Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ambasadori în vizitã la Mecanica Ceahlãu

Ambasadori în vizitã la Mecanica Ceahlãu

• ambasadorul Nigeriei la Bucureºti ºi cel al României în Lagos au vizitat societatea pietreanã • se încearcã reînnodarea relaþiilor de afaceri, precum ºi dezvoltarea unora noi •

Ambasadorul Nigeriei la Bucureºti, Excelenþa Sa Umar Iliya Damagum, ºi ambasadorul României la Lagos, Excelenþa Sa Emil Rapcea, au vizitat, ieri, Mecanica Ceahlãu. Motivul acestei vizite a fost dezvãluit de gazda celor doi, directorul general ºi preºedintele de administraþie al societãþii pietrene, Marius Tudor Munteanu. „Societatea noastrã a avut relaþii comerciale pînã în 1990 cu mai multe þãri din Africa, printre care ºi Nigeria. Din punctul nostru de vedere, Nigeria este o þarã foarte interesantã, cu o agriculturã foarte bunã ºi un teritoriu foarte vast care se preteazã pentru agriculturã. Am avut întîlniri succesive cu domnul Emil Rapcea, ambasadorul României în Nigeria, iar apoi cu domnul Umar Iliya Damagum. ÃŽmpreunã am hotãrît ca în cursul acestei luni sã avem o întrevedere la sediul societãþii noastre pentru a vedea care sînt direcþiile pe care noi putem sã le urmãm în vederea reluãrii activitãþii noastre comerciale în Nigeria. ÃŽn a doua decadã a lunii noiembrie, am planificat deplasarea unui specialist al nostru care va iniþia o serie de contacte economice. ÃŽn plus, pot sã vã spun cã am identificat ºi un nou proiect. Este vorba de o maºinã pentru recoltarea unei plante specifice Nigeriei ºi consideratã de importanþã strategicã, cassava. Vom scoate un proiect ºi un prototip, astfel încît anul viitor sã putem face probe. Acesta este doar un punct al discuþiei. Oricum, consider vizita celor doi ambasadori ca un act de mare respect ºi preþuire pentru firma noastrã ºi sînt bucuros sã constat cã marca noastrã, Mecanica Ceahlãu, este apreciatã ºi tratatã ca atare“, a declarat Marius Tudor Munteanu.

Reînnodarea relaþiilor comerciale tradiþionale ºi dezvoltarea unora noi
Cel care a intermediat întîlnirea între ambasadorul Nigeriei ºi directorul general al Mecanica Ceahlãu a fost ambasadorul României la Lagos, Excelenþa Sa Emil Rapcea. Acesta, care a îndeplinit ºi rolul de translator, a þinut sã precizeze cu modestie cã nu ºi-a fãcut decît datoria. „Misiunea noastrã, a ambasadorilor, este de a crea mecanisme ºi cadrul general pentru a dezvolta relaþiile generale dintre douã þãri: economice, comerciale, culturale. ÃŽn acest cadru, putem spune cã este datoria noastrã sã cunoaºtem potenþialul judeþului Neamþ ºi sã încercãm sã îl introducem în circuitul economic dintre România ºi Nigeria. S-a întîmplat sã avem aceastã ºansã sã cunoaºtem Mecanica Ceahlãu pentru cã reprezentanþii acestei societãþi au trimis prin internet o ofertã la ambasadã, trezindu-ne interesul pentru a vedea despre ce este vorba“, a declarat ambasadorul României în Nigeria, Excelenþa Sa Emil Rapcea.
Cã a fost vorba despre un interes real, a demonstrat-o ºi faptul cã, la numai o sãptãmînã dupã ce s-a întîlnit cu directorul general al Mecanica Ceahlãu, Marius Munteanu, ambasadorul Nigeriei a venit la Piatra Neamþ pentru a evalua capacitatea societãþii pietrene în vederea pornirii unor discuþii ºi cu partea nigerianã care sã aibã drept finalitate încheierea unor relaþii comericale. „Sînt în România de un an ºi douã luni. România ºi Nigeria au foarte multe lucruri în comun în ciuda distanþei foarte mari dintre cele douã þãri. Pe drumul de la Bucureºti la Piatra Neamþ am realizat potenþialul agricol imens pe care îl are România ºi faptul cã a exploatat acest potenþial, dezvoltînd agricultura. Mã gîndesc cã ºi în Nigeria potenþialul agricol este foarte mare ºi ne dorim sã îl exploatãm. Vizita în Piatra Neamþ vine ca urmare a unei întîlniri pe care am avut-o cu domnul Marius Munteanu. Avem deja o tradiþie în domeniul relaþiilor comerciale dintre România ºi Nigeria. ÃŽn anii '70 au început primele exporturi româneºti de maºini agricole pe piaþa nigerianã, în special tractoare la vremea respectivã. Posibilitãþile de a coopera în continuare în domeniu sînt destul de mari. ÃŽn ambele þãri existã similitudini în ceea ce priveºte culturile agricole, în special în ceea ce priveºte rãdãcinoasele mari. Am invitat deja conducerea de la Mecanica Ceahlãu sã trimitã reprezentanþi în Nigeria pentru a testa piaþa de acolo ºi în special pentru a adapta produsele fabricate aici pentru culturile specifice din þara noastrã. Aºa cum spuneam sînt ºi similitudini între culturi, dar sînt ºi culturi specifice zonei africane, care au nevoie de utilaje specifice. Am venit aici pentru a vedea ce se produce la Mecanica Ceahlãu ºi în acelaºi timp pentru a pregãti ºi în Nigeria contacte la un nivel corespunzãtor. Mã refer la pregãtirea unor discuþii cu reprezentanþii din Nigeria care au un cuvînt de spus în aceastã direcþie de acþiune. Pentru a rezuma, aºa cum am mai spus, agricultura este foarte importantã în þara noastrã ºi sper cã vizita la Piatra Neamþ va deschide o uºã în ceea ce priveºte cooperarea dintre firme din Nigeria ºi Mecanica Ceahlãu, în domeniul agriculturii. ÃŽmi exprim speranþa cã aceasta nu este ultima vizitã la Mecanica Ceahlãu ºi în judeþul Neamþ“, a declarat ambasadorul Nigeriei la Bucureºti, Excelenþa Sa Umar Iliya Damagum.

Articol afisat de 1918 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective