Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 21 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Gripa aviarã: alertã intercontinentalã

Miniºtii sãnãtãþii din þãrile UE se întîlnesc la Londra pentru a discuta despre pericolul gripei aviare. Întîlnirea are loc pe fondul anunþului cã în Rusia, la Vest de Urali, a fost descoperit un focar de gripã aviarã. În paralel, Comisia Europeanã se pregãteºte sã extindã azi interdicþia importurlui de pãsãri de la Est de Urali ºi pentru regiunea europeanã a Rusiei.
Sute de pãsãri au murit în satul Yandovka, districtul Efremov, la aproximativ 200 kilometri sud de Moscova. Alte sute sînt omorîte de autoritãþile sanitare. Victor Osipov, ºeful direcþiei veterinare din zonã, le-a explicat ziariºtilor cã e vorba de virusul cu potenþial letal: „Virusul este de tip A, subtipul H5N1. E gripã aviarã. O persoanã normalã nu se poate infecta, dar dacã cineva are deja gripã umanã ºi viruºii se combinã, consecinþele sînt imprevizibile“.
Oamenii din zonã sînt destul de nemulþumiþi. Autoritãþile i-au anunþat cã le vor plãti compensaþii, în douã sãptãmîni, dar între timp, pãsãrile de curte trebuie ucise, iar satul e în carantinã.

Nou focar în China, temeri pentru Africa
Între timp, Organizaþia pentru Hranã ºi Agriculturã a Naþiunilor Unite a avertizat cã pãsãrile migratoare vor purta probabil gripa aviarã cãtre Orientul Apropiat ºi vulnerabila Africã.
Reprezentanþii Uniunii Africane ºi ai altor organizaþii internaþionale s-au reunit la Nairobi pentru a discuta despre implicaþiile unei posibile epidemii.
În Europa, Uniunea Europeanã a anunþat cã va organiza un masiv exerciþiu de simulare a unei epidemii în rîndul oamenilor, pentru a spori capacitatea de reacþie, în caz cã s-ar produce temuta mutaþie a viruslui aviar.
În Asia, China a raportat o nouã izbucnire a infecþiei cu virusul H5N1. Agenþia oficialã de ºtiri a anunþat cã 2.600 de pãsãri au murit, în nordul þãrii, neoferind însã detalii precise asupra momentului cînd au fost gãsite ºi încercînd sã asigure cã epidemia a fost contracaratã.
În vreme ce se aºteaptã încã rezultatele testelor din Grecia ºi Macedonia, iar România e lãudatã pentru rapiditatea de reacþie, gripa aviarã pare sã devinã tot mai mult o problemã intercontinentalã.

Prototip german de vaccin împotriva gripei aviare la pãsãri
Institutul german de cercetare veterinarã (BLI) a realizat un prototip de vaccin împotriva gripei aviare la pãsãri, care ar putea fi comercializat începînd de la sfîrºitul anului viitor, a declarat joi preºedintele BLI, Thomas Mettenleiter. Potrivit responsabilului german, dupã ce va fi autorizat, vaccinul va avea avantajul de a putea fi administrat rapid unui numãr mare de pãsãri, în apa de bãut sau prin aerosoli. El a insistat cã vaccinul va fi destinat „exclusiv pãsãretului ºi în nici un caz oamenilor“.
Preºedintele BLI a mai remarcat, referindu-se la gripa aviarã „intens mediatizatã“, cã „ceea ce se constatã în acest moment în Europa este o maladie animalã clasicã ce a existat întotdeauna“ ºi a mai notat cã, deºi virusul H5N1 are într-adevãr capacitatea de a se transmite la om, aceastã transmitere este foarte dificilã, cel puþin deocamdatã. Mettenleiter a evocat în acest sens situaþia din Asia de sud-est, unde au fost confirmate din 2003 pînã acum doar 120 de cazuri de infectare la om, în condiþiile în care în respectiva regiune „trãiesc alãturi miliarde de pãsãri ºi miliarde de oameni“.

Articol afisat de 1479 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective