Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Anularea subvenþiei la lapte, distrugerea efectivelor de bovine

Anularea subvenþiei la lapte, distrugerea efectivelor de bovine

Una din ultimele iniþiative ale Guvernului Tãriceanu, care are în vedere, „bunãstarea“ românului, este cea care vizeazã anularea subvenþiei directe pe litrul de lapte. Prin eliminarea acestui sprijin, crescãtorii de bovine se vor afla în situaþia de a renunþa la ocupaþia lor tradiþionalã care ºi în actualele condiþii este prea puþin rentabilã.
O astfel de mãsurã te face sã te gîndeºti la faptul cã acei care conduc destinele agriculturii ºi-au pus în gînd sã distrugã tot ceea ce mai poate fi distrus. Cu seninãtate, dar ºi cu iresponsabilitate, „specialiºtii“ din guvern susþin cã subvenþionarea laptelui înseamnã bani risipiþi, fãrã justificare rentabilã. Cum pot ei declara cã suma de 1.800 miliarde de lei vechi, atît cît a reprezentat subvenþia alocatã, nu a adus rezultatele aºteptate? Considerã dumnealor cã acest sprijin nu a însemnat nici creºterea producþiei ºi a calitãþii laptelui, nici realizarea unor investiþii necesare, nici mãrirea ºi ameliorarea efectivelor de bovine. Poate cã, într-adevãr, rezultatele aºteptate nu au fost spectaculoase, pe mãsura previziunilor. Dar care ar fi fost consecinþele neacordãrii acestui ajutor, s-au întrebat cei din Ministerul Agriculturii? Cu siguranþã, efectivele de animale ar fi fost undeva pe la jumãtatea numãrului actual ºi, bineînþeles, ºi producþia de lapte necesarã populaþiei tot pe la jumãtatea celei obþinute acum.
E adevãrat cã subvenþia nu rezolvã din punct de vedere economic afacerea, dar o menþine la limita existenþei; cît despre sumele primite de cãtre crescãtorii de animale, ele sînt departe de a acoperi cheltuielile de producþie.
Consider cã, deocamdatã, cel puþin pînã la intrarea României în structurile europene, subvenþia pe litrul de lapte este cea mai bunã soluþie pentru stimularea acestui sector agricol. Fiþi siguri cã, fãrã aceastã subvenþie, România va pierde competiþia cu fermierii europeni, iar diminuarea efectivelor de vaci va cere eforturi de redresare mult mai costisitoare. Dacã în toatã perioada postdecembristã sectorul bovinelor s-a menþinut doar prin aceste subvenþii, este greu de înþeles de ce Guvernul Tãriceanu ia aceastã decizie.
Se ºtie cã producþia de lapte trebuie sã ajungã la 3,3 miliarde litri de lapte pînã în 2007, adicã dublul cantitãþii de acum, cifrã de care Guvernul Tãriceanu este responsabil, Dacã subvenþia este eliminatã brusc, þãranii vor renunþa la creºterea vacilor de lapte, deci adio 3,3 miliarde litri! Sîntem de acord cã agricultorii trebuie pregãtiþi pentru momentul integrãrii în UE, cît ºi pentru anii urmãtori, dar deocamdatã nu existã o altã soluþie de supravieþuire. Ce altã motivaþie ar avea þãranii sã se chinuie sã creascã vaci, în condiþiile în care laptele este plãtit în batjocurã. Iar diminuarea cantitãþii de lapte va avea urmãri ºi asupra consumatorilor, în special asupra copiilor ºi a persoanelor vîrstnice pentru care laptele reprezintã alimentul absolut necesar.
ÃŽn calitate de deputat, dar ºi de cunoscãtor al lumii satelor, solicit sã se revinã Ia aceastã primã pe litrul de lapte, ba chiar sã creascã, în perspectiva dezvoltãrii efectivelor de bovine. Fãrã aceastã subvenþie, Guvernul Tãriceanu „omoarã“ nu doar animalele, cît ºi pe crescãtori, ori pe consumatori.

P.S. Pe lîngã solicitarea deja fãcutã, aº dori sã-mi exprim o nedumerire, ºi asta în calitatea mea de secretar al Comisiei de agriculturã: cum a fost posibil ca activitatea Ministerului Agriculturii sã fie evaluatã cu 7,5, o notã foarte mare în condiþiile în care realitatea contrazice aºa-zisele lor realizãri. Se vede cã experþii care au acordat aceastã notã au mari obligaþii faþã de dl. Flutur, iar, pentru ei, între realitate ºi demagogie nu e decît un pas.
Notã: Materialele care vor fi prezentate în cadrul acestei rubrici reprezintã declaraþii politice, interpelãri guvernamentale ºi iniþiative legislative prezentate în cadrul dezbaterilor din Camera Deputaþilor.
Responsabilitatea celor declarate îmi aparþine, iar punctul de vedere exprimat este cel pe care eu îl susþin în calitate de parlamentar.

Articol afisat de 2077 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Deputat loan MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective