Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 23 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Nivelul de trai rãmîne principala nemulþumire a românilor

Nivelul de trai rãmîne principala nemulþumire a românilor

• 47 la sutã dintre români considerã cã România se îndreaptã într-o direcþie greºitã, conform barometrului de opinie publicã comandat de Fundaþia pentru o Societate Deschisã

Un studiu de cercetare al opiniei publice iniþiat de Fundaþia pentru o Societate Deschisã aratã cã principala problemã cu care se confruntã populaþia României este nivelul scãzut de trai. În plus, Barometrul de opinie publicã indicã ºi faptul cã, în pragul integrãrii României în UE, mai puþin de jumãtate dintre români se considerã cetãþeni ai Uniunii Europene ºi cei mai mulþi nu au încredere în partide sau instituþii precum Parlamentul, Guvernul, Administraþia publicã, tribunale ºi poliþie.
Conform rezultatelor cercetãrii, 47 la suta dintre români considerã cã România se îndreaptã într-o direcþie greºitã, un procent mai mare faþã de ultimul barometru de opinie, realizat in luna mai a acestui an.
Nemulþumirile materiale sînt însã, potrivit studiului, compensate de satisfacþiile privind familia, prietenii ºi sãnãtatea, ceea ce face, ca în general, peste jumãtate sã se considere fericiþi sau foarte fericiþi.
Ovidiu Voicu este coordonator de programe la Fundaþia pentru o societate deschisã precizeazã: „Motivul principal de nemulþumire este reprezentat de veniturile reduse. Majoritatea românilor sînt mulþumiþi sau foarte mulþumiþi de familia lor. Cei au un serviciu sînt în general mulþumiþi de locul de muncã. ÃŽnsã 38 la sutã din populaþie spun cã veniturile nu le ajung nici mãcar pentru strictul necesar“.
Datele barometrului de opinie publicã aratã cã numãrul celor nemulþumiþi de activitatea actualului guvern îl depãºeºte cu mult pe cel al celor mulþumiþi. Domeniile în care performanþele executivului sînt vãzute cel mai slabe sînt sãnãtatea, locurile de muncã ºi nivelul de trai.
„Deºi sînt nemulþumiþi de acest guvern, cei mai mulþi indicã Alianþa D.A. Faþã de mai anul trecut vedem o scãdere puternicã a Alianþei D.A., o creºtere oarecare a opoziþiei, dar ºi o creºtere a celor care indicã mai degrabã PD sau PNL în loc de alianþã“, mai precizeazã Ovidiu Voicu.
Potrivit studiului, Alianþa PNL-PD are un nucleu de susþinãtori de 43 procente din electoratul hotãrît sã voteze, în timp ce a doua forþã politicã, PSD, se bazeazã pe 30% dintre alegãtori.
Totuºi barometrul de opinie publicã aratã cã partidele politice sînt instituþiile în care românii au cea mai micã încredere, cu 82 % aprecieri negative. De altfel, marea majoritate a celor care s-au declarat nehotãrîþi în privinta opþiunilor de vot, 46 % din total, au declarat cã nu simpatizeazã nici un partid politic.
Dacã duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru preºedintele þãrii, cele mai multe opþiuni s-ar îndrepta cãtre Traian Bãsescu, menþionat de 53 la sutã dintre alegãtori, în scãdere cu 12 procente faþã de luna mai. Pe locurile urmãtoare se situeazã Adrian Nãstase cu 15 procente, Corneliu Vadim Tudor cu 11 ºi Mircea Geoanã cu 7.
Rezultatele barometrului de opinie se bazeazã pe rãspunsurile unui eºantion reprezentativ de 1776 persoane, iar marja de eroare este de 2,3%.

Articol afisat de 1342 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective