Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Stafia competenþei bîntuie Inspectoratul ªcolar

Stafia competenþei bîntuie Inspectoratul ªcolar

• planul de management al Inspectoratului ªcolar pe anul 2005 - 2006 este plin de „surprize-surprize“ • responsabilã cu „utilizarea eficientã a fondurilor“ este fosta contabilã ºefã, plecatã din instituþie pe motiv de... candelã • demisionar, Constantin Spiridonescu s-a procopsit cu funcþia de inspector general adjunct ºi cu niscaiva rãspunderi în „pregãtirea, organizarea ºi desfãºurarea testãrii naþionale ºi a examenelor de bacalaureat ºi absolvire“ • ex-inspectorul pentru învãþãmîntul primar, Mihai Pavãl, a aflat probabil cu stupoare cã încã mai trebuie sã se preocupe de „respectarea legalitãþii gestionãrii actelor de studii“ •

În momentul în care votul a schimbat ceva în politica localã ºi naþionalã, unul dintre beneficiarii direcþi ai acestei decizii s-a dovedit a fi învãþãmîntul. O schimbare ca perspectivã ºi ca proiecþie, o schimbare de persoane, pentru cã, evident, fostul inspector general Emil Creangã avea toate minusurile - tot de perspectivã - pe care le oferã conlucrarea cu un partid ca PSD. În consecinþã, de aici probabil ºi schimbãrile de personal la nivelul managementului în ºcoli ºi licee, în inspectorat ºi, probabil, tot de aici ºi un orizont de aºteptare ridicat al cadrelor didactice vis a vis de felul în care vor aborda problemele învãþãmîntului ca ºi faþã de noua perspectivã managerialã. Întîlnirea concretã cu noua viziune de conducere, respectiv planul de management al Inspectoratului pe anul 2005 - 2006 , trebuie sã-i fi bucurat nespus pe unii dintre inspectorii ºcolari care au plecat din instituþie prin demisie, mai mult sau mai puþin voluntarã.
Planul a fost primit de directorii unitãþilor de învãþãmînt pe format electronic. Conºtiincioºi, ca toþi oamenii din învãþãmînt, respectivii au conspectat planul ºi au rãmas interziºi citind cine ºi cum este responsabil în ISJ Neamþ.
Exemplul nr.1. Dupã ce a intrat în istoria ocultismului didactic din România, fosta contabil ºef de la Inspectorat, doamna Doina Damian, apare în planul managerial ca responsabilã cu „utilizarea eficientã a fondurilor asigurate de MEdC prin finanþare de la Buget sau prin proiecte pentru formarea cadrelor didactice“. Problema realã privind responsabilitatea respectivei doamne apare pe motive de loc de muncã. Dorina Drexler, „generalul“ de la inspectorat, ºi prefectul Toader Mocanu, gãsiþi în candela doamnei Damian, au convins-o cã e mai bine sã plece din Inspectorat. Doina Damian nu mai lucreazã la Inspectorat ºi de aceea este de admirat încrederea care i se acordã de cãtre actuala conducere chiar ºi dupã episodul amintit.
Exemplul nr.2. Constantin Spiridonescu, zis „Spirache Bani Europeni“, reprezintã al doilea caz în care reconcilierea este mai presus de patimi ºi interese de partid. Spiridonescu apare în planul despre care discutãm în douã ipostaze. Prima se referã la „monitorizarea continuãrii reformei învãþãmântului românesc (proiectare, orientarea învãþãrii de la acumularea de cunoºtinþe spre formarea de competenþe prin aplicarea unor tehnici moderne de învãþare, etc)“. Surprinzãtoare este funcþia atribuitã domnului Spiridonescu ºi anume de Inspector General Adjunct. Probabil, avîndu-se în vedere rezultatele deosebite pe planul atragerii de fonduri europene s-a mai cerut un post de adjunct- n-ar fi pentru prima oarã, dl deputat Vasile Pruteanu ne poate spune ce, cum ºi de ce- pentru un sprijin în privinþa reformei care bate pasul pe loc. A doua oarã i se atribuie dl. Spiridonescu rãspunderi în: „pregãtirea, organizarea ºi desfãºurarea testãrii naþionale ºi a examenelor de bacalaureat ºi absolvire astfel încît sã se respecte legalitatea ºi sã creascã încrederea în eficienþa acestor evaluãri (cunoaºterea metodologiilor, organizarea examenelor)“. ÃŽn dreptul lui Spiridonescu apare aceeaºi funcþie, deci este clar: ministerul ºi-a dat seama cã noua conducere are nevoie ºi de cineva cu experienþã la Inspectorat ºi a aprobat al treilea post de adjunct. Altfel, nu putem crede cã pe timpul celei mai legiste conduceri de la ISJ unui om i s-ar putea atribui o calitate atît de importantã. Mai rãmîne un amãnunt: dupã ce a fost convins sã-ºi dea demisia Spiridonescu lucreazã la Colegiul Tehnic „Ion Creangã“ Tîrgu Neamþ ºi va costa destul de mult naveta ºi plata orelor suplimentare. De fapt, soluþii ar fi, sã fie plãtit dintr-un proiect european de unde a fost puþin scos pe motive de incompetenþã.
Exemplul nr.3. Un cuplu despre care nimeni din învãþãmînt nu credea cã va mai colabora vreodatã s-a reunit în planul managerial într-un domeniu esenþial pentru Dorina Luminiþa Drexler ºi anume legalitatea. Pe un buget de doar 200 de lei- lucrurile bune se fac cu oameni valoroºi ºi bani puþini- doamna Drexler apeleazã la experienþa ºi serviciile unui specialist într-un domeniu greu: „respectarea legalitãþii gestionãrii actelor de studii“. Cine este personajul? Nimeni altul decît ex-inspectorul pentru învãþãmîntul primar, dl. Mihai Pavãl. El împarte responsabilitatea domeniului cu chiar doamna Luminiþa Drexler. Repetãm, sîntem impresionaþi de dovada de conciliere a noii echipe din ISJ: în ciuda problemelor pe care le are în urma unor ieºiri la rampã ale doamnei Drexler care l-a acuzat de nereguli în privinþa unor titularizãri, aceeaºi doamnã îl coopteazã acum tocmai pentru a gira legalitatea. Va fi greu pentru dl. Pavãl sã ajungã pe la Inspectorat, prins între o audiere la Poliþie ºi naveta de la Bicaz, dar nimic nu este imposibil pentru un om atît de agreat de conducerea ISJ ºi pentru bunul mers al învãþãmîntului nemþean.
În loc de final: probabil mîine sau în viitorul foarte apropiat vom asista la o sedinþã publicã de exorcizare: vreun inspector scrib va fi acuzat de sabotarea noii conduceri sau cel care a multiplicat CD-urile va fi acuzat de acelaºi lucru. Sperãm sã nu o acuze nimeni de ceva rãu pe fosta adjunctã de ISJ care a fãcut planul de anul trecut din care s-au inspirat cei de azi.

Articol afisat de 1741 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Valentin Bãlãnescu)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective