Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Distructoarele lui Ceauºescu „duduie“ spre Europa

Distructoarele lui Ceauºescu „duduie“ spre Europa

• societãþile specializate în distrugerea deºeurilor animaliere
sînt nemulþumite de apariþia a douã acte normative care impun unitãþilor de creºtere a animalelor sã reactiveze distructoarele dinainte de 1989 • specialiºtii de la Protan se aratã nemulþumiþi de lipsa unei strategii naþionale în domeniu, în concordanþã cu legislaþia europeanã •

Directorul general al SC „Protan“ Bucureºti, Dumitru Saitoc, prezent la Roman în zilele de 3 ºi 4 noiembrie, a susþinut cã noile acte normative, privitoare la incinerarea deºeurilor de origine animalierã, în incineratoarele de pe vremea comunistã, în aºa numitele distructoare, ruginite ºi poluatoare, au stîrnit o mare disputã între specialiºti. Acest lucru este motivat de faptul cã acestea nu numai cã nu rezolvã problemele de sanitaþie, în domeniul incinerãrii deºeurilor de origine animalierã, dar au creat mari nemulþumiri, privitoare la disiparea fondurilor destinate aplicãrii actelor normative stipulate în Raportul de þarã al UE. „Aceste distructoare, existente în România, încã din vremea lui Ceauºescu, în numãr de vreo 80 la nivelul întregii þãri, conservate în unitãþile de prelucare a cãrnii, prin care ar trebui sã se distrugã deºeurile animaliere, au provocat în rîndul specialiºtilor de la Protan, unitatea specializatã în domeniu, o mare nemulþumire. Ordonanþa Guvernului 47/2005 privind neutralizarea deºeurilor animaliere, prin care se stipuleazã cã activitatea aceasta va fi concesionatã ºi cã statul va subvenþiona acest sector, nu rezolvã decît, parþial, problema. Ulterior Guvernul a elaborat alte douã acte normative, respectiv Hotãrîrile 1210 ºi 1211/2005, prin care se aratã cã neutralizarea deºeurilor va trebui sã se facã în unitãþile de creºtere a animalelor, de procesare ºi comercializare a cãrnii, care sînt obligate sã-ºi dezvolte instalaþii proprii de neutralizare. ÃŽn aceste condiþii nu mai ºtim ce ar mai putea rãmîne concesionãrii, dacã deºeurile sînt distruse prin instalaþiile empirice, care s-au pãstrat în aceste unitãþi din vremea regimului comunist? Este vorba de cele aproximativ 80 de distructoare, care au fost inventariate în þarã, care nu rezolvã nici pe departe problema neutralizãrii deºeurilor animaliere. Nicãieri în Europa nu existã o asemenea abordare a problemei. Pe de altã parte nu se garanteazã faptul cã rezidurile obþinute nu sînt refolosite la fabricarea fãinurilor proteice“, a declarat Dumitru Saitoc.

Incinerator de mare capacitate la Roman
Acesta a discutat cu autoritãþile publice locale posibilitatea racordãrii filialei romaºcane a SC Protan la conducta de gaz metan ºi posibilitatea redeschiderii unei linii de neutralizare a deºeurilor, prin aducerea ºi punerea în funcþiune a unui incinerator de mare capacitate, care sã corespundã normelor europene în vigoare. „Conform unui bussines-plan pe care l-am realizat prin achiziþionarea unui incinerator de mare capacitate, cu care vom retehnologiza unitatea noastrã de la Roman se vor crea 45 de noi locuri de muncã. ÃŽn acest incinerator ar urma sã neutralizãm întreg materialul cu risc specific, provenit din abatorizarea bovinelor ºi ovinelor, rezultat din mortalitãþi tehnologice normale, de la avicolele din Moldova: Avitop Iaºi, Avicola Bacãu, Safir Vaslui ºi Avicola Iaºi. Pentru transpunerea în practicã a acestui proiect vom face luni, 7 noiembrie, o vizitã în Italia, unde ne vom întîlni cu mai mulþi producãtori de asemenea utilaje, pentru a putea sã cuprindem suma în bugetul pe 2006“, a precizat Dumitru Saitoc.
Acesta a precizat cã în vederea aderãrii la Uniunea Europeanã, în Raportul de þarã, la capitolul VII, se impune asigurarea unui control sigur al encefalopatiilor spongiforme transmisibile, respectiv ceea ce în limbaj mai modern se numeºte „Maladia vacii nebune“, precum ºi controlul supraproduselor animaliere la nivelul stadardelor din UE în domeniul sãnãtãþii publice. „A fost nevoie ca România sã traverseze tragedia inundaþiilor din primãvara-vara acestui an ºi sã înfrunte ameninþãrile unei gripe aviare, pentru ca societatea «Protan» sã iasã din acel con de umbrã, în care pe nedrept a intrat dupã 1990“, a mai spus Dumitru Saitoc. (FOTO: SC „Protan“ Roman va înlocui vechiul incinerator cu unul modern, de mare capacitate)

Articol afisat de 1714 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective