

• 40 de romi protesteazã faþã de decizia Inspectoratului de a desfiinþa ºcoala din strada Fabricii • ei refuzã sã-ºi trimitã copiii la Colegiul Danubiana • acuzaþiile de segregare etnicã formulate de reprezentanþii Inspectoratului ªcolar au fost demontate de Partida Romilor •

Conducerea Inspectoratului ªcolar Neamþ a primit, ieri, un memoriu din partea romaºcanilor de etnie romã care protesteazã faþã de decizia instituþiei de a desfiinþa ºcoala din strada Fabricii. Pãrinþii celor 70 de elevi ºi preºcolari care sînt înscriºi la ºcoala de la „grajduri“ nu vor sã-ºi trimitã copiii la Colegiul Danubiana, atît din cauza distanþei, dar ºi a faptului cã drumul devine impracticabil odatã cu venirea iernii. Ei au adus, ca un argument în plus, punctul de vedere al membrilor Partidei Romilor, aceºtia apreciind cã nu se pune problema de izolare ºi discriminare a copiiilor romi, dat fiind cã doar 40% din locuitorii cartierului sînt þigani, restul fiind români sãraci. ÃŽn zonã, cunoscutã ºi sub denumirea de Satul Olimpic, au fost amenajate locuinþe sociale pentru 500 de familii. ÃŽn cadrul unitãþii ºcolare funcþioneazã o grupã de grãdiniþã ºi trei clase pentru învãþãmîntul primar, fiind aproape 70 de copii.
Decizia de transfer a celor 4 clase ºi grupe de grãdiniþã a aparþinut directorului Colegiului Tehnic „Danubiana“, profesorul Leonard Vacaru, în urma unei dispoziþii a inspectorului general Dorina Drexler. Directorului romaºcan i s-a reproºat ºi faptul cã practicã segregarea etnicã prin izolarea copiiilor romi la ºcoala din strada Fabricii. „Eu m-am conformat dispoziþiei inspectorului general Dorina Drexler, mai ales dupã ce mi s-a reproºat personal ºi prin presã cã practic segregarea prin izolarea elevilor romi. Noi am primit cîteva cereri din partea unor elevi din zona Satului Olimpic, pe care i-am adus în ºcoala noastrã ºi la clasele primare ºi în învãþãmîntul gimnazial, dar aceºtia nu sînt deranjaþi sã facã naveta. Ceilalþi, ce sã le facem dacã nu vor sã plece din ºcoala lor, ºi din cauza distanþei, ºi a lipsei banilor. E drept cã iarna, dupã ce cade zãpada, drumul se blocheazã ºi nu se mai poate circula în acea zonã“, a declarat Leonard Vacaru, directorul Colegiului Tehnic Danubiana Roman.
Pe de altã parte, autoritãþile susþin cã ºcoala nu poate fi autorizatã din cauza condiþiilor igienico-sanitare precare, deºi pãrinþii copiiilor susþin cã vor sã ajungã cu jalba pînã la ministrul educaþiei ºi cercetãrii ºi chiar pînã la preºedintele Traian Bãsescu. Conform celor susþinute de directorul adjunct al Direcþiei de Sãnãtate Publicã, „localul nu îndeplineºte normele impuse de lege pentru a funcþiona ºcoala ºi nu poate fi autorizatã. „Pãrinþii au spus cã foarte mulþi copii ar abandona ºcoala dacã s-ar muta la Danubiana ºi susþin cã vor sã continue sã înveþe în cartierul lor, dar decizia finalã va aparþine Consiliului de Administraþie al Inspectoratului ªcolar Neamþ. Cadrele didactice sînt de acord sã rãmînã acolo pentru cã au reuºit sã se impunã ºi sã cîºtige respectul pãrinþilor, iar unii dintre copii sînt chiar bine pregãtiþi. Ei au argumentat cã nu au bani pentru cã majoritatea trãiesc din ajutorul social sau din cãrãuºie. Reprezentantul Partidei Romilor a susþinut cã nu se pune problema de segregare cît timp doar 40% din locuitori sînt þigani“, a declarat profesor Mariana Roºanu, inspector pentru imagine ºi relaþii publice în cadrul Inspectoratului ªcolar Neamþ.
Reamintim cã miercuri, 28 septembrie, sediul Inspectoratului ªcolar a fost teatrul unui scandal stîrnit de un grup de pãrinþi din comuna Bahna, nemulþumiþi de desfiinþarea grãdiniþei din satul Þuþcani din Vale. Deºi au bãtut un drum de 50 de kilometri nu au avut norocul sã fie primiþi de conducerea inspectoratului ºi au rãmas, astfel, cu problema nerezolvatã. Bugetul insuficient ºi respectarea legislaþiei sînt principalele argumente ale reprezentanþilor Inspectoratului ªcolar care, însã, nu îi încãlzesc deloc pe pãrinþii din Þuþcani din Vale. Grãdiniþa din Þuþcani din Vale a fost redeschisã în aceastã varã, dupã 8 ani de la desfiinþare, fiind scos la concurs ºi un post de educatoare pentru cei 20 de copii aºteptaþi la începutul anului ºcolar. Copiii au mers la grãdiniþã doar douã sãptãmîni, dupã care directorul ºcolii a decis desfiinþarea grupei motivat de faptul cã sînt doar 15 copii, iar legislaþia nu permite înfiinþarea unei grupe decît cu un efectiv de 20 de preºcolari. Problema a fost rezolvatã dupã litera legii, astfel cã grupa a dispãrut, cei cîþiva copii din grupa pregãtitoare au fost transferaþi în satul Izvoare, iar educatoarea la grãdiniþa din satul Broºteni. Ghinionul pãrinþilor din satul Þuþcani este cã respectarea alocaþiilor bugetare este implacabilã ºi nu þine cont decît de norme ºi mai puþin de dreptul copiiilor la educaþie. Doar vreo 4-5 preºcolari din Þuþcani, cei din grupa pregãtitoare, vor putea sã facã naveta la Izvoare.

Articol afisat de 1783 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective