Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 7 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

România, locul 2 în regiune ca volum al investiþiilor strãine, în 2004

România ocupã locul doi în regiunea Europei Centrale ºi de Est ºi a Comunitãþii Statelor Independente (CSI) din punct de vedere al nivelului investiþiilor strãine atrase anul trecut, devansatã doar de Federaþia Rusã, depãºind astfel þãri precum Ungaria ºi Cehia.
Potrivit Raportului Mondial al Investiþiilor realizat de Conferinþa Naþiunilor Unite pentru Comerþ ºi Dezvoltare (UNCTAD) ºi prezentat, joi, de reprezentanþii biroului ONU din România, fluxurile de investiþii strãine directe (ISD) înspre þãrile din Sud-Estul Europei ºi din CSI au înregistrat o creºtere pentru al patrulea an consecutiv.
Volumul ISD atrase de regiune în 2004 au ajuns la un maxim istoric de 35 de miliarde de dolari.
România a înregistrat un nivel record al ISD în 2004, respectiv 5,1 miliarde de dolari, în creºtere cu peste 116% faþã de anul anterior, valoare datoratã, în mare parte, privatizãrii din domeniul energetic, petrolier ºi cel al gazelor. De asemenea, o contribuþie importantã au avut ºi proiectele noi de investiþii din industria constructoare de maºini ºi servicii.
„Evoluþia pozitivã din domeniul ISD se menþine ºi în primele ºapte luni ale acestui an, România fiind atractivã încã pentru investitorii strãini. Astfel, investiþiile strãine directe au crescut în aceastã perioadã cu 29,8% faþã de perioada similarã a anului trecut“, a declarat Iustina Luþan, consilier, în cadrul Agenþiei Române pentru Investiþii Strãine (ARIS), care a fost prezentã la lansarea raportului.
În aceastã regiune, România ºi Bulgaria au fost principalele beneficiare ale capitalului strãin, care au atras peste 70% din totalul investiþiilor realizate în 2004.
Ungaria a atras anul trecut un volum de 4,1 miliarde de dolari de investiþii strãine directe, ajungînd la un sold al ISD de peste 60 de miliarde de dolari.
În România, soldul la sfîrºitul lui 2004 a atins 18 miliarde de dolari.
„Raportul prevede cã în viitorul apropiat investiþiile strãine directe vor continua sã creascã în Europa de Sud-Est ºi în CSI, mai ales datoritã salariilor foarte competitive. Aceastã regiune va atrage un numãr din ce în ce mai mare de investitori care doresc sã-ºi sporeascã eficienþa ºi sã-ºi reducã costurile proiectelor lor orientate spre export“, a declarat Soknan Han Jung, coordonator rezident ONU în România.
Potrivit acesteia, aceastã previziune se bazeazã ºi pe faptul cã investiþiile strãine se vor îndrepta spre þãrile care dispun de resurse de materii prime ºi energie.
„Pentru þãrile care au devenit membre ale Uniunii Europene nu s-au înregistrat creºteri mari de capital strãin, dar s-a schimbat structura acestuia, predominante fiind investiþiile cu valoare adãugatã mare. Aceastã miºcare a determinat o oportunitate pentru România ºi alte þãri din zonã“, a precizat Florin Bonciu, profesor universitar, fost director-consilier la Agenþia Românã de Dezvoltare.
În opinia sa, pe fondul relocãrilor din centrul ºi vestul Europei ºi finalizãrii procesului de privatizare, nivelul ISD din regiune va continua sã se menþinã la un nivel ridicat.
„Adevãrata competiþie începe însã dupã finalizarea privatizãrilor, în momentul în care vom avea doar achiziþii ºi fuziuni“, a adãugat Bonciu.
Þãrile dezvoltate au fost în continuare sursa pentru cea mai mare parte a fluxurilor de ISD, aproape jumãtate din total provenind din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie ºi Luxemburg.
Se remarcã însã cã un procent important, respectiv 25%, din capitalul strãin investit provine din þãri în curs de dezvoltare, în special din Asia. Unul dintre factorii care au determinat China sã investeascã în strãinãtate a fost nevoia din ce în ce mai mare de resurse naturale.
În þãrile aflate în dezvoltare, fluxul investiþiilor strãine directe a scãzut în 2004 cu 14% faþã de anul anterior, pînã la 280 de miliarde de dolari, ceea ce a determinat o creºtere a contribuþiei þãrilor în curs de dezvoltare la influxurile investiþiilor strãine directe pînã la 36%, cel mai mare procent din 1997.
Asia ºi Oceania au fost principala destinaþie a fluxurilor de ISD între regiunile în curs de dezvoltare, împreunã atrãgînd 148 de miliarde de dolari, cu 46 de miliarde de dolari mai mult în 2003.
În raport se mai menþioneazã cã anul 2004 a adus ºi o revigorare a sectorului fuziunilor ºi achiziþiilor, inclusiv cele transfrontaliere, valoarea lor urcînd cu 28%, la 381 de miliarde de dolari.
Cele mai mari fluxuri de investiþii strãine directe au fost atrase în 2004 de Statele Unite ale Americii, respectiv 96 miliarde de dolari, în creºtere cu 62% faþã de 2003, ºi Marea Britanie, unde nivelul ISD s-a triplat anul trecut, pînã la 78 miliarde de dolari.
Stocul investiþiilor strãine directe la sfîrºitul anului trecut era estimat la 9.000 de miliarde de dolari, capital care este atribuit unui numãr de 70.000 de corporaþii multinaþionale ºi 690.000 de filiale ale acestora, cu vînzãri totale 19.000 de miliarde de dolari.

Articol afisat de 1601 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective