Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Octombrie 2005
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Delfinii și-au făcut cuib la Roman

Delfinii și-au făcut cuib la Roman

• numeroși adepți ai Organizației „Delphin International LTD“ au ales ca loc de întîlnire Casa de Cultură • o parte dintre șefii organizației sînt urmăriți penal pentru mai multe infracțiuni economice • Sala de spectacole a Casei de Cultură a fost închiriată, timp de un an, pentru 60 de milioane de lei pe săptămînă •

Organizația suspectată că pune la cale un joc piramidal, intrată în atenția Poliției, „Delphin International LTD“, care activează în Roman, a ales, în ultima vreme, ca loc de întrunire Casa de Cultură. Sala de spectacole a instituției culturale a fost închiriată, avantajos pentru angajații acesteia. „Această societate a încheiat un contract de închiriere pe timp de un an. De fapt, anul trecut, a fost o convenție prin care organizația a montat la Casa de Cultură o centrală termică, asigurînd în acest fel încălzirea tuturor încăperilor și rezolvînd problema încălzirii. În prezent, primim, săptămînal, o chirie în sumă de 60 milioane de lei, pentru cele trei sedințe pe care le susțin miercuri, sîmbătă și duminică reprezentanții societății respective. Nu cunoaștem ce fel de ședințe au loc, din cauză că în sală se intră numai pe bază de legitimație. Din actele prezentate la încheierea contractului de închiriere reiese că societatea prestează activități de management“, a declarat Doina Tănase, contabil șef în cadrul Casei de Cultură Roman. Se vehiculează ideea că mai mulți amatori sînt pe cale să plătească aproape 2.300 de euro acestei organizații, care pretinde că-i învață să aibă succes în afaceri, cu toate că în „joc“ mulți români și-au pierdut averea. Un romașcan care a dorit să cunoască condițiile de înscriere în acest sistem, ce promite membrilor bunăstare și îmbogățire rapidă, a participat la un seminar, pe baza recomandării unei cunoștințe. „Mi s-a cerut, pentru intrare, o taxă de 500.000 de lei și să păstrez, cu sfințenie, secretul întîlnirii. În timpul acesteia, mi s-a solicitat să achit 2.290 de euro, aproape 100 milioane de lei, pentru a deveni membru. Acești bani urma să-i depun într-un cont, în termen de patru zile. Pentru taxa dată, am primit o plachetă metalică cu sigla societății, care pune la vînzare cărțile ce explică managementul afacerii și am fost atenționat că, în cazul divulgării secretului, voi plăti o amendă de 10.000 de euro. În acest sens, am încheiat un fel de contract. Din cîte mi-am dat seama, lectorii, care au purtat discuții cu cei prezenți în sală, sînt bine pregătiți în plan psihologic, avînd știința de a manipula audiența“, a declarat romașcanul, care între timp a renunțat la visul de a se îmbogăți rapid. În contul banilor achitați, membrii ar urma să primească volumele din „Calea succesului“, să participe la întîlniri care le garantează succesul în afaceri și să primească, după cîteva luni, zeci de mii de euro. De remarcat că, pentru a momi cît mai mulți cotizanți, organizatorii se prezintă la întîlniri îmbrăcați la patru ace și descind din mașini scumpe, gen Porsche, Mercedes, iar „amărăștenii“ care vin la cursuri ...din autocare.

„Calea succesului“ ... o utopie
Reamintim faptul că, „afacerea“ pare a fi, de fapt, un joc piramidal, gen Caritas. Fiecare membru plătește cotizația și scoate profit, în funcție de cîți membri sînt atrași. De altfel, polițiștii din vestul țării, unde „Delphin International“ LTD a făcut primele victime, începînd cu 2002, au întocmit dosare penale organizatorilor. „Creierul“ din România este Camelia Zachar, în vîrstă de 32 de ani, din Arad, asociat și administrator la SC Business Center Consulting SRL, ajutată de Daniel Andreas Fasler, de 37 de ani, administrator al firmei „Delphin International LTD“ și al altei firme din Gibraltar, domiciliat în Monaco. Alături de aceștia, mai sînt vizați de polițiști Emil Krutek, de 39 de ani, din Cehia, inițiatorul jocului în România, Felix Daniel Toană, de 31 de ani, din Timișoara, și Silviu Bogdan Blidariu, de 24 de ani, tot din Timișoara, manageri. Cei cinci „delfini-șefi“ sînt urmăriți penal pentru evaziune fiscală, înșelăciune, asociere în vederea comiterii de infracțiuni și exercitarea unor acte de comerț în favoarea și pe seama unei societăți străine. „Sindromul Delphin“ a păcălit numeroși români dornici să se îmbogățească rapid. Prima „țintă“ a fost Oradea, iar apoi afacerea a fost mutată la Arad, întîlnirile de taină fiind transferate, de la Băile Felix, în stațiunea Buziaș. Intrarea se face numai în baza unei „recomandări“ din partea unui asistent. „Rețeta“ de îmbogățire constă în cumpărarea unei banale cărți, în patru volume, numită „Calea succesului“. Oamenii legii au scos la iveală că o parte din valuta încasată ajunge în contul firmelor din Gibraltar, pe numele a doi „parteneri străini“ - Delfin International și Private Course for Personal Development. Restul de bani intră într-o bancă din Nicosia - Cipru, ambele destinații fiind paradisuri fiscale.

Și înșelați ...și cu banii luați
Primele descinderi ale Poliției Economice și Gărzii Financiare au vizat SC Business Center Consulting SRL Arad, care a intermediat închirierea spațiilor unde erau organizate seminariile de marketing.
La sediul acesteia, anchetatorii au descoperit peste 1.800 de volume din seria „Calea succesului“ și mai multe formulare tipizate. Volumele cărții amintite au fost importate de societatea din Arad la valoarea de un franc elvețian/bucata, însă erau vîndute românilor cu 500 de euro. Ceea ce șochează este numărul persoanelor care au intrat efectiv în joc, fiind identificați, într-o primă fază, 850 de membri, care au achitat prin virament, în Gibraltar, cîte 2.290 de euro. Persoanelor racolate li s-a promis ca, în termen de 10 luni de la înscrierea în joc, vor obține 40.000 de euro. În final, cel mai mare cîștig a atins 20.000 de euro, dar acest lucru s-a întîmplat doar în cîteva cazuri. De fapt, au cîștigat doar primii intrați în joc, așa cum se întîmplă în cazul tuturor jocurilor de tip piramidal.
De menționat că păgubiții nu se înghesuie să depună plîngeri. O posibilă explicație ar fi „clauza de confidențialitate“ stipulată în contract, prin care se prevede o sancțiune de 10.000 de euro, în cazul în care este divulgat „secretul“ afacerii sau al jocului.

Articole similare:
Delfinii caută alti fraieri
„Delfinii“, în atentia Protectiei Consumatorilor
75.000 de euro confiscati
Afacerea „Delphin International“
Delfini călcati de Gardă
Delfinii si-au facut cuib la Roman

Articol afisat de 12387 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC & F. ORDEAN)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective