Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Delfinii ºi-au fãcut cuib la Roman

Delfinii ºi-au fãcut cuib la Roman

• numeroºi adepþi ai Organizaþiei „Delphin International LTD“ au ales ca loc de întîlnire Casa de Culturã • o parte dintre ºefii organizaþiei sînt urmãriþi penal pentru mai multe infracþiuni economice • Sala de spectacole a Casei de Culturã a fost închiriatã, timp de un an, pentru 60 de milioane de lei pe sãptãmînã •

Organizaþia suspectatã cã pune la cale un joc piramidal, intratã în atenþia Poliþiei, „Delphin International LTD“, care activeazã în Roman, a ales, în ultima vreme, ca loc de întrunire Casa de Culturã. Sala de spectacole a instituþiei culturale a fost închiriatã, avantajos pentru angajaþii acesteia. „Aceastã societate a încheiat un contract de închiriere pe timp de un an. De fapt, anul trecut, a fost o convenþie prin care organizaþia a montat la Casa de Culturã o centralã termicã, asigurînd în acest fel încãlzirea tuturor încãperilor ºi rezolvînd problema încãlzirii. ÃŽn prezent, primim, sãptãmînal, o chirie în sumã de 60 milioane de lei, pentru cele trei sedinþe pe care le susþin miercuri, sîmbãtã ºi duminicã reprezentanþii societãþii respective. Nu cunoaºtem ce fel de ºedinþe au loc, din cauzã cã în salã se intrã numai pe bazã de legitimaþie. Din actele prezentate la încheierea contractului de închiriere reiese cã societatea presteazã activitãþi de management“, a declarat Doina Tãnase, contabil ºef în cadrul Casei de Culturã Roman. Se vehiculeazã ideea cã mai mulþi amatori sînt pe cale sã plãteascã aproape 2.300 de euro acestei organizaþii, care pretinde cã-i învaþã sã aibã succes în afaceri, cu toate cã în „joc“ mulþi români ºi-au pierdut averea. Un romaºcan care a dorit sã cunoascã condiþiile de înscriere în acest sistem, ce promite membrilor bunãstare ºi îmbogãþire rapidã, a participat la un seminar, pe baza recomandãrii unei cunoºtinþe. „Mi s-a cerut, pentru intrare, o taxã de 500.000 de lei ºi sã pãstrez, cu sfinþenie, secretul întîlnirii. ÃŽn timpul acesteia, mi s-a solicitat sã achit 2.290 de euro, aproape 100 milioane de lei, pentru a deveni membru. Aceºti bani urma sã-i depun într-un cont, în termen de patru zile. Pentru taxa datã, am primit o plachetã metalicã cu sigla societãþii, care pune la vînzare cãrþile ce explicã managementul afacerii ºi am fost atenþionat cã, în cazul divulgãrii secretului, voi plãti o amendã de 10.000 de euro. ÃŽn acest sens, am încheiat un fel de contract. Din cîte mi-am dat seama, lectorii, care au purtat discuþii cu cei prezenþi în salã, sînt bine pregãtiþi în plan psihologic, avînd ºtiinþa de a manipula audienþa“, a declarat romaºcanul, care între timp a renunþat la visul de a se îmbogãþi rapid. ÃŽn contul banilor achitaþi, membrii ar urma sã primeascã volumele din „Calea succesului“, sã participe la întîlniri care le garanteazã succesul în afaceri ºi sã primeascã, dupã cîteva luni, zeci de mii de euro. De remarcat cã, pentru a momi cît mai mulþi cotizanþi, organizatorii se prezintã la întîlniri îmbrãcaþi la patru ace ºi descind din maºini scumpe, gen Porsche, Mercedes, iar „amãrãºtenii“ care vin la cursuri ...din autocare.

„Calea succesului“ ... o utopie
Reamintim faptul cã, „afacerea“ pare a fi, de fapt, un joc piramidal, gen Caritas. Fiecare membru plãteºte cotizaþia ºi scoate profit, în funcþie de cîþi membri sînt atraºi. De altfel, poliþiºtii din vestul þãrii, unde „Delphin International“ LTD a fãcut primele victime, începînd cu 2002, au întocmit dosare penale organizatorilor. „Creierul“ din România este Camelia Zachar, în vîrstã de 32 de ani, din Arad, asociat ºi administrator la SC Business Center Consulting SRL, ajutatã de Daniel Andreas Fasler, de 37 de ani, administrator al firmei „Delphin International LTD“ ºi al altei firme din Gibraltar, domiciliat în Monaco. Alãturi de aceºtia, mai sînt vizaþi de poliþiºti Emil Krutek, de 39 de ani, din Cehia, iniþiatorul jocului în România, Felix Daniel Toanã, de 31 de ani, din Timiºoara, ºi Silviu Bogdan Blidariu, de 24 de ani, tot din Timiºoara, manageri. Cei cinci „delfini-ºefi“ sînt urmãriþi penal pentru evaziune fiscalã, înºelãciune, asociere în vederea comiterii de infracþiuni ºi exercitarea unor acte de comerþ în favoarea ºi pe seama unei societãþi strãine. „Sindromul Delphin“ a pãcãlit numeroºi români dornici sã se îmbogãþeascã rapid. Prima „þintã“ a fost Oradea, iar apoi afacerea a fost mutatã la Arad, întîlnirile de tainã fiind transferate, de la Bãile Felix, în staþiunea Buziaº. Intrarea se face numai în baza unei „recomandãri“ din partea unui asistent. „Reþeta“ de îmbogãþire constã în cumpãrarea unei banale cãrþi, în patru volume, numitã „Calea succesului“. Oamenii legii au scos la ivealã cã o parte din valuta încasatã ajunge în contul firmelor din Gibraltar, pe numele a doi „parteneri strãini“ - Delfin International ºi Private Course for Personal Development. Restul de bani intrã într-o bancã din Nicosia - Cipru, ambele destinaþii fiind paradisuri fiscale.

ªi înºelaþi ...ºi cu banii luaþi
Primele descinderi ale Poliþiei Economice ºi Gãrzii Financiare au vizat SC Business Center Consulting SRL Arad, care a intermediat închirierea spaþiilor unde erau organizate seminariile de marketing.
La sediul acesteia, anchetatorii au descoperit peste 1.800 de volume din seria „Calea succesului“ ºi mai multe formulare tipizate. Volumele cãrþii amintite au fost importate de societatea din Arad la valoarea de un franc elveþian/bucata, însã erau vîndute românilor cu 500 de euro. Ceea ce ºocheazã este numãrul persoanelor care au intrat efectiv în joc, fiind identificaþi, într-o primã fazã, 850 de membri, care au achitat prin virament, în Gibraltar, cîte 2.290 de euro. Persoanelor racolate li s-a promis ca, în termen de 10 luni de la înscrierea în joc, vor obþine 40.000 de euro. ÃŽn final, cel mai mare cîºtig a atins 20.000 de euro, dar acest lucru s-a întîmplat doar în cîteva cazuri. De fapt, au cîºtigat doar primii intraþi în joc, aºa cum se întîmplã în cazul tuturor jocurilor de tip piramidal.
De menþionat cã pãgubiþii nu se înghesuie sã depunã plîngeri. O posibilã explicaþie ar fi „clauza de confidenþialitate“ stipulatã în contract, prin care se prevede o sancþiune de 10.000 de euro, în cazul în care este divulgat „secretul“ afacerii sau al jocului.

Articole similare:
Delfinii cautã alti fraieri
„Delfinii“, în atentia Protectiei Consumatorilor
75.000 de euro confiscati
Afacerea „Delphin International“
Delfini cãlcati de Gardã
Delfinii si-au facut cuib la Roman

Articol afisat de 13274 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC & F. ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective