Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 1 Octombrie 2005
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

Dorina, ce nume de uragan!

Experimentele succesive la care a fost supus ├Änv├ú├ż├úm├«ntul rom├ónesc, din 1990 ├«ncoace, s├«nt binecunoscute publicului larg. Din familie, de prin vecini, de la serviciu sau din pres├ú, era practic imposibil s├ú nu afli c├«te ceva despre interminabilele opera├żiuni (abuziv) botezate ca fiind reforme. Abuziv spun pentru c├ú, indiferent de scopurile nobile declarate ┬║i de doza de seduc├żie a unor proiecte, judecata de valoare final├ú se face dup├ú efecte. Iar despre aceste efecte e mai bine s├ú se pronun├że publicul, nu cine ┬║tie ce evaluatori, exper├żi sau manageri de rit nou, cu patalamale ochioase tocmite la o ┬║uet├ú de bodeg├ú.
Oricum, dup├ú at├«├żia ani, am convingerea c├ú cea mai mare nenorocire pr├úv├úlit├ú peste ├Änv├ú├ż├úm├«nt r├úm├«ne politizarea excesiv├ú a administra├żiei ┬║i deciziei din sistem p├«n├ú aproape de nivelul ultimului c├útun.
A┬║a se face c├ú, ├«n prim├ú instan├ż├ú, profesoara Dorina Drexler, ┬║efa ├Änv├ú├ż├úm├«ntului nem├żean, nu trebuie privit├ú dec├«t ca (├«nc├ú) un produs politic. Ispr├úvile s├úv├«r┬║ite de ea - cu prilejul lans├úrii la ap├ú a deja celebrelor evalu├úri - nu pot fi golite de ├«nc├úrc├útura lor politic├ú ┬║i este extrem de riscant s├ú fie „v├«ndute“ ca o terapie pentru politizarea atribuit├ú PSD. Dac├ú ne g├«ndim ┬║i la p├«rghiile folosite de Dorina Drexler, situa├żia devine mult mai grav├ú, put├«nd sc├úpa de sub control. Partea de interviu a evalu├úrilor, dup├ú cum reclam├ú unul dup├ú altul directorii umili├żi, a scos la iveal├ú porniri inchizitoriale incredibile pentru anul de gra├żie 2005. Promovarea contesta├żiei drept cale principal├ú de judecat├ú a unei activit├ú├żi este de-a dreptul uluitoare ┬║i denot├ú un comportament ┬║i o g├«ndire ce ar merita cu prisosin├ż├ú alte tipuri de evalu├úri. Iar, la o adic├ú, pentru curmarea suferin├żelor reciproce, toate discu├żiile se pot purta - pe fa├ż├ú, f├úr├ú at├«ta fereal├ú - direct la un sediu de partid, de unde s-a emis ┬║i certificatul politic de competen├ż├ú al succesoarei lui Emil Creang├ú.
Pe de alt├ú parte, n-avem de ales ┬║i s├«ntem obliga├żi de eviden├że la ├«nc├ú o constatare catastrofal├ú pentru Dorina Drexler: exerci├żiul ei de autoritate, ├«n fruntea Inspectoratului ┬¬colar, a ajuns s├ú submineze autoritatea func├żiei. C├«nd faci standard din infectul dublu standard ┬║i ├«l aplici f├úr├ú nici o re├żinere „supu┬║ilor“, fiindc├ú - nu-i a┬║a? - te crezi etern ├«n func├żie, nici nu-├żi dai seama c├ú, de fapt, periclitezi func├żionarea (sub)sistemului pe care ├«l conduci. Cu at├«t mai grav├ú este lipsa unei reac├żii limpezi din partea responsabililor cu binecuv├«ntarea politic├ú. Speran├ża ├«n exercitarea dreptului la peti├żie, de c├útre nemul├żumi├żi, p├úle┬║te deja ├«n fa├ża riscului de a fi inclus pe o lista neagr├ú; sindicatele au ┬║i ele o problem├ú cu reprezentarea tocmai a directorilor, altfel afla├żi pe cealalt├ú baricad├ú; reprezentan├żii politici din Opozi├żie fac ┬║i ei ce pot, dar dincolo de nivelul unei interpel├úri parlamentare se cam opresc ┬║i mijloacele lor. Cu ce r├úm├«nem? ├Än esen├ż├ú, cu ├«nv├ú├ż├úm├«ntul politizat. Restul s├«nt efecte, nu cauze.
La fel ca ┬║i ├«n alte ocazii, ┬║tiu - dar refuz s├ú ┬║tiu - de ce unii se mir├ú feciorelnic de interesul presei sau, m├ú rog, al unei p├úr├żi a presei pentru un subiect fierbinte, de actualitate ┬║i de consistent├ú relevan├ż├ú public├ú. E foarte u┬║or s├ú pui totul ├«n c├«rca PSD ┬║i s├ú sugerezi simpatii sau dependen├że inexistente, dar e infinit mai greu s├ú prezin├żi probe. Apoi, c├«nd aplecarea spre tratamente diferen├żiate interne, ├«n cadrul institu├żiei conduse, d├ú ├«n clocot ┬║i te apuci s├ú op├úre┬║ti ┬║i presa neconvenabil├ú, se cam cheam├ú c├ú o cau├żi nu cu lum├«narea, nu cu candela, ci cu ditamai reflectorul. Dac├ú a┬║a crede de cuviin├ż├ú s├ú se comporte Dorina Drexler, poate fi cumva treaba ei - dar acas├ú la ea, nu la locul de munc├ú dintr-o institu├żie public├ú. Tupeul pus la b├útaie, din clipa ├«n care a favorizat pe fa├ż├ú un segment de pres├ú convenabil ┬║i a sfidat un altul, e izvor├«t din standardizarea sus-pomenitului dublu standard. R├úm├«ne de v├úzut p├«n├ú unde se va merge cu protec├żia politic├ú.
Dezavantajul ziari┬║tilor, cei care nu se las├ú impresiona├żi de presta├żiile Dorinei Drexler, este c├ú s├«nt mai pu├żini dec├«t directorii de ┬║coli; avantajul este dat de evaluarea pe care o face publicul. Contractul presei cu cititorii e unul generic ┬║i, har Domnului, are la baz├ú respectul, buna credin├ż├ú ┬║i profesionalismul. ├Än cealalt├ú parte, directorii de ┬║coli au descoperit c├ú pre├żioasele ┬║i pompoasele lor de contracte de management pot ajunge oric├«nd subiect de tarab├ú. Nu e riscul meseriei - e pur ┬║i simplu riscul de a lucra ├«ntr-un sistem excesiv de politizat. Din fericire, ├«n unele zone de pres├ú se mai poate tr├úi.

Articol afisat de 1818 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Viorel COSMA)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective