Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Gripa aviarã lasã tîrgurile ºi oboarele aproape goale

• a fost interzisã comercializarea porcilor ºi pãsãrilor în tîrguri • mãsurile de dezinfecþie vor duce la scumpirea cãrnii de pasãre • preoþii, profesorii ºi medicii îi vor informa pe cetãþeni cum sã se fereascã de gripa aviarã •

Tîrgurile nemþene au devenit aproape goale de la sfîrºitul sãptãmînii trecute, din cauza interdicþiei de comercializare a pãsãrilor ºi porcilor. Autoritãþile sanitar-veterinare au suspendat comerþul cu pãsãri ºi porci în tîrgurile ºi pieþele din toatã þara, precum ºi comerþul interjudeþean pentru exemplare aparþinînd acestor specii. Mãsura este justificatã datoritã faptului cã porcinele sînt o verigã importantã în transmiterea gripei aviare de la pãsãri la om, dar ºi în producerea unor mutaþii ale virusului. Decizia a fost luatã dupã ce s-a descoperit cã virusul gripei aviare depistat în România este „înalt patogen“ ºi este tipul cel mai periculos, H5N1.
„ÃŽncã de sîmbãtã am luat mãsuri ºi nu am permis comercializarea pãsãrilor ºi porcilor în tîrgul nostru. De altfel, medicii veterinari oricum nu mai dau aviz, iar fãrã aviz nu cumpãrã nimeni, nu-ºi asumã riscul. Este cel mai mare tîrg din zona noastrã ºi de fiecare datã se adunã sute de producãtori, chiar din judeþele limitrofe. E o pierdere pentru cã aproape douã treimi din animalele aduse la tîrg sînt porci sau pãsãri, dar legea e lege ºi nu e de glumit cu gripa. I-am întors din drum ºi pe producãtorii veniþi din Suceava ºi Botoºani, nu am avut ce face“, a declarat Petru Gherghel, primarul comunei Tupilaþi.
Cîteva unitãþi de prelucrare a cãrnii trebuie sã se reorienteze în ceea ce priveºte materia primã, dat fiind cã a fost sistat comerþul interjudeþean cu porci ºi pãsãri. În schimb, sistarea importurilor din Republica Moldova îi avantajeazã pe producãtorii nemþeni, aceºtia avînd un motiv în plus sã creascã vînzãrile ºi sã recupereze clienþii pierduþi de importatori.
„Ne afecteazã suspendarea comerþului interjudeþean pentru cã mai avem parteneri ºi în judeþele învecinate. Sistarea importurilor de produse avicole ne avantajeazã pentru cã putem ocupa noi locul rãmas liber pe piaþa judeþului. Vom fi nevoiþi sã creºtem preþurile, din cauza mãsurilor de dezinfecþie ºi prevenire, în medie cu procente între 7 ºi 10%. Acest lucru se va întîmpla de luna viitoare, dar, la unitãþile de prelucrare, creºterile de preþuri vor fi mai mari, ajungînd la circa 15-20%. Problema e cã, dacã scade cererea, nici nu putem sã vindem astfel încît sã ne acoperim cheltuielile ºi vom înregistra pierderi dacã mai dureazã mult“, a declarat un crescãtor de pãsãri din judeþ.
Preoþii, profesorii ºi medicii împreunã cu reprezentanþii consiliilor locale vor participa la campania de informare a cetãþenilor în legãturã cu pericolul pe care îl reprezintã gripa aviarã ºi cu mãsurile necesare pentru prevenirea ºi combaterea acestei afecþiuni. Crescãtorii de pãsãri trebuie sã þinã animalele închise în curþi sau coteþe pentru a le feri de contactul cu pãsãrile migratoare. În plus, orice suspiciune trebuie raportatã medicului veterinar pentru a evita rãspîndirea virusului prin sacrificarea exemplarelor bolnave ºi instituirea unor mãsuri de dezinfecþie.

Articol afisat de 1390 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective